by MTI/artisbusiness.hu 2021. Mar 15.

Ötéves sikertörténet

Március 18-án lesz öt éve, hogy megnyitották a felújított gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot, amelynek azóta már több mint 360 ezer látogatója volt.

Az 1990-es évektől fokozatosan pusztuló épület két éven át tartó felújítása 2,4 milliárd forintba került, többségében uniós forrásból valósult meg. A 2016-ban átadott egykori főúri kastélyban állandó kiállítást, időszaki kiállítóteret, toronykilátót, valamint kávézót és ajándékboltot alakítottak ki.

Az állandó kiállítás egyedi módon a főúri élet mellett a kiszolgáló személyzet, a cselédség mindennapjait is bemutatja interaktív módon. A látogatószám már az első évben felülmúlta a várakozásokat, a nyitás óta több mint 361 ezer vendéget fogadtak; tavaly a pandémia miatt csak 43 ezret.

A kastély 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el, majd ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában lett második helyezett Földes László építész munkája. 2018-ban bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. 2019-ben az Európai Kastélyszállodák Szövetsége Örökség és Élmény díját nyerte el.

2018. szeptember végén avatták fel a 2017. évi Építőipari Nívódíját hirdető emléktáblát a látogatóközpont falán. Az esemény apropóján Földes László Ybl- és Pro Architectura díjas építésszel, a tervező építésziroda vezetőjével beszélgetett a kreaton.hu a tervezés és a megvalósítás érdekességeiről, nehézségeiről és szépségeiről. 

Tavaly befejeződött a kastély – Stefánia névre keresztelt – cselédszárnyának egymilliárd forintos felújítása is, amely épületrészt bál-, rendezvény- és gasztronómiai élményközpontként kívánnak működtetni. Hivatalos megnyitását a járvány lecsengését követően tervezik.

Az ötödik születésnapra egy Facebook-játékkal készülnek, amelyen 50 darab kétfős belépőt sorsolnak ki; a dolgozók továbbá egy játékos fotópontot is kialakítanak, „hogy az elmúlt időszak folyamatos online történései után a személyes élmény lehetőségét is biztosítsák”. 

A kastély virtuálisan is bejárható.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!