by artisbusiness.hu 2023. May 21.

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Belpesti panoptikum

A rezervátum visszafoglalása novellái mind a szabadság kérdését állítják középpontba. Amikor megjelent (2021), éppen túl voltunk a sokunk – köztük a szerző – számára érthetetlen Covid-hisztéria első felvonásán. Akkor a magukból kivetkőzött véleményformáló értelmiségiek megnyilvánulásait hallva, olvasva azon gondolkoztunk, hogyan tudunk majd ezekkel az emberekkel leülni egy sörre a háború után hatkor, a Kehelyben. A jelképes rezervátumot úgy kéne visszafoglalni, hogy jól érezzük magunkat benne, legalább azok körében, akikkel kénytelen-kelletlen együtt kell dolgozni, beszélgetni. Nem a legvidámabb barakkot kellene (újra?)felépíteni… Inkább arról lenne szó, hogy ne utáljuk, ha már bizonyosan tudjuk: ez a rezervátum az otthonunk. Budapest, Magyarország vagy éppen a – fejlett világban éppen önmagát felszámoló – liberális értelmiségi közeg. Egyelőre úgy tűnik, az egyetlen megoldás: saját kis mikroközegeink kialakítása, ahol szabadnak érezhetjük magunkat”  –  írja az olvassbele.com.

A Leszámolás Bukowskival című írás erős kezdés. Egyértelműen a hagyományos, férfiközpontú irodalmi élettel való le- vagy inkább elszámolás, amelyben a rengeteg közhely úgy áll össze kerek egésszé, hogy az olvasó mégsem vágja a sarokba a kötetet (vagy, e-könyvről lévén szó, nem nyomja meg a Delete gombot).

Ezután sorra jönnek különböző boldogtalanságokkal küzdő lányok, asszonyok – nők. Mindannyian a kitörést keresik aktuális rezervátumaikból. A nagyon is szókimondó szövegekben a mindennapi élet jelenségei mellett megjelenik az aktuálpolitika, sőt a pornográfia is. Ennek ellenére csak a nagyon prűd olvasót óvnám attól, hogy belevágjon ebbe a provokatívan rózsaszín (magenta) borítós kötetbe, amelyben megbújik bipoláris zavar, vízbefulladás, autóbaleset, elhagyás, feleséget el nem hagyó szerető… Aki ezeket a sorokat olvassa, azt gondolhatná, hogy pár tucat oldal után az ember fel akarja vágni az ereit, de Puskás Panni valahogy minden történet végére odabiggyeszt egy apró feloldást.

Remekül válogatta és állította sorba a szerző és a szerkesztő az írásokat. Amennyire erős a bukowskis kezdés, annyira erős befejezésként a 2020. június 3-án elmaradt világvégéről szóló sztori. Főleg ezzel az utolsó mondattal: „Nem tűnnek boldognak, nagyon boldogtalannak se”. Bár ez a mondat „beálltan kókadozó szurikátákról” szól.

Puskás Panni A rezervátum visszafoglalása című kötete 2021-ben szerepelt a legjobbnak ítélt, Margó-díjra jelölt könyvek listáján. Nemrégiben jelent meg második kötete, a Megmenteni bárkit, szintén a Magvető Kiadó gondozásában.

A szerzővel Nyáry Krisztián beszélgetett.

Az olvassbele.com cikke teljes terjedelmében ITT olvasható.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Puskás Panni (fotó: Valuska Gábor)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!