by artportal.hu/artisbusiness.hu 2021. jún 25.

Új kortárs művészeti vásár Bécsben

Spark Art Fair Vienna, Bécs, Marx Halle, június 25-27.

Amikor a vásári piac telítettsége, illetve a pandémia miatt lemondott vagy elhalasztott rendezvények miatt számos vásár komoly gondokkal küzd, nem sokan próbálkoznak újak alapításával. A kevesek közé tartozik Renger van den Heuvel, aki 2012 és 2019 között a viennacontemporary ügyvezető és kereskedelmi igazgatója volt – írja az artportal.hu.

Renger van den Heuvel (forrás: art-agenda.com)

A holland szakember, akinek egyébként komoly filmes múltja is van, régi motoros a szakmában, igazán közismertnek azonban mégsem mondható, tekintve hogy a viennacontemporary „arcai” hagyományosan a művészeti igazgatók voltak. Miután két éve távozott funkciójából, van den Heuvel egy évre visszavonult, majd után úgy döntött, hogy sem Bécset, sem a kortárs képzőművészeti színteret nem hagyja el, és egy új, általa alapított vásárral jelentkezik. Interjúiból kiderül: tudja, hogy nem vállalkozott könnyű feladatra – sem a vásárok általános gondjai, sem pedig amiatt, mert Bécsben számos kisebb, inkább belföldi részvétellel zajló vásár mellett egy időközben komoly rangot kivívott nemzetközi art fair is működik már.

Keresztesi Botond: Az ördög kiabál

Van den Heuvel csak tavaly novemberben kezdett tárgyalni a galériákkal, így az idei év – figyelemmel a COVID okozta nehézségekre is – nem tudja még teljes egészében tükrözni koncepcióját – ami az idei tapasztalatok fényében természetesen módosulhat is. Hogy hosszabb távon tervez, azt az is mutatja, hogy a vásár honlapján már megtalálható a következő három év vásárának időpontja is. A rövid idő miatt idén nagyobb lesz a helyi, azaz osztrák kiállítók aránya, de a külföldiek részesedése így is meghaladja a 30%-ot. Ami utóbbiak földrajzi megoszlását illeti, van den Heuvel egyik nyilatkozatában olyan országokra helyezte a hangsúlyt – Olaszországot konkrétan is említve –, amelyek nincsenek jelen a viennacontemporary-n, míg másutt arról beszélt, hogy az utóbbi vásár kelet-európai fókuszával szemben ők inkább Közép-Európára összpontosítanak. A résztvevő galériák listáját látva az első törekvésnek még szerény eredményei mutatkoznak csak, a közép-európai részvétel viszont már valóban reményt keltő – olyan ismert galériákkal, mint például a pozsonyi Soda vagy a temesvári Jecza Gallery. A legerősebb térségünkből azonban a magyar jelenlét lesz, hiszen a Bécsben és Budapesten egyaránt aktív Knoll mellett bemutatkozik az acb Galéria és a Kisterem is.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.