by artisbusiness.hu 2022. Nov 27.

Németország több mint egymilliárd euróval támogatja a kultúrát

Főként az energiaválság miatt megszorult szervezeteket segítik, de ifjúsági kulturális tervet is kidolgoztak.

Claudia Roth kulturális miniszter (Minister of State for Culture) november elején közölte, hogy a véglegesített Gazdasági Stabilizációs Alap (Economic Stabilization Fund) összesen 942 millió eurót szán kulturális intézményeknek. Mint mondta,  jelenleg azon dolgoznak, hogy kialakítsák a pénz elosztásával kapcsolatos adminisztratív eljárásokat – számolt be az artnet.com

German Culture Minister Claudia Roth (fotó: Angelika Warmuth/artnet.com)

A bejelentés előtti napon Claudia Roth a kancellárral és a szövetségi államok miniszterelnökeivel egyeztetett arról, hogy miként tudják a jelenleg kialakult helyzetben segíteni a kulturális intézményeket. Ezek a szervezetek jelenleg olyan extra költségekkel néznek szembe – főként az energiaválság miatt –, amelyeket nem tudnak egyedül kigazdálkodni. A következő hetekben a szövetségi államokkal együttműködve fogják felderíteni azokat az érintett intézményeket, a moziktól kezdve a színházakon át a múzeumokig, amelyeknek a legnagyobb szükségük van a segítségre.

A Gazdasági Stabilizációs Alapot a járvány alatt hozták létre. Szeptemberben Olaf Scholz német kancellár azonban a háború miatt létrejött energiaválság hatásainak csökkentése érdekében elrendelte a program újraindítását.

Németország az általa felhasznált gáz jelentős részét Oroszországból importálta, augusztusban azonban megszűnt a két ország közötti megállapodás. A kancellár emiatt elrendelte, hogy a nukleáris erőművek folytassák működésének (az előzetes tervek szerint az év végén leállították volna őket), és felszólította az állampolgárokat, hogy legalább húsz százalékkal csökkentség gázfelhasználásukat.

A korlátozások fontosságát Claudia Roth is hangsúlyozta, bejelentését azzal a gondolattal zárta, hogy a húszszázalékos energiafelhasználás-csökkentésben mindenkinek részt kell vennie, az állami intézményeknek pedig jó példával kell elöjárniuk.

A Berlini Állami Balett táncosai a Don Quijote című előadás főpróbáján Berlinben tavaly decemberben (forrás: Bensch/Reuters/theguardian.com)

Egy héttel később a kulturális miniszter és a pénzügyminiszter, Christian Lindner egy közös sajtótájékoztatón újabb kulturális támogatást jelentett be. A következő évben elindítják a Culture Pass (kulturális bérlet) programot. A kezdeményezés ingyenes kulturális ösztöndíjat ajánl fel a tizennyolcadik életévüket betöltött fiataloknak.

A 2023-ban nagykorúvá váló személyek közül bárki jelentkezhet a programra. A fiatalok kétszáz eurót kapnak, amit aztán múzeumokban, koncerteken, színházi előadásokon és egyéb rendezvényeken használhatnak fel. A jogosultak telefonos applikáción keresztül tudják majd igénybe venni a támogatást, amelyet 2023 második negyedévében mutatnak be.

Amellett, hogy a kezdeményezés a fiatalok kultúrafogyasztását ösztönzi, a miniszter reményei szerint a Covid után még mindig lábadozó kulturális gazdaságot is újra fogja indítani. A program finanszírozására százmillió eurót különítettek el a kulturális és médiatárca költségvetéséből. A programot – amennyiben azt sikeresnek ítélik meg – a tervek szerint 2023 után is folytatják, esetleg a tizenöt–tizenhét éves korosztályra is kiterjesztve.

Németország kezdeményezése nem az első a maga nemében. Európa más részein is léteznek hasonló programok, amelyek szintén fiatalokat ösztönöznek a művészetek fogyasztására.

A spanyolországi Madcool Fesztivál (fotó: Mariano Regidor/Redferns/nme.com)

Spanyolországban például szintén idén indították el a nagyon hasonló Youth Cultural Bonus (ifjúsági kulturális bónusz) programot. A spanyol program elindítását is hasonló törekvés motiválta, és ők is a nagykorúságot elérőket támogatják, de ott több részből áll a támogatás. A fiatalok kétszáz eurót kapnak fesztiválokra, élő eseményekre, száz euró támogatást fizikai termékekre (például CD vagy bakelitlemez) és további száz eurót digitális termékekre, ezzel tehát összesen négyszáz eurót költhetnek el a kultúrszférában.

A nyitókép forrása: edu.umch.de

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!