Pénz ne legyen akadály!

A hajdani Olcsó Könyvtár mintájára Filléres Színházat indított a Spinoza.

Utazni nem kell hozzá, de még csak mélyen a pénztárcába nyúlni sem: a Spinoza Színház legjobb darabjait most a nappalinkból élvezhetjük, mindössze néhány száz forintért. Március végén elindult a Filléres Színház.

Nem sok olyan aprócska magánszínházat ismerünk, ahol operaelőadásokat tűznek műsorra. Hát még, ha a darab XXI. századi! A Spinoza ilyen teátrum. – Nem egyszerű az efféle darabokat akkora színpadra vinni, amekkora a miénk, főleg nem egy-másfél órában. Ezért hibrid előadásokat hoztunk létre: átmenetet az opera, a kuplé és a zenés játék között – magyarázza a Spinoza Színház alapítója és igazgatója, Sándor Anna. – Büszke vagyok rá, hogy évek óta nagy sikerrel játsszuk ezeket a darabokat, amelyekre örömmel ül be az operarajongó is és az is, aki nem éppen a műfaj barátja. Egyik ilyen zenés játékunk például Frida Kahlo életét mutatja be.

A Frida most kiemelt figyelmet kap: egyike annak a két előadásnak, amelyet mindössze nyolcszáz forintért nézhetünk meg. – November óta, mióta a járványügyi intézkedések bezárásra kényszerítettek, azon dolgozunk, hogy nézőinknek és barátainknak minél több színvonalas műsort kínáljunk: még ha csak online is, de együtt lehessünk, amíg újra kinyithat a színház. Minden hónapban négy-öt programot ajánlunk: színházi előadásokat, beszélgetéseket – magyarázza az igazgatónő. – Ennek része a március végén elindított Filléres Színház, amelyet a hajdan volt Olcsó Könyvtár ihletett: lényege, hogy pénzszűke miatt senki ne maradjon színház nélkül. Szeretnénk, hogy azok is élvezhessék a darabjainkat, akik anyagi okokból vagy időszűke miatt, esetleg azért, mert távol élnek a fővárostól, nem jutnak el hozzánk.

A Filléres Színház előadásaira nyolcszáz forintért válthatunk jegyet, havonta két darabot mutatnak be ezen az áron, az előadások egy hónapon keresztül érhetőek el. Az akció a Fridával és a Herzl című előadással indult, mindkettő tökéletesen példázza a Spinoza filozófiáját: szórakozva tanulni.

Sándor Anna

– Mi nem „utazunk” nagyszabású, többfelvonásos darabokra. A Spinozában nem csak a nézőtér, de a színpad is kicsi, itt nem lehet tömegjeleneteket előadni, de ez nem akadályoz abban, hogy színvonalas darabokkal szórakoztassuk a közönségünket – mondja Sándor Anna.

Az egy-másfél órás előadásokból szórakozva tanulhat bárki, például olyan fontos és érdekes emberekről, mint Frida Kahlo és Herzl Tivadar. A XX. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakjának élete tele van titokkal és izgalmas fordulatokkal; Herzlről pedig, – akinek nem kis szerepe volt Izrael állam létrejöttében –, talán nem sokan tudják, hogy a Spinozától néhány száz méterre lakott.

– Reméljük, hogy aki a Filléres Színházban megnézi valamelyik előadásunkat, kíváncsi lesz sorozataink többi darabjára is. Például jegyet vált a Pulitzer József, Kálmán Imre, Mata Hari vagy Sissi királyné életéről szóló előadásra.

A Spinoza Színház az elmúlt tizennyolc évben megkerülhetetlen részévé vált a budapesti kulturális életnek. A Dob utcai magánszínház több ezer felejthetetlen előadásnak, művészeti és közéleti beszélgetésnek adott otthont. – A mostani helyzet arra kényszerített bennünket, hogy darabjainkat, előadásainkat a virtuális térbe költöztessük. Az új feladatnak komoly költsége van, de nem bánjuk, hiszen legalább ezek a darabok megmaradnak az utókor számára – utólag nagyon sajnálom, hogy az elmúlt közel két évtized emblematikus előadásait nem vettük fel.

És hogy marad-e a hibrid színházi forma, ha újra találkozhatunk személyesen is? – Nyárig biztosan folytatjuk a Filléres Színházat, de hogy ősszel miként indul az évad, még nem tudjuk. Reméljük, újra élő közönség előtt játszhatnak majd színészeink – sok izgalmas darabbal készülünk –, de szeretnénk valahogyan kedveskedni azoknak is, akik a földrajzi távolság miatt nem ülhettek be hozzánk. Sok kedves visszajelzést kapunk nem csak vidéki, de külföldi nézőinktől is, akik most örömmel követik a képernyő előtt, ami a Spinoza színpadán zajlik.

Nyitókép: Frida – Herczenik Anna, Herzl – Makranczi Zalán