by artisbusiness.hu 2023. Sep 07.

Újabb szenzációs lelettel bővült a szentendrei Tarsolylemezek kiállítás 

Ismét honfoglalás kori tarsolylemezes sírt tártak fel Pest megyében,

A tarsolylemez idén tavasszal bekerült a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészeti gyűjteményébe, szeptembertől pedig a Magyar Nemzeti Múzeum és az FMC áprilisban nyílt, közös régészeti tárlatán is látható. 

A leletmentő feltárás során előkerült darab különlegessége, hogy a tarsoly szerves maradványai is meglepően jó állapotban maradtak meg az egyébként a mezőgazdasági munkálatok miatt részben bolygatott, roncsolt sírban.

A Csomád község határában található új lelőhelyet Tóth Béla, a Közösségi Régészeti Egyesület és a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) közösségi régészeti programjának helyi civil önkéntese fedezte fel. A helyszín régészeti szempontból fokozottan veszélyeztetett, részben a mezőgazdasági munkálatok (szántás), részben a területen rendszeresen folyó szabálytalan fémkeresőzés miatt, így a mielőbbi leletmentő feltárás mellett döntöttek a régészek és az egyesület önkéntesei. 

A leletmentő feltárás a PPKE régészhallgatóival és a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseivel (fotó: Füredi Ágnes) A leletmentő feltárás a PPKE régészhallgatóival és a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseivel (fotó: Füredi Ágnes) 

Az ásatás két szakmai vezetője Dr. Rácz Tibor Ákos, a Ferenczy Múzeumi Centrum régésze, egyben a Közösségi Régészeti Egyesület elnöke, valamint Füredi Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régésze volt. A hatékony és gyors munkát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének hallgatói és az Egyesület önkéntesei segítették. A célzott kutatás során egy honfoglalás kori, valamikor a X. század derekán elhunyt férfi sírját sikerült megmenteni a végső pusztulástól. A korábbi szántás által részben széttúrt, töredékes sír úgynevezett részleges lovas temetkezés volt, íjászfelszereléssel. A bolygatás ellenére egyes leletek olyan állapotban maradtak meg, hogy eredeti (úgynevezett in situ) helyzetben, a környező talajjal együtt felszedve azokat, lehetőség nyílt jól felszerelt restaurátorműhelyben elvégezni a pontosabb, szakszerű dokumentálást és azonnali konzerválást. 

A leletmentő feltárás a PPKE régészhallgatóival és a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseivel (fotó: Füredi Ágnes) A leletmentő feltárás a PPKE régészhallgatóival és a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseivel (fotó: Füredi Ágnes) 

Lenyűgöző állapotú leletek

Bár már a helyszínen gyanítható volt, végül később, az FMC restaurátorműhelyében Lukács Katalin restaurátor vezetésével megkezdett óvatos bontás során vált láthatóvá maga a tarsolylelet.

Ezt követően a kompozit (fa, bőr, textil, fém) maradványok restaurálását a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének egyedi felszerelésű restaurátorműhelye végezte, kutatási együttműködés keretében. Harazin-Szabó Krisztina és Pálfalvi Zsuzsanna restaurátorok mikroszkóp alatt, aprólékos munkával bontják jelenleg is a leleteket, melyek már jelen állapotban is szenzációsnak mondhatók. 

A feltárt sír, és részletfotója (fotó: Füredi Ágnes)A feltárt sír, és részletfotója (fotó: Füredi Ágnes)

Az egykor fémveretes övön függesztve hordott tarsoly előlapját szegecsekkel övezett sima ezüstlemez borította, felső és alsó szegélyén egy-egy díszesebben kidolgozott szegecsfejjel. A szegecsek a tarsolylemez réz (vagy bronz) hátlapját rögzítették, és a két lemez között megmaradt az egykori bőr tarsolytáskafedő, valamint a középen futó zárószíj maradványa is. A zárószíjat egykor kis ezüstveretekkel díszítették. A tarsolylemez hátoldalával felfelé feküdt a sírban, kissé elfordulva eredeti viseleti helyzetéből. Részben megmaradt maga a tarsoly bőrtáskája is, ezt az előzetes restaurálási eredmények alapján belül textillel bélelték. A tarsoly tartalmából a tűzcsiholókészletet lehetett azonosítani és kibontani.

A tarsolylemez restaurálás előtt (fotó: Füredi Ágnes)A tarsolylemez restaurálás előtt (fotó: Füredi Ágnes)

A tarsoly szerves tartalmának, valamint a sír további izgalmas leleteinek restaurálása és konzerválása még folyamatban van. (A bőr- és textilmaradványokkal együtt megmaradt ezüstveretekkel díszített kantár részlete, a nyíltegez és nyílvesszők fa és vas maradványai, selyemmaradványok).

Az ezüst tarsolylemez a restaurálás után (fotó: Deim Balázs)Az ezüst tarsolylemez a restaurálás után (fotó: Deim Balázs)

Partneri együttműködések

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az elmúlt évtizedek progresszív beruházási hullámainak hatására számos feltárást végeztek a régészek a kutatás számára eddig ismeretlen területeken, többek között Pátyon, ahol értékes, honfoglalás kori leletanyagra bukkantak. A HelloParks nagy léptékű építkezési munkáit megelőző pátyi feltárásokat a Salisbury Kft. és Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai végezték. Az intézmények, cégek között rendkívül jó együttműködés alakult ki, a fenti vállalatok pedig nagy erőforrásokat megmozgatva álltak a kiállítás megvalósítása mellé. Köztudott, hogy a természettudományos vizsgálatok rendkívül magas költséggel járnak, ezért kiemelkedő jelentőségű az intézmények segítsége, ahol önköltségi áron végezték el a vizsgálatokat, valamint a szponzoráló cégek támogatása.

A tárlat létrejöttét az alábbi intézmények támogatták a HelloParks és a Salisbury Kft. mellett:

Magyar Nemzeti Múzeum–Nemzeti Régészeti Intézet, Budapest, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Archeogenomikai Intézet, Budapest, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Atommagkutató Intézetének Hertelendi Ede Környezetanalitikai Laboratórium, Debrecen, ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Biológia Doktori Iskola, Budapest, ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Embertani Tanszék

 

Fotó: Demi BalázsFotó: Demi Balázs

A Ferenczy Múzeumi Centrum szeptember 17-ig nyitva tartó Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei kiállításán szeptembertől az új lelet is látható a szentendrei MűvészetMalomban, csütörtöktől vasárnapig, 10:00-18:00 óra között.

Közreműködők:

Kurátor: dr. Virágos Gábor, Giedl Dániel, Dr. Rajna András és Dr. Révész László

Tóth Béla civil önkéntes, Csomád (a lelőhely felfedezője)

Füredi Ágnes régész (MNM NRI)

Dr. Rácz Tibor Ákos régész (FMC, a Közösségi Régészeti Egyesület elnöke)

Kovács László, Nagy Zoltán, Rácz István, Rácz Gergely Ákos, Vastagné Kormány Zsuzsa önkéntesek

Közösségi Régészeti Egyesület önkéntesei

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének hallgatói

Lukács Katalin, restaurátorművész (FMC)

Harazin-Szabó Krisztina, restaurátorművész (MNM NRI)

Pálfalvi Zsuzsanna, restaurátorművész (MNM NRI)

Közreműködő intézmények:

Ferenczy Múzeumi Centrum

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet

Közösségi Régészeti Egyesület

 

Fotó: Demi BalázsFotó: Demi Balázs

Lásd még:

Honfoglalás kori régészeti kincsek Szentendrén

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A leletmentő feltárás a PPKE régészhallgatóival és a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseivel (fotó: Füredi Ágnes) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!