by artisbusiness.hu 2023. Sep 05.

Soós Kata festményei a kórházi létről mesélnek

A Kórtörténet című tárlat Barcelona után Budapesten látható a Kastner Kommunityben szeptember 7-étől.

A társadalmi történésekre érzékenyen reflektáló festőművész és kulturális antropológus mindannyiunk számára ismerős kórházi helyzeteket idéz meg nagy méretű festményein. A kórház „az a helyszín, ahol az élet elkezdődik, és ahol véget ér; érzelmileg nagyon intenzíven hat ránk”.

A Barcelona és Budapest között ingázó festőművész folyamatos térbeli és kulturális kettősséget él meg; képeivel egy-egy személyes tapasztalat nyomán társadalmi ügyekre reflektál. Festményei jellegzetes szituációkat emelnek ki a hétköznapok valós eseményeiből; így ismerteti meg egyedi, kettős perspektívából feldolgozva ezeket a jelenségeket – a kórházak belső világát – a józsefvárosi kiállítótérben. A tárlat anyaga egy válogatás Soós huszonöt képet felölelő, a kórház tematikájára felfűzött sorozatából, amely tavaly novemberben a barcelonai kiállításon teljes egészében látható volt.

Soós Kata műve (forrás: Soós Kata)Soós Kata műve (forrás: Soós Kata)

„A kórházi lét mindannyiunk közös tapasztalata, az életünket totálisan átszövi, meghatározza ez az intézmény, valójában mégis nagyon keveset látunk belőle. Ez a helyszín az, ahol az élet elkezdődik, és ahol véget ér; érzelmileg nagyon intenzíven hat mindannyiunkra”  – mondta Soós Kata.

Soós Katát mindig is foglalkoztatták azok a közösségi terek, amelyek sokat árulnak el egy adott társadalom működéséről. A művész korábbi alkotói, kutatói projektjeinek köszönhetően személyes kapcsolódással, különös érzékenységgel és társadalomtudományi megértéssel fordul a – meglehetősen terhelt szociológiai kontextussal bíró – Józsefváros felé, amit legújabb kiállítása helyszínéül választott.

Forrás: Soós KataForrás: Soós Kata

A kórházi szituációkat ábrázoló képei nem engedik nem észrevenni a nehéz társadalmi körülményeket, egyfajta reflexiót adnak róluk, hiszen mindkét esetben tetten érhető a kiszolgáltatottság és a nélkülözés. Soós Kata számára különös jelentőséggel bír, hogy kiállító művészként hogyan kapcsolódhat a tárlat helyszínéhez, ahogyan fontos inspirációs forrás számára a kórház, mint közösségi tér, ez az érzelmileg erősen töltött terület, ami tipikusan nem a festészet tárgya.

Forrás: Soós KataForrás: Soós Kata

A kiállítást szeptember 7-én Kocsis Katica esztéta és Fazakas Pálma, az EMMA Egyesület elnöke nyitja meg a Kastner Kommunityben (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8.). Kurátor: Tánczos Korinna. Fellép a Canarro zenekar. A kiállítás október 4-éig látogatható.

További információk a művészről: ITT.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Soós Kata (forrás: Soós Kata)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!