by MTI/artisbusiness.hu 2021. Nov 20.

Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér Nyíregyházán

A közel egymilliárd forint értékű fejlesztés a város kulturális negyedének közepén, a Móricz Zsigmond Színház szomszédságában valósult meg.

Lezárult a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér fejlesztése Nyíregyházán, a komplex beruházás során színháztörténeti múzeumot, pódiumszínpadot, éttermet és rendezvénytermet alakítottak ki az egykori helyőrségi művelődési otthon épületében.

A 950 millió forint értékű fejlesztés a város kulturális negyedének közepén valósult meg, közvetlenül a Móricz Zsigmond Színház szomszédságában. A kulturális negyed a Bessenyei és a Benczúr teret, az ott található múzeum és színház környezetét, valamint a nemrégiben felújított Kállay-kúriát és a szabadtéri színpad területét foglalja magába. A városvezetése reméli, hogy a rendezvénytér sikeres és gazdaságilag is jól működő hely lesz, amihez hozzájárulhat, hogy az eredetileg ötvenhat férőhelyes éttermet százkét személyesre férőhelyesre bővítették.

Kirják Róbert, az épületet működtető színház ügyvezető igazgatója elmondta: az épületet idén áprilisban vették használatba, az eddig más helyszínen működő színházi jegyiroda is helyet kapott benne. Az étterem és a kávézó májusban nyitott meg, augusztustól pedig a kisebb kamara-előadásoknak helyszínt biztosító új pódiumszínpad fogadja a nézőket.

A pályázati forrásból megépült, Krúdy Gyula író városi és színházi kötődése miatt Szindbád névre keresztelt kulturális intézmény fő attrakciója egy 3D-s mozi, az épület színházi hangulatát emellett interaktív és digitális installációk, tárgyi relikviák erősítik. Az Arcképcsarnoknak nevezett belső térben a hazai és külföldi színművészet, valamint ének- és táncművészet legendái mellett a nemzet színészei, a magyar színjátszás kimagasló alakjai láthatók.

Móger Ildikó és Szamosi Judit Huszárik Zoltán Szindbád című filmjében

A kiállító- és közösségi terekben a falakat magyar színészikonok portréi díszítik. A Szindbádban emellett megjelennek az egyes korok színházi jelmezei is: a korhű öltözékekben a digitális technika segítségével lehet fotózkodni, a VR-szemüveget felvéve prózamondó játékban próbálhatja ki magát a látogató, az ötnyelvű narráció segítségével pedig a színháztörténeti korszakokról informálódhatnak az érdeklődők.

A képek forrása: az intézmény Facebook-oldala

Nyitókép: Krúdy Gyula és Latinovits Zoltán, a Szindbád című filmben

--------------------------

2020-ban Nyíregyháza nyerte az Art is Business Kulturális Turisztikai Díját

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!