by artisbusiness.hu 2023. Apr 15.

Női vezetők a hazai kulturális életből – múzeumok és galériák

Az Art is Business kétrészes összeállítása az áprilisi Connections előtt.

 

Bérczi Linda (fotó: Egressy Orsi)Bérczi Linda (fotó: Egressy Orsi)

„Mindig akkor keresek csak társakat a megvalósításhoz, amikor egy-egy ötlet megszületik. Az üzleti partnerek kiválasztásakor számomra az is lényeges szempont, hogy olyanokkal működhessek együtt, akik ugyanúgy hisznek a művészet fontosságában, mint én. Vállalkozó családból jövök, talán ezért is merek nagyokat álmodni.”

Bérczi Linda – alapító tulajdonos, The Space 

Fabényi Julia (fotó: Végel Dániel)Fabényi Julia (fotó: Végel Dániel)

„A Ludwig Múzeum szinte kivétel nélkül maga rendezi, kurálja a kiállításait. Ezt egyrészt a múzeum dolgozóinak szellemi kapacitása teszi lehetővé, másrészt elég nagy anyag áll a rendelkezésünkre, és anyagilag is megfelelő körülményeink vannak ahhoz, hogy magunk csináljuk a kiállításainkat.”

Dr. Fabényi Julia – igazgató, Ludwig Múzeum

Holp Judit (forrás: ATV)Holp Judit (forrás: ATV)

„A szobrok mint képzőművészeti alkotások természetesen az őket megrendelő rendszer ideológiáját tükrözik, de ettől független művészi értéket, sőt rejtett üzenetet is hordoznak. Bevételből nem kitermelhető az az összeg, amivel a felépítmények és a legrosszabb állapotban lévő szobrok állapota megnyugtatóan rendeződhetne.”

Holp Judit – turisztikai és társadalmi kapcsolatok igazgató, Memento Park

Kovács Krisztina (fotó: Vogt Gergely)Kovács Krisztina (fotó: Vogt Gergely)

„A galeristát az hajtja, hogy látja a művészben az értéket, ami mellett mindenáron kitart. És ha akár csak egy embert is rá tud venni, hogy eljöjjön a kiállításra, az hatalmas öröm, mert az az érdeklődés, amit ilyenkor el tudunk ültetni benne a kortárs művészet iránt, idővel csak nőni fog.”

Kovács Krisztina – művészeti vezető, Várfok Galéria

Kőrösi Orsolya (fotó: Mudra László)Kőrösi Orsolya (fotó: Mudra László)

„Olyan összetett szakmai központról gondolkoztunk, ahol a magyar fotográfia ragyogó és varázslatos múltja és a számomra minden nap lenyűgöző, változatos kortárs létezése is megismerhetővé és megszerethetővé válik, és ahol a nemzetközi fotográfiai tér nagyszerű alkotói is gyakran megfordulnak. Egy olyan központi intézményről, ahol a napi fenntartási gondok nem írják felül a szakmai programokat. A terveinket megvalósítottuk.”

Kőrösi Orsolya – igazgató, Capa Center

Matheidesz Réka (fotó: Lakos Máté)Matheidesz Réka (fotó: Lakos Máté)

„A fő feladat, hogy olyan működést alakítsunk ki, ami nemcsak támogatásokra épít, hanem alternatív bevételi forrásokra is, miközben az oktatói és kutatói kiválóság is erősödik. Ezt a modellt kell megteremteni.”

Matheidesz Réka, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vezérigazgatója

Molnár Annamária (fotó: Bielik István)Molnár Annamária (fotó: Bielik István)

„A kortárs művészeti galériák művészeket képviselnek, és hosszú távon segítik pályájukat. Ez a tevékenység jellegében összehasonlítható a versenysporttal, a tehetségek fejlődésének elősegítése, illetve menedzselése tekintetében, de még annál is hosszabb távú gondolkodást igényel.”

Molnár Annamária – tulajdonos, Molnár Ani Galéria

Valkó Margit (fotó: NSV)Valkó Margit (fotó: NSV)

„Én az első perctől kezdve koncentráltam arra, hogy nemzetközi jelenlétet biztosítsak a művészeimnek. Tisztában voltam azzal, hogy ha be akarok jutni a jó vásárokra, akkor nem elég kitalálnom nagyon progresszív programot, de azt következetesen képviselnem is kell.”

Valkó Margit – tulajdonos, Kisterem

Virág Judit (forrás: NLC)Virág Judit (forrás: NLC)

„Az lebegett a szemünk előtt, hogy próbáljunk meg legalább olyan jó árveréseket csinálni, mint amilyenek Európa bármely országában vagy a tengerentúlon vannak. És ez sikerült is.”

Virág Judit – társtulajdonos, Virág Judit Galéria és Aukciósház

Vizi Katalin (forrás: MODEM)Vizi Katalin (forrás: MODEM)

„Fiatal, nő vezetőként komoly tanulási folyamat, hogyan kell az érzelmeket megfelelő arányban bevonni vagy kizárni a munkám során. Keresem az arany középutat, hogy még szociálisan érzékeny maradjak, de ne elfogult. Ez nagyon izgalmas folyamat, amelynek egyúttal erős személyiségformáló hatása is van.”

Vizi Katalin – ügyvezető igazgató, MODEM

Lásd még: Női vezetők a hazai kulturális életből – színház, zene, rendezvény

2023. április 20., Connections: Női vezetők a hazai vállalati és kulturális életből
Az Art is Business Connections beszélgetősorozatában áprilisban a közreműködők azon megállapítás mentén osztják meg gondolataikat, miszerint a művészeti szektorban arányait tekintve mintha több felső vezető nő lenne, mint a forprofit világban.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: pexels.com

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!