by artisbusiness.hu 2023. Jul 29.

Több mint egymillió dollárért kelt el Vera Molnár NFT-kollekciója a Sotheby’s aukcióján

A Budapesten született, világhírű művész Témák és variációk című NFT-gyűjteménye ötszáz generatív művészeti NFT-ből áll.

A kollekcióért összesen 631 Ethereumot, azaz 1,2 millió dollárt fizettek. [Az Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, közösségi, blokklánc alapú, elosztott számításokon alapuló számítástechnikai platform és kriptovaluta – a szerk.] A Franciaországban élő kilencvenkilenc éves digitális művész a gyűjteményt Martin Grasser generatív művész és kreatív kódoló támogatásával készítette. A mű kevesebb mint egy óra alatt kelt el.

Vera Molnárt a számítógépes képzőművészet úttörőjeként tartják számon, emellett ő a világon a legelső nő komputerművész. Az 1924-ben született alkotó a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, 1947-ben Rómába ment ösztöndíjjal. Onnan azonban nem ért haza, Párizsban telepedett le: hatnapos vízummal érkezett a francia fővárosba, ám több mint hetven éve ott él. Első nonfiguratív, absztrakt műveit 1946-ban alkotta, 1959-től kombinatorikus alapon generált képeket. 1968-ban kezdett el számítógéppel dolgozni: egyszerű geometriai alakzatokon és geometrikus témákon alapuló algoritmikus festmények készítésébe fogott. 

A mostani NFT-kollekciójában Molnár az „N”, az „F” és a „T” betűket állította generatív művészeti sorozata középpontjába. [Generatív művészetről az 1960-as évektől beszélhetünk: az ecset, a ceruza, sőt a Photoshop funkciói helyett is algoritmusok és számítógépes kódok végzik el a munkát, amelyek pixelek összeillesztésével alkotják meg a műveket – a szerk.] Mint más generatív művészeti alkotásnál a kód itt is számos formát, színt, pixelméretet és egyéb grafikai jellemzőt ír le. A kód futtatásakor a művész véletlenszerűen választ ki különböző, eltérő jellemzőkkel rendelkező elemeket, amelyek minden alkalommal meglepő vizuális képet eredményeznek.

A sikeres eladás bizonyítéka annak, hogy van kereslet a digitális művészet aukciós értékesítésének erre az új módjára, amellyel a Sotheby’s aukciósház NFT piactere, a Sotheby’s Metaverse mostanában kísérletezik. „A Témák és variációk című sorozat aukciós sikere ismét azt bizonyítja, hogy a gyűjtők továbbra is aktívak maradnak a legjobb minőségű alkotásokért" – mondta Michael Bouhanna NFT-specialista. Szerinte a digitális művészet piaca specializálódott, és az alaposan átgondolt, értékesítésre bocsátott művek továbbra is kielégítik az erős gyűjtői igényeket, és jelentős eredményeket érnek el.”

(Forrás: ARTNews)

Lásd még:

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Vera Molnár (forrás: Galerie Oniris – Rennes) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!