by wuerth.hu/artisbusiness.hu 2021. Apr 03.

„Napjainkban a cégek kötelessége, hogy helyettesítsék a múzeumok gyűjtőmunkáját”

A több mint tizennégyezer alkotással büszkélkedő Würth-gyűjteményben többek között Picasso, Monet, Chagall, Pissarro, Vasarely és Liebermann művei is megtalálhatók.

A kultúra és művészet szervesen kapcsolódik a Würth-csoport vállalati kultúrájához. A képzőművészeti alkotások gyűjtését Prof. Dr. h. c. mult. Reinhold Würth kezdte el, és mára már a több mint tizennégyezer műalkotásból álló gyűjtemény bemutatására számos európai országban (Belgiumban, Franciaországban, Dániában, Hollandiában, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban és Spanyolországban) több önálló galériát, múzeumot nyitottak meg – olvasható a magyarországi Würth Szereléstechnika Kft. honlapján.

A tulajdonos műgyűjtő szenvedélyét a vállalat mindennapi életének is részévé tette azzal, hogy 1991-ben a vállalat székhelyén, Künzelsauban megnyitotta a XX. és XXI. századi modern művészet múzeumát. A múzeummal a dolgozók szemléletét szeretné gazdagítani, és lehetőséget adni arra, hogy a művészet bekerüljön az emberek mindennapjaiba.

Hazai képzőművészeti gyűjtemény

A tulajdonos mecenatúráját követve a cél Magyarországon is kettős: a saját gyűjtemény kialakítása egyben a kortárs magyar művészet, a művészek támogatását is jelenti. A vállalat kortárs gyűjteménye jelenleg 134 darabból áll, az alkotások között megtalálhatók például Végh András, Vilhelm Károly, Bencsik János, Gerzson Pál, Moldován István munkái. A festményeken túl a gyűjtemény részét képezi Sprok Antal „Ábel” nevű szoborbútora, amely a központ fogadóterében kapott helyet.


Würth – Egy gyűjtemény (ludwigmuseum.hu)

Nemzetközi képzőművészeti gyűjtemény

Prof. Dr. h. c. mult. Reinhold Würth 1964-ben vásárolta meg Emil Nolde tájképét, amely a gyűjtemény első darabja volt. A mára több mint 14 ezer alkotással büszkélkedő Würth-gyűjteményben többek között Picasso, Monet, Chagall, Pissarro, Vasarely és Liebermann művei is megtalálhatók. Az alkotások a kései impresszionizmus és expresszionizmus idejéből indulnak, majd a klasszikus absztrakció, különösen a francia École de Paris vonalát követik. A festmények és grafikák mellett jelentős a gyűjtemény szobrászati anyaga is.

A hobbiként indult gyűjtés hamarosan a vállalat tudatos mecénásprogramjává vált, létrehozva ezzel Németország egyik legnagyobb magángyűjteményét. A Würth-gyűjtést ma már a párizsi Pompidou Központ korábbi igazgatója által elnökölt, művészettörténészekből álló tanács felügyeli. A német cégközpont tervezésekor egy modern művészeti múzeum is helyet kapott az épületben, és azóta átadtak Németországban egy művészeti csarnokot is, amely 2002-es megnyitása óta több százezer látogatót vonzott. A kortárs képzőművészet fölkarolása szétválaszthatatlanul összefonódott a Würth-Konszern vállalati kultúrájával, így a legtöbb külföldi leányvállalatnál is jelentős szerepet tölt be, mára tizenhárom Würth-múzeum található világszerte.

Vállalkozó, kozmopolita, gyűjtő, alapító

Reinhold Würth német-osztrák filantróp április 20-án tölti be a 86. életévét. 1999 és 2003 között a Karlsruhei Egyetem (TH) Interfacultative Institute for Entrepreneurship tiszteletbeli professzorává avatták, és számos további díszdoktori címet kapott. Az egyik leggazdagabb németnek tartják. Vagyonát a Forbes magazin 2017-ben 12,8 milliárd dollárra becsülte.


Reinhold Würth 2017-ben (forrás: spiegel.de)

Az apja által alapított asztalos- és fémipari kereskedelmi vállalatot 1956-ban, apja halála után vette át. 1958-ban létrehozta a Würth Csavarkereskedelmi Vállalatot, majd 1962-ben Hollandiában megalakult az első külföldi értékesítő cége. A Würth napjainkban mintegy nyolcvanezer alkalmazottat foglalkoztat, a szerelési technológia nemzetközi piacvezetője. A Würth-csoport több mint nyolcvan országban több mint négyszáz leányvállalattal működik – évi több tízmilliárd eurós bevétellel. Reinhold Würth 1994-ben visszavonult az operatív vezetéstől, 2006-ig a vállalati tanácsadó testület elnöki posztját töltötte be.

2003-ban, amikor Fürstenberg herceg páratlanul gazdag műgyűjteményét el kellett adni, Würth megvásárolta a festményeket, és ezzel megakadályozta, hogy a kollekciót elaprózzák. Megmentette régi német festők képeit attól, hogy kivigyék őket az országból. Nagylelkű adománya után 2005 áprilisában átnevezték Reinhold Würth Hochschuléra a Heilbronni Alkalmazott Tudományok Egyetemének künzelsaui intézményét.


2011-ben ötvenmillió euróért vásárolt fontos korai reneszánsz festményeket, 2012 januárja óta a Schwäbisch Hall-i Szent János-templomban látható a gyűjtemény. Würth az Új Apostoli Egyház egyik támogatója is. Az 1987-ben létrehozott Würth Alapítvány rangos díjak átadásával is támogatja a kulturális munkát.

A Würth-csoport ars poeticája: „Napjainkban a cégek kötelessége, hogy helyettesítsék a múzeumok gyűjtőmunkáját, és az alkotásokat az ország határain belül tartsák.” 

Fejléckép: wuerth.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!