by artisbusiness.hu 2023. Jul 14.

Tízmillió forintot gyűjtött össze Udvaros Dorottya a csobánkai bohócdoktornak

A Nemzet Színésze még februárban indított gyűjtést a fedél nélkül maradt bohócdoktornak és családjának, mert leégett a házuk Csobánkán.

Február 14-én este a Nemzeti Színházban Szabó Magda Az ajtó című darabját játszották Udvaros Dorottya főszereplésével, aki az előadás után pár perc figyelmet kért a közönségtől. Elmesélte a Reitter család megrázó történetét: február 9-én porig égett a bohócdoktorként dolgozó, hatgyermekes apa, Reitter Zsolt és családja csobánkai otthona. Udvaros Dorottya arra kérte a közönséget, hogy aki megteheti, adakozzon: a nézők egy sminkesdobozba tehették bele adományukat. Az első este kétszázezer forint gyűlt össze. Udvaros Dorottya ezután többször megismételte a gyűjtést, majd egy Facebook-csoport is alakult a családot segítő adományok koordinálására. Noha jelentős összeg gyűlt már össze, a mai napig várják az adományokat a család számlájára.

„Minden előadás végén leteszem a színpad szélére a kis sminkesdobozkámat, hogy aki hozzá tud járulni, abba rakja az adományát. Nézem a takarásból, ahogy az emberek egymás után mennek oda a dobozhoz, és elönt a melegség. Három hónap alatt tízmillió forint gyűlt össze” – nyilatkozta korábban az akció kapcsán a színművész.

Udvaros Dorottyát június végén választották a Nemzet Színészévé, néhány nappal azután, hogy a „társadalomra veszélyes” cselekedete miatt bíróság elé állt azért, mert 2021-ben megvédte a fecskéket a Fertő-tónál: „Én szentül hiszem, hogy a társadalomra nézve jó cselekedetet hajtok végre akkor, amikor egy fokozottan védett madár fészkelőhelyét megpróbálom megvédeni” – nyilatkozta az eset kapcsán Udvaros Dorottya a bírósági meghallgatása után. A színművész – a Greenpeace többi aktivistájával együtt – ártatlannak vallotta magát amiatt az akció miatt, melynek során az aktivisták leszedték a cölöpházakhoz rakott hálókat, amelyeket azért szereltek oda, hogy megakadályozzák a fecskék fészkelését. A beruházó ezért 2021-ben feljelentette az aktivistákat, köztük Udvaros Dorottyát is. 

Udvaros Dorottya (forrás: a Greenpeace Magyarország Facebook-oldala)Udvaros Dorottya (forrás: a Greenpeace Magyarország Facebook-oldala)

„Amellett, hogy a legjobb tudásom és képességeim szerint eljátszok egy-egy szerepet, ugyanúgy dolgom, hogy beszéljek a természet megóvásáról. Különösen most. Mert ha a Nemzet Színészét vádolják bűncselekménnyel, akkor arra csak felkapja a fejét a közvélemény” – mondta nemrégiben a Magyar Hangnak adott interjújában Udvaros Dorottya.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Udvaros Dorottya (fotó: Végh László)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!