by Jankó Judit 2021. szept 11.

Szoborpark a Káli-medencében

Új kulturális centrum formálódik Köveskálon

A Káli-medence a Balaton-felvidéken belül geológiai szempontból a legváltozatosabb vidék. Az egyedi természeti értékek, a növényvilág sokszínűsége, a sok évszázados borászati hagyományok mellett jó néhány éve a gasztroturizmus egyik kedvelt célpontja. Egyre több elismert étterem, némi lovasturizmus, természetjárás – eddig ezt kínálta a magyar Provance-nak is becézett vidék, s ezekhez kapcsolódik legújabban egy képzőművészeti vonal is. Szobrászok, figyelem, október elején újra lehet pályázni arra, hogy bekerüljenek a Káli Art Park gyűjteményébe és kiállításába!

A Köveskálon található Káli Art Inn butikhotel tulajdonosai, Molnár Júlia és Héjja Róbert, valamint a szintén a faluban, a főutcán, a hotel szomszédságában található Magazin Galéria tulajdonosa (aki egyébként a Káli Art korábbi tulajdonosa), Kollár Katalin, abban bíznak, hogy közös gondolkodással és együttműködéssel egy kulturális centrum alakul ki a Káli-medencében. És persze remélik, hogy a Káli Art Inn tulajdonosai által alapított Szoborpark és mellette a Magazin Galéria képzőművészeti kiállításainak és festéssel foglalkozó workshopjainak látogatottságához az is hozzájárul majd, hogy a Balaton partján nyaralók pluszélménnyel gazdagodhatnak.

Molnár Júlia és Héjja Róbert

A köveskáli Káli Art Inn húszéves működése során a fő tevékenysége mellett mindig nagy figyelmet fordított a kortárs műtárgyak megóvására, kiállítására, gyűjtésére, a kortárs művészek támogatására. Pályázat keretében választják ki azokat az alkotásokat, amelyeket egy éven át egy szabadtéri kiállítás keretében a szállóvendégek és a nagyközönség elé tárnak. A pályázattal hagyományt szeretnének teremteni. A nyertes szobor minden évben ott marad a kiállítás után is, és a Káli Art Inn szálloda kertjét fogja ékesíteni.

Koller Katalin (fotó: Heim Alexandra/welovebalaton.hu)

De ismerjük meg a szereplőket és haladjunk időrendi sorrendben! Kollár Kati harminc éve Bécsben él, divattal foglalkozik, több butikot is visz. „Mindig lenyűgöz, amikor megérkezem ide, a Káli-medencébe Bécsből. Sokat jártam Toscanában és Provance-ban, az ottani élmények inspiráltak, amikor eldöntöttem, hogy egy festőiskolát hozok létre a Káli-medencében. Hosszas keresgélés után megtaláltam a megfelelő helyet, a mostani Káli Art Innt, ami akkor egy nagyon rossz állapotú épület volt, de sikerült saját erőből helyrehozni, és megnyitottam benne a szállodával kombinált festőiskolát. Ám kiderült, az emberek szívesebben esznek, isznak és pihennek, mintsem festeni tanulnak. Átalakult a ma is működő butikhotellé. 2000-ben nyitottam, hat szezont vittem végig, majd átadtam Robinak és Julinak.”

A házaspár törzsvendég volt a Káli Artban, és amikor megkapták a karácsonyi üdvözlettel kombinált búcsúlevelet, még azon a szilveszteren eldöntötték, hogy átveszik a szállodát. Január 6-án, vízkeresztkor kiutaztak Bécsbe, átbeszélték a részleteket Koller Katival, és húsvétkor már ők nyitottak. Mindketten közgazdászok, az üzleti világban vezető beosztásban dolgoztak, az első évben felváltva vették ki a szabadságukat, hogy vinni tudják a hotelt. Az elmúlt tíz évben már saját befektetéseiket kezelték, és az egyhektáros területen felépült Káli Art Inn vált a fő tevékenységükké. Összesen hat épület alkotja a butikszálláshelyet, melyben tizenöt egyedien berendezett szoba van.

A legidősebb épület az 1880-as évek végén épült, ebben három prémium lakosztály található. A hozzá tartozó egykori pajta három különlegesen berendezett rusztikus szobát rejt, a nyolc standard szoba a mandulakertben újonnan épített kőházban kapott helyet. Merthogy ez a terület valaha Magyarország legnagyobb egybefüggő mandulása volt.

2017-ben elkészült a pihenőkert, a csendes övezet, benne a SPA részleg panoráma szaunával, pihenőhelyiséggel és masszázsszobával, de két medence is található a területen. Az étterem egy kétszáz éves egykori gyógyszertár és tiszti kaszinó helyén van. A szálloda butikhotel kategóriában Európa száz legjobb hotelje közé került a Sunday Times 2010-es válogatásában, 2013 és 2018 között a TripAdvisor utazói által az „ajánlott szálláshely” címet minden évben elnyerték, de amire a legbüszkébbek: a vendégek hatvan százaléka törzsvendég.

Idén júniusban pedig felavatták a Káli Art Parkot, ami egy szabadtéri szoborpark a szálloda kertjében. Ötletgazdája és projektfelelőse Tóth Pál Sándor, art consultant, műtárgykezelő, a GalleryTool társalapítója, aki a házaspár műgyűjteményét is kezeli. Merthogy a szálloda tulajdonosai művészetpártolók, kortárs műtárgyakat gyűjtenek, és úgy érezték, a kortárs képzőművészeten belül a szobrászat különösen mostoha helyzetben van.

A szoborpark létesítése így egyrészt magánmecenatúra, alkotókat hoznak vele helyzetbe, másrészt egy álom megvalósulása. A projekt hosszát tíz évben határozták meg. Mindig ősszel fogják kiírni a pályázatot, (most október legelején), és januárban zsűriznek. A shortlistre tizenhárom művész szobra kerül, ezeket egy teljes éven keresztül kiállítják a szálloda kertjében, a művek mellett pedig QR kód rejti a művészek bemutatkozó videóját, s az idelátogató vendégek megismerkedhetnek velük.

Már ez a gesztus is művészettámogatás, növeli a szobrászok láthatóságát, s rögtön az első év visszaigazolta a kezdeményezést, mert ezen a nyáron vásároltak is a kiállított szobrok közül, tehát nemcsak a nyertes szobor lelt gazdára. A shortlistről a zsűri választja ki a nyertest, aki 500 ezer forint készpénzt és 500 ezer forint értékű üdülési lehetőséget kap a Káli Art Inn-ben. A zsűri tagjai: Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője, Petrányi Zsolt a MNG osztályvezetője, korábban a Műcsarnok igazgatója, Szabó Ádám szobrász, Molnár Júlia, az alapító, Héjja Róbert, Káli-medence turisztikai egyesület elnöke és Tóth Pál Sándor art consultant. Az idei nyertes Cseh Lili, megvásárolt szobra, az Egem 2 című alkotás pedig a szoborpark kialakuló gyűjteményébe kerül be.

Magazin Galéria

Fontos pillanat volt az életünkben, amikor egy évvel a szoborpark ötletének megfogalmazása után megérkeztek a művek, utánfutókról, kisteherautókról emelték le a szobrokat. Remélem, felébresztjük az igényt másokban is ehhez hasonló kezdeményezésekre – fogalmazza meg a távlati célokat Molnár Júlia. – Nálunk nyaranta sok ember megfordul, intelligens, nyitott és klassz emberek, szeretnénk elősegíteni, hogy kapcsolatba kerüljenek a művészekkel. A művészeti menedzsment nagyon nehézkesen megy Magyarországon. Úgy látom, aki ma felsőoktatásban végez, valamiféle önmenedzselést, marketinget, gazdasági szemléletet tanul – kivéve a művészeti képzésekben. Ők úgy kerülnek ki a diplomaosztás után, hogy arra várnak, valaki felfedezze őket. A rendszerváltás óta bő harminc év telt el, a szemlélet pedig nagyon lassan változik. Ha visszanézünk a történelemben, a reneszánsz művészek is el tudták adni magukat, a mai művészeknek is meg kell tanulniuk ezt.”

Magazin Galéria

Kollár Kati sem tudott elszakadni Köveskáltól. A falu főutcáján, egy egykori tehénistálló felújított épületében megnyitotta a Magazin Galériát, ahol saját gyűjteményének darabjait kínálja megvételre. „Úgy éreztem, a művészetet kell itt erősíteni, és egy közösségi helyet álmodtam meg, ahol nemcsak képzőművészeti alkotásokat árulok, hanem felolvasásokat, koncerteket lehet tartani. Nem adtam fel a festőiskola őrültemet sem, a Budai rajziskolával közösen festészeti workshopot szervezünk. 2020. augusztusban nyitottunk, aztán jött a lockdown, de az első szezonnal is elégedett vagyok, a másodikkal pedig végképp. Eredetileg képzőművésznek készültem, többször felvételiztem is a Képzőművészeti Főiskolára, de másképp alakult a sorsom. Ami nem jelenti azt, hogy feladtam volna az álmomat. Egyszer eljutok oda, hogy a Hegyestű alatt állok és a Balatont festem. Kicsit ezért csináltam az egészet.”

Magazin Galéria

Fotók: kaliartpark.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!