by L. Horváth Katalin 2020. Feb 20.

Nem a madzag teszi

A független színházak működése évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre.

Kedves Olvasók!

Örkény István egy helyütt azt írta: „A legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás”. A szerző nevét viselő teátrum társulata ennek szellemében akciót hirdetett – a független színházi alkotókat kívánta támogatni, főként a pályakezdőket, akiknek a legkisebb esélyük van munkájukhoz pénzforrást találni. Anyagi helyzetük – kivételes időszakoktól eltekintve – mindig bizonytalan volt, manapság különösen az. „Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját. Működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre” – hangsúlyozták közleményükben. A kezdeményezésben együttműködő partnerük a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) volt.

2019 decemberében Csak a madzag tenné? címmel fotósorozatot adtak ki, amelyet a magyar színházi fotográfia legendás alakja, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról. A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette. A novella (többek között) arról szól, hogy a dolgokat életre kell hívni, meg kell csinálni. A száz, sorszámozott példányban megjelentetett kiadványban huszonöt fénykép látható a társulat tagjairól, valamint egy Keleti Éva-portré, amelyet Znamenák István színész-rendező készített. Minden egyes példány fotóit dedikálták a színház művészei, illetve Keleti Éva. A széria első számú darabját húszezer forintos kikiáltási áron online árverésre bocsátották,– bruttó hatvanhétezer forintért kelt el –, a további kilencvenkilencet a Madách téri Örkény Pontban, a jegypénztárban és a közönségszervezői irodában, valamint a Szent István Bazilika előtti téren, az adventi vásárban vehették meg az érdeklődők, húszezer forintért. Az akció sikeres volt, a színháztörténeti ritkaság mind a száz példánya gazdára talált.

2020. január 22-én, A magyar kultúra napján Nézzünk bizakodva a jövőbe! címmel telt házas felolvasást tartottak Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra javára. Az estre, amelynek szereplői ingyen léptek fel, öt-, nyolc-, tíz- és tizenötezer forintos támogatói jegyeket lehetett vásárolni. A fotósorozat eladásából és a felolvasóestből együttesen több mint nettó négy és fél millió (pontosan: négymillió-ötszázhuszonkétezer-nyolcszázharmincöt) forint bevétel származott, amit Mácsai Pál színi igazgató jelképesen átnyújtott az előadás végén Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak, a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének.

Köszönet az Örkény Színház nézőinek, akik lehetővé tették, hogy a fiatal független alkotók ilyen jelentős összeghez jussanak. „Bízunk benne, hogy példánk követőkre talál, a szakma és a nézők összefogásával tovább segíthetjük ezt a fontos területet. Nézzünk hát bizakodva a jövőbe!” – fogalmazott a színház csapata.

És hogy tudjuk, miért Az élet értelme című Örkény-egyperces ihlette a fotósorozatot, íme maga a mű: „Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.

Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami. Hát akkor mi?

Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.”

A képen Örkény István látható

Megjelent: 2020. február

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!