by artisbusiness.hu 2023. Jul 23.

Taylor Swift turnéja ötmilliárd dollárt termelhet az amerikai gazdaságnak

Az énekesnő koncertjeinek gazdaságra gyakorolt ​​hatása még az amerikai központi jegybank figyelmét (Fed) is felkeltette.

A rendkívül sikeres The Eras turné ugyanis Taylor Swift-rajongók százezreit vonzotta az Egyesült Államok városaiba, jelentősen növelve így a szállodák bevételeit például Philadelphiában, ahol májusban három koncertet adott az énekes. A pandémia óta az eddigi legmagasabb bevételre tettek szert a szállodák a Swift koncertjeire látogató vendégáradatnak köszönhetően.

A Booking.com adatai szerint Pittsburghben, Minneapolisban és Kansas City-ben a szállodák háromszoros áron kínálták szobáikat a turné ideje alatt, de még így is csaknem száz százalékos volt a férőhelyek kihasználtsága. Ráadásul számos szállodafoglalási platform is összeomlott a hirtelen megnövekedett internetes forgalom miatt.

A július 15-ei hétvégén Swift turnéja Denverbe érkezett: a Common Sense Institute becslése szerint a koncert 140 millió dollárnyi GDP-többletet hozhat az államnak. A városba 75 ezer Swift-rajongó látogatott el, az énekes két telt házas koncertet adott. (Csak a két denveri koncert 38 millió dolláros jegyeladást generált.) A Common Sense Institute szerint Taylor Swift Egyesült Államokbeli turnéja csaknem 5 milliárd dollárt termelhet, amely meghaladja harmincöt ország GDP-jét.

Taylor Swift (forrás: Wikipédia)Taylor Swift (forrás: Wikipédia)

Swift koncertjeire már a pandémia előtt is nehezen lehetett bejutni, és a jegyárak emelkedtek a járványidőszak óta, ám a rajongóknak minden pénzt megér, hogy kedvencüket élőben láthassák: akár egy-két ezer dollárt is hajlandók kifizetni egy-egy koncertért. Nem csoda ezek után, hogy Ausztrália tárt karokkal fogadja az énekest jövő év elején: azt remélik segít fellendíteni az ausztrál gazdaságot, amely a recesszió felé halad. Júniusban Karácsony Gergely főpolgármester is meghívta a népszerű énekest Budapestre, ám Swift nem jön Magyarországra. Hazánkhoz legközelebb Bécsben koncertezik majd 2024. augusztus 9-én.

(forrás: Markets Insider)

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Taylor Swift a The Eras turnén 2023 április 2-án Arlingtonban (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!