by artisbusiness.hu 2023. May 25.

Több mint négymillió forint gyűlt össze közösségi finanszírozással Bukta Imre katalógusára

Nagy sikerrel zárult a Brancs platformján indított közösségi kampány, amely Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című katalógusának előfinanszírozására indult.

Eddig több mint tízezren nézték meg a Godot Intézetben Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című kiállítását, azonban a látogatók közül sokan hiányolták a hozzá kapcsolódó kiadványt, amely a Kossuth-díjas művész legújabb tárlatának anyagát dolgozza fel. Az igényeknek eleget téve a Godot Intézet összefogott a Brancssal, és kampányt indított a katalógus közösségi finanszírozására. A limitált példányszámú kiadványt bárki megvásárolhatta előre, így támogatva annak létrejöttét: összesen több mint négymillió forint gyűlt így össze, ez pedig tizenöt százalékkal több a tervezett három és félmillió forintnál. 

„Mostanra már több mint tízezer látogató pozitív visszajelzése, valamint rengeteg konkrét kérés erősített meg minket abban, hogy van igény a kiállítást megörökítő Bukta Imre – Műveljük kertjeinket! művészeti katalógus kiadására” – mondta a Godot Intézet művészeti vezetője, Laczkovich Borbála.

A Műveljük kertjeinket! című katalógus a mester válogatott alkotásairól készült művészi, reprodukciós fotóiból áll össze, tartalmi része Bukta Imre elképzelése szerint, a Godot Intézet szakembereivel együttműködve készül el. A tárlatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fotósa, Darabos György örökíti meg, a katalógus képeit pedig olyan elismert alkotók írásai egészítik ki, mint German Kinga, Széplaky Gerda, Tasnádi József és Gulyás Gábor, aki a kiállítás kurátora. A tárlat és a katalógus egységeit is hat ismert személyiséggel készült interjú tematizálja. Az interjúkban elhangzott fontos mondatok színesítik és építik fel a katalógus szerkezetét. Krasznahorkai László a vidéki élet tapasztalásáról, Sebestyén Márta a természetről és a fákról, Barabási Albert László társadalmi változásokról, Keserü Katalin a szakralitásról, Mészáros Blanka a vidékiség személyes tapasztalatairól, Korniss Péter pedig az öregségről mesél. A szöveges tartalmak mellett a kiállításon szereplő összesen hetven darab alkotásról művészi reprodukciós fotó készül, valamint ötven darab enteriőrfotó. 

Az elmúlt évek kiemelkedő hazai kortárs kiállítása olyan örökérvényű kérdéseket dolgoz fel, mint az otthon megtalálásának nehézségei, az elmúlás tapasztalata, az értékek változásai, a szakralitás megélése és az alkotás szükségessége. Habár a devalválódás és az emlék torzulás az élet természetes folyamata, a művészeti kiadvány elkészítésével az a cél, hogy ez a fontos kiállítás más formátumban, de tovább éljen. A tárlat meghosszabbítva, augusztus 27-ig látogatható, a Godot Intézetben. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép:  Bukta Imre (fotó: Godot Kortárs Művészeti Intézet)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!