by artisbusiness.hu 2023. Feb 05.

Összművészeti alkotótér nyílt a Dobozi utcában

A kezdeményezés progresszív, kortárs és nonprofit.

Képzőművészek, filmesek, zenészek vették birtokba a Budapest VIII., Dobozi utca 21. alatt található önkormányzati tulajdonú volt üzlethelyiséget. A Józsefvárosi Önkormányzat tavaly döntött úgy, hogy igen kedvezményes áron üzlethelyiségeket ad ki jó ügyeket képviselő csoportosulásoknak – írja a jozsefvarosujsag.hu.

Így került a jelenleg SACC/KB munkanéven futó, a hazai underground képviselőiből verbuválódott csapat a Dobozi utcába, ahol kb. 70 négyzetméteren plusz 30 négyzetméter galérián válthatják valóra elképzeléseiket.


Dobozi 21 – „Bezáró" (fotó: Szeredi Csaba)

Részt vesznek a munkában a Buharov testvérek, Igor és Ivan Buharov, azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor a magyar kísérleti film ismert alakjai, Balázs Péter, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének docense és Szolnoki József, az egri Média és Design Intézet igazgatója. A csapatot erősíti Bordás Róbert Zsigmond Vilmos-díjas operatőr, képalkotó és a Kaos Camping elnevezésű formáció, amely analóg vetítőeszközökkel (diavetítő, lemezjátszó, gramofon, szalagos magnó) hoz létre installációkat.


Dobozi 21 (forrás: a Dobozi 21 Facebook-oldala)

Mindehhez a szervezeti hátteret a noszvaji Farkaskő Művésztelep Egyesület adja, melynek Balázs az egyik kulcsfigurája. A noszvaji telep – amely az ősi földalatti építészet formáit, a dombházakat, barlanglakásokat használja innovatív művészeti térként, és sok egyéb mellett meseterápiás foglalkozások helyszíne is  – a Dobozi utcában is vendégszerepel majd.


Farkaskő-Noszvaji Barlang Művésztelep – Drónvideó (forrás: SkyTona Drone)

Az alkotók időről időre megnyitják a teret a szélesebb közönségrétegnek is. Egy ökotudatos összművészeti alkotóteret szeretnének létrehozni, ahol sokféle workshopot tartanak majd, gyerekeknek is. „Forgatnak a nyolcba' délután a gyerekek, bejönnek ide, előhívják a filmet, aztán este le is vetítjük, egy olyan zenei aláfestéssel, amit akár ők is improvizálhatnak” – mondja Hevesi.

Akusztikus koncerteket, minifesztiválokat is rendeznek majd a Doboziban, kis konferenciák, beszélgetések során cserélhetnek eszmét az adott művészeti ág képviselői, fontos a performance irány is, de akár kis stúdiószínházként is funkcionálhat az imponáló, hétméteres belmagasságú, gyönyörű boltíves ablakokkal ellátott helyiség.

Szívesen fogadnak mindenféle tárgyi adományt is, erről és a nyilvános eseményekről Facebook-oldalukról lehet tájékozódni.

Nyitókép: Dobozi utca 21.  (fotó: Csala József)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!