by Barcza Réka 2023. Aug 24.

„Szeretném, ha Budapest központi találkozóhellyé válna a világ legnagyobb zeneművészei számára”

– Interjú Miranda Liu hegedűművésszel

A Kaliforniában született Miranda Liu nagyot álmodott kilencévesen: bár több hangszeren is játszott, elhatározta, hogy hegedűművész lesz. Tízévesen már Salzburgban tanult a neves Mozarteum Egyetem Leopold Mozart Intézetében. 2016-ban, tizenkilenc évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarnál, 2019-ben pedig megalapította a hiánypótló New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémiát, amely idén augusztus 31-én kezdődik. A világhírű tehetséggel többek között arról beszélgettünk, hogy milyen céllal indította útjára a fesztivált, miben más az akadémia a többi kurzushoz képest, és miért pont Magyarországon tanult tovább tíz évvel ezelőtt.

Kétéves korában kezdett zongorázni, négyévesen hegedülni. Hogyan döntötte el kilencévesen, hogy a hegedűt választja?

Az előadó-művészet és a színpadra lépés kicsi korom óta vonzott, és úgy éreztem, hogy a hegedűn keresztül tudok a legjobban kommunikálni a közönséggel, hiszen a hangja jobban hasonlít az emberi hangra, mint a zongoráé. Nagyon elkötelezett voltam gyerekként. Mesterkurzusokra és fesztiválokra jártam, 2007-ben, tízévesen pedig részt vettem Salzburgban a Nemzetközi Nyári Akadémián, ami hatalmas élményt jelentett. Akkoriban zajlott a felvételi a salzburgi Mozarteum Egyetem Leopold Mozart Intézetében, felvételt nyertem az impozáns képzésre. Tizennégy évesen már a Mozarteum Egyetem alapszakos hallgatója voltam. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mindig idősebb diákok vettek körül, akiktől sok inspirációt kaptam a gyakorláshoz, ezen keresztül pedig a fejlődéshez.

2013-ban került Budapestre, Erasmus-ösztöndíjjal. Miért pont a magyar fővárost választotta?

Perényi Eszter miatt elkezdtem Budapestre járni, miután Ausztriában megismerkedtem vele egy mesterkurzuson. Nagyon megtetszett, ahogy tanított, felnéztem rá, így a Liszt Ferenc Zeneakadémiát választottam, amikor beadtam a pályázatomat Ausztriában az Erasmus-ösztöndíjra.

Miranda Liu (fotó: Suha Péter)Miranda Liu (fotó: Suha Péter)

2016-ban, tizenkilenc évesen Magyarország legfiatalabb koncertmestere lett a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarnál. 2017-ben szerezte meg mesterszakos diplomáját a Zeneakadémián, ahol ezt követően az egyetem történetének legfiatalabb doktorandusza lett. Második Erasmus-ösztöndíjával a londoni Guildhall School of Music and Drama hallgatója volt Keller András növendékeként, majd 2019-ben megalapította a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémiát (NMICMF), amely idén augusztus 31-én kezdődik. Mi a célja a fesztivállal?

Azt szeretném, ha Budapest központi találkozóhellyé válna a világ legnagyobb zeneművészei számára. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt öt évben a világ minden tájáról érkeztek művészek tanítani, tanulni és fellépni: az akadémián eddig huszonöt országból, több mint nyolcvan hallgatót fogadtunk. Mára igazán nagy rendezvénnyé nőtte ki magát a fesztivál: tavaly nyertünk egy Erasmus+ pályázatot, ennek köszönhetően idén Spanyolországban és Bulgáriában is megrendeztük az eseménysorozatot. Ausztriában is sor került volna rá, de előre nem látható okok miatt végül ott elmaradt a rendezvény. A mesterkurzusokon és az akadémián a diákoknak nemcsak a hangszeres órákkal igyekszünk segítséget nyújtani, hanem fellépési lehetőségekkel is. Tapasztalataim szerint a zenei képzéseken a hangszeres tudásra fókuszálnak, pedig fontos lenne megtanítania a hallgatóknak praktikus tudnivalókat is, például azt, hogyan kell művészként vállalkozást indítani, hogyan kell a cégekkel együttműködni, támogatókat találni és nemzetközi kapcsolatrendszert építeni. Akadémiánk képzésein ilyen témákban is tartunk kurzust, sőt a mentális egészségre is kiemelt figyelmet fordítunk. Sok művész ugyanis lámpalázzal küzd fellépés előtt. Nekik az is segítség lehet, ha egy tapasztalt zenésztárs megmutatja, hogyan kell gyakorolni a hangszeren ahhoz, hogy a színpadon már ne érezzék kényelmetlenül magukat. Szerintem az egyik legjobb módja ennek, ha az ember sokszor lép fel, barátságos környezetben.

Miranda Liu (fotó: Anita Wąsik Płocińska)Miranda Liu (fotó: Anita Wąsik Płocińska)

Szerencsére nekem soha nem volt ezzel problémám, kiskorom óta imádtam színpadra lépni, sőt ott játszom a legjobban, engem inspirál egy-egy fellépés. Sok előadót ismerek azonban, akik nagyszerű zenészek, de valami miatt a színpadon nem tudnak úgy teljesíteni. Nekik is szólnak a mentális egészséget fókuszba állító kurzusok. Igyekszünk segíteni abban is, hogyan kezelje egy zenész a stresszt, ami a napi munkája során éri. Egy előadóművésznek általában nincs jól megszokott napirendje, nem reggel 9-től délután 5-ig dolgozik. Ha fel kell készülni egy koncertre vagy versenyre, akkor estig gyakorolnia kell, nincs olyan, hogy megfeledkezik a zenéről a következő reggelig. Már ez maga is egy stresszforrás.

Miben más az NMICMF, mint a többi fesztivál?

Büszkén mondhatom, hogy immáron hagyománnyá vált a budapesti nyár végi fesztivál és akadémia megrendezése, sőt, ahogy előbb említettem, már más országokban is megszervezzük az eseményt. Idén Magyarországon a résztvevők hangszeres órákat kapnak, valamint különböző kamaraformációkban is zenélhetnek, ahol megismerkedhetnek más résztvevőkkel, és egymástól tanulhatnak. Emellett a fesztivál művészeitől kamaraórákat is vehetnek. Ezen kívül szeptember 2-án a Spanyol est című fesztiválkoncerten az összes vonós résztvevő és tanár egymás mellett mutatkozik be egy kamarazenekarban, Andrés Gaos galíciai zeneszerző Impresión nocturna című darabjában, ami az egyik kedvenc művem. A diákok továbbá nyilvános koncerteken léphetnek fel a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapest Music Center Könyvtárában a FUGA Budapestben és a Bartók Béla Unitárius Egyházközségben.

New Millenium Bulgaria (forrás: a New Millenium Fecebook-oldala) New Millenium Bulgaria (forrás: a New Millenium Fecebook-oldala)

Az akadémia másik célja, hogy a résztvevők bővíthessék a nemzetközi kapcsolatrendszerüket. Idén például tizenkét országból érkeznek zenészek Magyarországra. Szeretnénk lehetőséget biztosítani nekik, hogy együtt léphessenek fel, mert úgy gondoljuk, hogy a kamarazenén keresztül születhetnek a legjobb nemzetközi együttműködések. Emellett szeretnénk, hogy minél több külföldi művész megismerje a magyar kultúrát és zenét, és minél több magyar résztvevő megismerhesse a külföldi oktatók módszereit anélkül, hogy külföldre kellene utaznia, hiszen az anyagilag megterhelő lehet egy diák számára. A járvány velejáróira gondolva a New Millennium Nemzetközi Akadémia minden alkalommal online részvételi lehetőséget is biztosít a tanulni vágyóknak.

Milyen hosszúak az akadémia kurzusai?

Egyelőre korlátozottak a lehetőségeink, mert Budapesten ötnaposak, külföldön egy picit rövidebbek, de a jövőben szeretnénk hosszabb kurzusokat is tartani.

A New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon kívül milyen koncertekre készül a jövőben?

A Concerto Budapesttel hamarosan Angliába és Írországba is megyünk turnézni, a most induló évadban pedig a zenekari koncerteken kívül a Central European String Quartet tagjaként többször hallhatnak Magyarországon. Emellett a V4 Vonósnégyessel Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is fellépünk. Szólistaként pedig az Amerikai Egyesült Államokban is szerepelek majd. Nagyon készülök a DLA zárókoncertemre is a Zeneakadémián, ahol Britten egyedi és Magyarországon sajnos ritkán hallható hegedűversenyét fogom előadni.

Lásd még:

Augusztus 31-én kezdődik az V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

A jövő mecénása: New Millennium Nemzetközi Akadémia

„Örülök, hogy a koncertjeimen egyre több fiatal hallgatót látok” –  Miranda Liu portréja

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Miranda Liu (fotó: Suha Péter)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!