by Fábián Barbara 2020. ápr 08.

Stagehive: a nemzetközi előadó-művészeti világ tindere

Európa-szerte ad alkalmat a projektalapú együttműködésekre, hazánkon kívül első körben Lengyelországban, Németországban és Ausztriában vezették be a piacra.

Létezik egy oldal, ahol egyszerre gyűjthet támogatást díszletköltségeire és találhat rá új munkatársaira egy társulat. Az előadó-művészeti világ szakembereinek online platformja, a StageHive Európán átívelő együttműködésekre ad lehetőséget, sőt közösségi finanszírozás funkcióval pénzügyi lehetőségeket is rejt magában. Egyszerre négy kampány is hatalmas sikerrel futott nemrég az oldalon: végül összesen több, mint 3200 eurót gyűjtöttek az alkotócsapatok.

Gyümölcsöző szakmai kapcsolatokat generált, és több előadó-művészeti projekt produkciós költségeinek előteremtését segítette 2019-es indulása óta a magyar fejlesztésű, nemzetközi szinten is bevezetett StageHive. A startup funkciói hiánypótlónak bizonyultak. Talált már itt menedzserre színházi társulat, fellépési lehetőségre operaénekes, anyagi támogatásra cirkuszi produkció és filmzenei koncert alkotócsapata.

A StageHive ötletgazdái és alapítói Meczner Vera művészmenedzser és Cortés Sebastián koreográfus-rendező, akik több mint három éve, egy baráti beszélgetésből kiindulva jutottak arra a felismerésre, hogy sok esetben előbbre vinné a művészeti projektek sikerét, ha a már meglévő kapcsolati hálót – a modern kihívásokhoz igazodva – átláthatóbban és rugalmasabban lehetne használni, és ki is lehetne belőle tekinteni egy szélesebb színtérre. Különösen igaz ez nemzetközi fronton.

Mindezek alapján született a progresszív szakmai „társkereső” ötlete, mely a közösségi hálózatok elvén működik. Miután a felhasználó feltöltötte saját profilját, bátran böngészhet a többiek között. Itt az alapadatokon és referenciákon túl az is megjelenik, hogy kik dolgoztak már korábban együtt. A regisztráció és az alapfunkciók ingyenesek, annak érdekében, hogy minél dinamikusabb közösség jöjjön létre a platform segítségével.

Emellett feltölthetik megvalósítani kívánt vagy már folyamatban lévő projektjeiket is, amelyekhez így csatlakozni lehet. Ha például egy táncszínházi előadás vendégjátékához hiányzik egy díszítő, az oldal segítségével könnyebben megtalálják egymást a felek. Sőt a feltöltött projektek azoknak is hasznosak, akik tudásukat szeretnék kamatoztatni, de hiányzik hozzá az induló ötlet, vagy nem szeretnének önállóan belevágni a kalandba. Magánszemélyek mellett pedig kulturális szervezetek és intézmények is csatlakozhatnak a hálózathoz.

A StageHive a színházi, komolyzenei, táncművészeti, újcirkuszi és filmes műfajokban közreműködő alkotókat és szakembereket célozza meg, a színészektől a látványtervezőkön és technikai szakembereken át a producerekig és menedzserekig. Van azonban egy másik kapu is, melyhez a nézőket invitálják. Ők ugyanis a crowdfunding, vagyis közösségi finanszírozás módszerével számukra kedves projekteket támogathatnak anyagilag.

Az egyik alkotócsoport például kevesebb mint öt nap alatt gyűjtötte össze azt az összeget, amely első színházi bemutatójuk díszletéhez szükséges. Az előadás létrejöttét az NKA is támogatta, de a minőségi alkotómunkához megfelelő anyagi háttér előteremtését közösségi finanszírozás segítségével kívánták kiegészíteni. A szabályok szerint huszonegy nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kampány indítói elérjék a célt, majd – siker esetén – újabb tizenöt nap arra, hogy „túlgyűjtsék” magukat. A StageHive-on jelenleg három másik kampány is fut, hasonlóan szép eredményekkel.

A StageHive Európa-szerte ad alkalmat a projektalapú együttműködésekre, ugyanis hazánkon kívül első körben Lengyelországban, Németországban és Ausztriában vezették be a piacra. Ezután további nemzetek felhasználói csatlakoztak a platformhoz, így van már szlovákiai, romániai user is, sőt Chiléből és a Fülöp-szigetekről is töltöttek már fel profilt. A virtuális tér lehetőségeinek kihasználásával proaktív, mobilis, közös gondolkodást segíthet elő a startup, melynek sokatmondó a szlogenje is: „Meet online, work on stage”.

A StageHive a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő inkubációs befektetési programján keresztül szerzett befektetést.

Fotó: Miron-Vilidár Vivien

Megjelent: 2020. április