by artisbusiness.hu 2023. Mar 14.

Nagy múzeumi nyitány Szentendrén

Megújult terekkel, múzeumshoppal, konferenciateremmel nyílik meg a Ferenczy Múzeum és a MűvészetMalom.

Március végétől sorra kinyitnak a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei a téli időszak után. A Ferenczy Múzeumban új ISBN művészeti szakkönyvbolt és múzeumshop, a MűvészetMalom középső szárnyának felújításával egybefüggő, impozáns kiállítótér, múzeumpedagógiai foglalkoztató és konferenciaterem nyílik. 

Ferenczy Károly: Gesztenyefák, 1900Ferenczy Károly: Gesztenyefák, 1900

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. A múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a XX.-XXI. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

A tárlaton olyan kiemelkedő műveket mutatnak be, amelyeket már régóta nem állítottak ki, valamint válogatást az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Szentirmai Zoltántól és a XX. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-család: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos. Külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.

Bálint Endre: Madonna, montázs, 1982Bálint Endre: Madonna, montázs, 1982

Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kérték fel.

A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videómunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehoz azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húz a művek között. A cél, hogy a kiállítás elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy izmusok szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánja nyújtani.

Molnár Vera: Sainte-Victoire Blues III., 1998Molnár Vera: Sainte-Victoire Blues III., 1998

A tárlatot időszakonként újrarendezve igyekeznek tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonását és aktív szerepvállalásra ösztönzését is célul tűzték ki.

A kiállítás megnyitásával egyidejűleg a Ferenczy Múzeum megújult tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt nyílik. A budapesti ISBN művészeti szakkönyvesbolt és kortárs művészeti galériával együttműködésben a Ferenczy Múzeumi Centrum saját művészeti albumain kívül a hazai és régiós kiadású, limitált példányszámú művészkönyveket és egyedi kiadványokat is megtaláljuk Szentendre új könyvesboltjában.

A GYŰJTEMÉNY (1900–2022)
Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
2023.03.26. – 2028.03.26.
Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10–18 óra között,
Kurátor: Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina, Prosek Zoltán.
Megnyitó: 2023. március 25. szombat, 18:00.
Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.
További információk az esemény Facebook-oldalán.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Bálint Endre: Madonna (részlet). Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!