by F.B. 2019. okt 18.

Sztárművészek és öt kontinens kiállítói

Art Market Budapest 2019 – a régió legjelentősebb képzőművészeti seregszemléje

Idén ismét képzőművészeti mennyország fogadja a szcéna iránt érdeklődő közönséget a Millenárison, október 3-a és 6-a között. Az Art Market Budapest monumentális térben mutat fel több száz festményt, plasztikát, installációt, és ezzel azok számára is élménydús programot nyújt, akik nem műgyűjtőként érkeznek Közép- és Kelet-Európa elsőszámú nemzetközi, kortárs képzőművészeti vásárára. Fontos találkozóhellyé is vált a program az elmúlt évek során.

Az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fellegváraként mutatkozik be az Art Market Budapest alatt a magyar főváros: a rendezvény idejére a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci élet fontos helyszínévé, találkozóhellyé válik. A Millenáris Park különleges infrastrukturális bázisán – a CAFe Budapest Fesztivállal, illetve a fővárosi önkormányzattal évek óta fennálló stratégiai partnerségének is köszönhetően – ma már az egyik legkiemelkedőbb kulturális turisztikai és művészeti vonzerőt jelenti a többnapos program.

Öt kontinensről és huszonöt országból, több mint száz kiállítótól és ötszáz művésztől érkeznek alkotások a Millenáris Parkba, hogy közvetlenül hozzáférhetővé váljanak az érdeklődő és vásárló közönség számára. Többek közt az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Arab Emirátusok, Izrael, Japán, Kína, Németország, Spanyolország, Szerbia vagy épp Szlovákia képviselteti magát az Art Marketen. Mellettük Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik ebben az időszakban.

A külföldi és hazai alkotók párhuzamos bemutatásával az volt a szervezők célja, hogy széles nemzetközi kontextust teremtsenek a magyar galériák számára. Ledényi Attila, a vásár alapító igazgatója vallja: ha ebben a közegben sikerül a hazai alkotóknak kitűnniük, az könnyebben megalapozhatja nemzetközi sikereiket is. „A nemzetközi művészeti vásár megalapításakor az egyik fő motiváció az volt, hogy ezzel a bizonyítási lehetőséggel segítsük és támogassuk a magyar művészeti szereplőket” – mondja.

A budapesti nemzetközi műtárgypiaci találkozóra szívesen jönnek a globális képzőművészeti szakma szereplői, a szervezők pedig ezt a tendenciát igyekeznek erősíteni. Ledényi szerint önmagában a tény, hogy egy négynapos vásár több tízezres látogatottságot ér el, komoly érdeklődést jelez a kortárs képzőművészet iránt. Az Art Market létrehozásakor kiemelt cél volt, hogy a lehető legnyitottabb képzőművészeti platformot teremtsék meg Budapesten. Szándékosan hozták ki a múzeumokból a művészetet, így a nagyközönség számára is könnyebben értelmezhetővé, hozzáférhetőbbé tették a művészeti tartalmakat.

Az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Oroszország. Az ART.RUS elnevezésű művészeti fesztivál keretében bemutatandó, nagyszabású válogatás köré épülő programsorozat – Budapest más művészeti helyszíneit is bekapcsolva – gazdagságában és mélységében rendkívüli ízelítőt ad Oroszország különleges kortárs művészetéből. A Millenárison mintegy ötven orosz művész alkotásait láthatják a látogatók, köztük olyan sztárokéit, mint az AES+F és a Blue Noses művészcsoport. A választékból kiemelkedik a világ legismertebb kortárs oroszországi alkotója, Oleg Kulik – Velencei Biennálét is megjárt – látványos fotósorozata; emelett a művész személyesen is megjelenik, és kifejezetten az Art Market Budapestre készített performanszával teszi még különlegesebbé a programot.

A fesztivál eseményei közül szintén kitüntető figyelmet érdemel az orosz művészeti szcéna sztárjait nemzetközi magángyűjteményekből készült válogatás formájában bemutató COLLECTING RUSSIAN című tárlat (A38), továbbá a Kiscelli Múzeumban rendezett, a szentpétervári Rosphoto fotóművészeti központ kollekciójából öszszeállított kiállítás, valamint a feltörekvő művészgeneráció kimagasló alkotója, Ivan Plusch szólókiállítása. Az élő legenda, Michelangelo Pistoletto szintén személyes jelenlétével tiszteli meg az Art Market Budapestet.  Vele, illetve az általa létrehozott alapítványnyal együttműködve az idei művészeti találkozó többnapos kísérőprogramjaként mutatják be a mester művészeti manifesztuma által inspirált Third Paradise (Harmadik Paradicsom) projektet. Pistoletto művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatók, egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett. A THIRD PARADISE BUDAPEST 2019 című rendezvény fesztiválszerű, komplex kiállítás- és programsorozat keretében, a művészet eszközül hívásával az emberi létezés és az urbánus lét fenntarthatóságának, a természetes környezet megőrzésének kérdéseit dolgozza fel. A nemzetközi jelentőségű program létrehozásában a Cittadellarte az Art Market Budapest partnere. Az E:On nemzetközi Energy Globe Gálájához is kapcsolódó, a vállalat által támogatott nagyszabású projekt  keretében Budapestre érkezett Pistoletto világszerte ismert, nagyméretű alkotása, a Harmadik Paradicsom szimbólumaként is ismert „újraegyesített” alma (The apple made whole again). Az Art Market Budapest ideje alatt a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínház előterében tekinthető meg. Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított ART PHOTO BUDAPEST ma már a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült eseménye, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvására. Számtalan csemegével készültek a szervezők erre az alkalomra. A világhírű operaénekes, ünnepelt tenor, José Cura művészeti vásár keretében első ízben Budapesten mutatja be fotóművészeti alkotásait. A kiállítók között Lucien Hervé, a világhírű magyar származású fotográfus alapítványa szintén szerephez jut, a kortárs hazai fotóművészetet – számos magyar szakmai szereplő kiállítási anyaga mellett – pedig az a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatás is reprezentálja, amely egyebek mellett az Art Basel idején Bázelben is bemutatkozott, és amely Budapestről Rómába utazik tovább, hogy a magyar alkotók Bauhausban betöltött szerepére irányítsa a nemzetközi figyelmet.

Az Art Market Budapest a régió egyik legnagyobb globális hatású kortárs művészeti platformjaként feladatának tekinti, hogy a hazai művészeti tartalmak mellett Közép-Európa egészének látványos jelenlétet biztosítson a nemzetközi művészeti életben. Ezért 2019-ben folytatódik, illetve Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett ezúttal Szerbia bevonásával tovább bővül az elmúlt évben sikerrel létrehozott VISEGRAD CONTEMPORARY program, amelynek keretében az öt ország kiállítói nemzetközileg egyedülálló volumenben mutatkozhatnak be a vásár kiállítási csarnokaiban. A közép-európai program NEW VISEGRAD PHOTOGRAPHY kiállítását – az adott országok művészeti oktatási egyetemeinek bevonásával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vezetésével – a következő esztendőben az Art Photo Budapestről indulva a régió valamennyi fővárosában és több nyugat-európai városban is bemutatják majd.

Fotó: Tóth Kata – Pistoletto almája

Megjelent: 2019. október