by artisbusiness.hu 2023. Mar 10.

Többmilliós ösztöndíjat kaptak az innovációs pályázatokon nyertes hallgatók a Képzőn

24 hallgató összesen 4,5 millió forint támogatást kapott.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Innovációs és Tudásközpontja kilenc kategóriában hirdetett hallgatói pályázatot művészet és innováció találkozása témakörben. A képzős diákok közel tíz százaléka nyújtott be pályamunkát. A szakmai zsűri döntését 2023. március 8-án hirdették ki.

Az MKE Innovációs és Tudásközpont fő célja, hogy a Képző diákjai és oktatói szoros kapcsolatokat építsenek ki az üzleti és befektetői szférával, és az Egyetem Innovációs Ökoszisztéma projekt segítségével az intézmény kutatási-fejlesztési eredményeit az üzleti szféra is hasznosítsa.

Forrás: MKEForrás: MKE

Dr. Dóczi Gergely a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárja kiemelte: „Kétségtelen tény, hogy a képzőművészet nem elsősorban üzleti tevékenység. Az üzleti élet és a művészet azonban számos ponton kapcsolódhat, s az ilyen együttműködési kísérletek mindkét fél számára hasznos eredményeket hozhatnak. Az élet sok területén rutinszerűen használt mesterséges intelligencia, vagy virtuális valóság alkalmazása ma már a képzőművészetben sem példa nélküli. Nagyon örülünk, hogy az innovációs pályázatokon elnyert ösztöndíjakkal egyetemünk – a magas színvonalú művészeti képzés mellett – izgalmas kutatásokra, innovatív együttműködésekre is bíztathatja a hallgatókat. Reményeink szerint ezzel sok kiváló hallgatói ötlet konkrét projektté fejlesztése válik lehetővé, miközben az ötletgazdák valós üzleti kapcsolatokra is szert tehetnek.”

Forrás: MKEForrás: MKE

A hallgatói innovációs pályázatokra a Magyar Képzőművészeti Egyetem valamennyi évfolyamáról és szakjáról érkeztek pályamunkák. A festőművész, grafikusművész, látványtervező, képzőművész, intermédia-művész hallgatók innovatív, egyedi ötletekre épített, alaposan kidolgozott pályázatokat nyújtottak be.

Az ösztöndíj lehetőséget ad a nyertes hallgatóknak, hogy megvalósítsák innovatív pályázataikat. A képzős diákok kutatásokkal, applikáció-fejlesztésekkel, digitális technológiákkal foglalkoznak majd. Olyan kérdésekre is keresik a választ, miszerint a mesterséges intelligencia és a művészet találkozásából vajon új iparág születik-e, illetve, hogy a művészek helyett a jövőben a mesterséges intelligencia fog-e alkotni.

Az innovációs pályázatok között a diákok körében az európai uniós tematikák is közkedveltnek bizonyultak. 2024. második felében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségének szerepét: a legtöbb pályamű az ehhez kapcsolódó logópályázatra érkezett. Az Európai Bizottság 2023-at a készségek európai évévé nyilvánította. A pályázat nyertesei többek közt azt kutatják majd, hogyan érintik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett hallgatókat a változó munkaerő-piaci elvárások, különös tekintettel a zöld és digitális átállásra.

Dezső Árpád: PULI (forrás: MKE)Dezső Árpád: PULI (forrás: MKE)

A cégekkel való együttműködés gyümölcsöző példája a Memories of Hungary Kft. és a Hungarian Souvenirs Kft. munkatársaival közös „PULI grafikák” innovációs pályázat. A képzős hallgatók feladata olyan grafikai terv és termékfejlesztési ötletek készítése volt, amelyek kereskedelmi forgalomba hozható ajándéktárgyakon, turistáknak szánt szuveníreken jelennének majd meg.

A további hallgatói innovációs pályázatoknak a hazai és nemzetközi kapcsolatépítés és megjelenés volt a központi eleme. Az EDUCATIO Kiállítás, az EU4Art nemzetközi projekt és a Kreatív - Művészeti Hub pályázatokra szintén szép számmal jelentkeztek a diákok. Utóbbi nyertesei bekapcsolódhatnak az MKE Doktori Iskola Parallel Hungary csoportjának Nyitva fesztivál projektjébe is.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elősegíti a felsőoktatási intézményekben létrejövő kutatás-fejlesztési eredmények üzleti hasznosítását, és az eredményorientált egyetemi innovációs ökoszisztéma kiépítését. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen az ITT megtekinthető  nyertes pályázat megvalósítása biztosítja a hallgatói innovációs ösztöndíjakat és az MKE Innovációs és Tudásközpont létrehozását.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Dezső Árpád: PULI (Forrás: MKE)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!