by artisbusiness.hu 2023. Sep 14.

Salamon András: „Felemelő volt a lehetetlen körülmények ellenére létrehozni valamit”

– Páratlan filmszakmai összefogással valósult meg a rendező új filmje, a Random

„Talán még soha nem tapasztaltam olyan erős szakmai szolidaritást, mint a Random forgatása során” – mondta Salamon András filmrendező, aki a független filmkészítés nehézségeit vállalva és szabadságát élvezve a napokban fejezte be legújabb játékfilmjének forgatását. Az alkotás megszületése egy eddig itthon példátlan összefogás eredménye: egy magánkézben lévő filmes oktatási intézmény köré alakult alkotói közösség áll a film mögött.

A napokban fejeződött be  a – mások mellett a Zsötem és a Közel a szerelemhez című filmeket is jegyző – Salamon András rendező-forgatókönyvíró ötletéből készült Random című film forgatása, az első olyan hazai alkotásé, amely egy filmes magániskola saját gyártásában készült, és az iskola tanárai, diákjai és együttműködő partnerei közösen hozták létre.

Thuróczy Szabolcs (fotó: Kleb Attila)Thuróczy Szabolcs (fotó: Kleb Attila)

„Egy független film elkészítése millió nehézséggel jár – ami elsősorban persze anyagi gondokat jelent –, mégis sokkal erősebb most mindannyiunkban az érzés, hogy mennyire felemelő volt a lehetetlen körülmények ellenére létrehozni valamit, amiben hinni lehet, aminek érezhető minősége van, ami szerethető és ami reményeink szerint talán jól fog rezonálni a nézők várakozásaira” – mesélte Salamon az új filmről. A rendező szerint ez a film arra bizonyíték, hogy a filmes szakma méltatlan helyzete ellenére is léteznek és működnek filmszakmai közösségek. „Talán soha még olyan erősen a szakmai szolidaritást nem tapasztaltam, mint a Random forgatása során” – mondta.

Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza (fotó: Kleb Attila)Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza (fotó: Kleb Attila)

A Random egy őrült nap sokszereplős történetét meséli el. Egy apokalipszis felé sodródó világban az élni akarásról, érzelmekről, magányról, vágyakról beszél. A forgatókönyv, amelynek ötletéből korábban Thuróczy Szabolcs főszereplésével egy rádiójáték is készült, húsz évet várt a megfilmesítésre, tavaly azonban eljött a pillanat, hogy a könyvből film legyen. „A Lumiere Filmiskola »holdudvarában« addigra egy olyan masszív, neves tanárokból, tehetséges diákokból és erős szakmai partnerekből álló közösség alakult ki, ami arra biztatott minket, hogy az iskola saját gyártásban készítse el a filmet” – mesélte Salamon, aki bevallotta, megható volt tapasztalni, hogy a legsikeresebb filmes cégek és szakemberek mennyire fontosnak tartják a magyar független film ügyét. Ugyanakkor a színészek is örömmel csatlakoztak, ami hatalmas bátorítást jelentett, különösen egy ennyire nehéz helyzetben lévő filmre készülve. „Bár a forgatással végeztünk és az utómunkálatokat elkezdtük, rengeteg munkánk van még azzal, hogy eljuttassuk a filmet a hazai nézőkhöz és a nemzetközi fesztiválokra” – tette hozzá a rendező.

Fotó: Kleb AttilaFotó: Kleb Attila

A szereplők között láthatjuk majd Thuróczy Szabolcsot, Hegedűs D. Gézát, Kerekes Évát, Nagy Katicát, valamint Monori Lilit, Fodor Annamáriát, Horváth Kristófot és Katona Lászlót. Az alkotók számára azonban fontos volt, hogy pályakezdő színészek is szerepet kapjanak a filmben, köztük Gál Réka, Bukovszky Orsolya, valamint Bölkény Balázs és Major Erik.

Random

Rendező/ Forgatókönyvíró: Salamon András
Zene: Viszkeleti Júlia-Maluridé, Azahriah, Hiperkarma,
Operatőr: Szabó Gábor
Látványtervező: Pataki Zóra
Vágó: Nemes Tímea
Gyártásvezető: Seres Péter
Producer: Incze Ágnes
Gyártó: Lumiere Filmiskola

Fotó: Kleb AttilaFotó: Kleb Attila

A hat éve alapított Lumiere Filmiskolát Salamon Andrásék azzal a céllal hívták életre, hogy a Magyarországon egyre szaporodó nemzetközi filmforgatásokhoz valós tudással rendelkező hazai szakembereket alkotókat és filmszínészeket képezzenek. Az elmúlt időszakban itt végzett, csaknem nyolcszáz fős szakembergárda mintegy fele azóta több nemzetközi produkcióban vállalhatott különböző feladatokat. Tanárai között olyan neveket fedezhetünk fel az elmúlt időszakból, mint Cserhalmi György, Thuróczy Szabolcs, Kerekes Vica színművészek, Fazekas Csaba, a 200 első randi rendezője, Miklauzic Bence, aki – Szentgyörgyi Bálint és Mátyássy Áron mellett – A besúgó című HBO-sorozatot is rendezte, valamint Szabó Gábor operatőr, aki többek között a Meteo című filmet  jegyzi. Hamarosan itt indít osztályt Kerekes Éva és Hegedűs D. Géza is.

 

Lásd még:

A kíváncsiság a létezése fundamentuma

Holland sikerkönyv alapján készül a Véletlenül írtam egy könyvet című film

Nyitókép: Salamon András (forrás imdb.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!