by artisbusiness.hu / MTI 2023. Aug 19.

Nyílt napot rendeznek augusztus 20-án az Országos Széchényi Könyvtárban

Divattörténeti kiállítás, várséta és Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett interaktív tárlat várja a látogatókat.

A divattörténeti kiállításon fényképeken jelenik meg a hanyag, cigarettázó, de határozott tekintetű Babits Mihályné Tanner Ilona, írói álnevén Török Sophie. Több felvételt is bemutatnak Makay Margit színésznőről: az egyiken teniszruhában pózol, a másikon pedig egy újságírónak mutatja be cipő- és táskagyűjteményét.

Az ŐK IS TRendben VOLTAK című kiállítás (forrás: oszk.hu)Az ŐK IS TRendben VOLTAK című kiállítás (forrás: oszk.hu)

A nemzeti könyvtár másik rendhagyó kiállítása a 140 év – álom a színpadon címet kapta, amelyen az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára színháztörténeti gyűjteményéből mutatnak be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200., valamint Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója kapcsán. A látogatók a színpadi függönyöket megidézve jutnak a kiállítási térbe, ahol digitálisan fellapozható Paulay Ede rendezőpéldánya, szelfit készíthetnek az ősbemutató Luciferével, valamint odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé. Az érdeklődőket egész nap szakértő kolléga várja és kalauzolja az interaktív tárlatban.

Forrás: az Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldalaForrás: az Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldala

A két kiállítás mellett a látogatók bejárhatják az évszázadok értékeit rejtő raktárakat, valamint megismerkedhetnek a könyvtár épületének történetével, feltárva azon részeket is, amelyek a modern kulisszák mögött még őrzik az egykori királyi palota emlékét. A nemzeti könyvtár vendégei részt vehetnek egy vársétán is, amelyen a budai vár címereiben és épületdíszeiben található állatábrázolásokat, állatszobrokat mutatják be. A nyílt napon a nemzeti könyvtár 10 óra és 17:30 között tart nyitva.

További információ: ITT

Lásd még:

Az új korszak mecénásai

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: az Országos Széchényi Könyvtár (az Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!