by artisbusiness.hu 2024. Feb 20.

Több milliárd forintnyi dollárt adományozott egy mecénás család a Chicagói Művészeti Intézetnek

Az intézmény fotó- és médiaosztálya a Chicagói Művészeti Intézet történetének eddigi legnagyobb adományát kapta.

A Bucksbaum család – Carolyn, Jacolyn és John Bucksbaum – 25 millió dollárt (9 milliárd forint) adományozott a Chicagói Művészeti Intézetnek a Bucksbaum Photography Center létrehozására. 

A Bucksbaum fotográfiai központ ad majd otthont a múzeum fotó- és médiaosztályának, és gyűjteményének. A beruházásnak köszönhetően a látogatók hosszú távon élvezhetik  és felfedezhetik a múzeum világhírű gyűjteményét. Országszerte is egyedülálló a hozzájárulás mértéke: ez az egyik legnagyobb fotó- és médiaspecifikus adomány, amelyet bármely múzeum valaha is kapott az Amerikai Egyesült Államokban. 

A Chicagói Művészeti Intézet elnöke James Rondeau elmondta, hatalmas megtiszteltetés számukra, hogy Carolyn Bucksbaummal és családjával dolgozhatnak együtt, valamint rendkívül hálásak, hogy a család hosszú távon elkötelezett a múzeum iránt. A rendkívüli adomány átformáló erővel hat az egész részlegre, beleértve a személyzetet, a létesítményeket, a gyűjteményeket és a kiállításokat. 

Carolyn Bucksbaum, – becenevén Kay – régóta gyűjt műtárgyakat. A fényképészet iránti szenvedélyt még édesapja oltotta belé. Kay 2000-ben költözött Chicagóba, azóta pedig aktívan részt vesz a város kulturális életében: 2003 óta a Chicagói Művészeti Intézet Fényképészeti és Média Kurátori Bizottságának tagja, 2002 óta pedig a múzeum kuratóriumának tagja. A modern és kortárs művészet iránti érdeklődésének köszönhetően számos múzeumi projektben közreműködött az elmúlt több mint húsz évben. Erről tanúskodik többek között, hogy az intézmény modern szárnyában található galériát  róla és néhai férjéről nevezték el, Carolyn S. and Matthew Bucksbaum Gallery-nek. „A fotózás és a média iránt kiapadhatatlan a szenvedélyem és nagyrabecsülésem” – mondta Kay Bucksbaum. „Családunk adománya befektetés a múzeum jövőjébe és a kurátorokéba, akik elősegítik ezen terület fejlődését és népszerűsítését” – tette hozzá. A Chicagói Művészeti Intézeten kívül Kay a Chicagói Szimfonikus Zenekar vagyonkezelője és a Chicagói Egyetem Bucksbaum Institute of Clinical Excellence tanácsadó testületének tagja.

(forrás: artic.edu)

Lásd még:

A mecénás házaspár, akik több mint 72 milliárd forint értékű gyűjteményt ajándékoztak egy amerikai múzeumnak

Nyitókép: a Chicagói Művészeti Intézet (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!