by MTI/artisbusiness.hu 2021. júl 27.

Színháztudományi konferenciával kezdődik a Thealter fesztivál

A pénzügyi nehézségek ellenére gazdag programmal várják a közönséget.

A kétnapos tudományos tanácskozáson a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító fesztivál három évtizedes múltját, jelenét és jövőjét mutatják be a szakemberek. A szegedi bölcsészkaron szervezett konferenciát a hazai független színház elmúlt több mint száz évének történetéről és jelenéről szóló beszélgetés zárja.

A július 30-ától augusztus 7-éig tartó fesztiválon nyolc helyszínen harminchét csapat, illetve alkotó harminchárom produkciójával várják a közönséget. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.

  • Az Art is Business júniusban kisfilmet forgatott a Thealter fesztivált szervező MASZK Egyesület pénzügyi ellehetetlenítéséről. Balog Józseffel, az egyesület elnökével és Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával beszélgettünk.

A fesztivál nyitóelőadásaként pénteken este a Régi Zsinagógában egy klasszikus, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja látható. Az előadás Szilvay Máté diplomarendezése, szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészszakos hallgatói.

A fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget kínál a pályájukat kezdő művészeknek éppúgy, mint a meghatározó hazai és határon túli független társulatoknak.

A rendezvény különleges színfoltja a Dinnyeköztársaság című magyar-német művészeti projekt, amely során az alkotók a nagy múltú békési dinnyetermelő térség, Nagykamarás, Medgyesegyháza lakosaival közösen hoznak létre egy színházi előadást, amely a helybéliek személyes – Szegedig vezető – történetein és élethelyzetein keresztül mesél a dinnyetermelés és -értékesítés kihívásairól. A közös munka első eredményeit a Mars téri piacon mutatják be, ahol a programsorozat záróhétvégéjén egy különleges, a dinnyeárusítást művészeti installációval és közösségi programokkal ötvöző standot működtetnek, amely a piac zárása után a szabadtéri előadás díszletévé alakul.

A fesztivál záróelőadása a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának produkciója lesz: A tigris című darabot Gianina Carbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján írta, egyszerre mutatva meg különböző nézőpontokat és azok fonákját.

A részletes program ITT található.

Nyitókép: Fesztivállátogatók a szegedi Régi Zsinagógánál (fotó: Révész Róbert)