by L. Horváth Katalin 2020. jún 10.

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”

Május 19-én, a Klímaváltozás Nemzetközi Akciónapján a magyar kulturális élet prominens szereplői is csatlakoztak a párizsi felhíváshoz.

Kedves Olvasók!

Május idusán Juliette Binoche színésznő és Aurelien Barrau asztrofizikus Ne térjünk vissza a „normális”-hoz! címmel felhívást tett közzé a Le Monde-ban: felszólították minden embertársukat, különös tekintettel a világ vezetőire, hogy a Covid-19-járvány leküzdése után ne térjenek vissza ahhoz az állapothoz, amit a krízis előtt „normálisnak” tartottak. A kezdeményezéshez rövidesen több mint kétszáz művész és tudós csatlakozott aláírásával, köztük Pedro Almodovar, Monica Bellucci, Penelope Cruz, Virginie Despentes, Jane Fonda, Ralph Fiennes, Jeremy Irons, Ricky Martin, Robert De Niro, Tarr Béla és Wim Wenders.

Ha a Föld lakói közül mindenki akár csak egy dolgon is változtat a megszokottakhoz képest (nem szennyezi a levegőt, kevesebbet utazik, megfontolja, mit és mennyit vásárol, nem fogyaszt ugyanannyi energiát), máris megtette az első, legfontosabb lépést a rendszerszintű probléma megoldása felé. Talán még megteremthető egy egészségesebb világ – olvashatjuk a felhívásban. 

A vírusjárvány ránk kényszerítette azt, amire önszántukból képtelenek voltunk: visszafogtuk a mértéktelen fogyasztást, a légszennyezést, az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kollektív életmódváltásba kezdtünk. „Hiedelem kérdése, hogy nagyszerű dolog-e tízezer kilométert utazni tízezer méter magasan egy vascsőbe zárva, eltölteni egy-két hetet egy városban, alig ismerve meg a helyi kultúrát, majd a fotókkal bezsebelni pár száz lájkot a Facebookon” – mondja Csányi Vilmos etológus. „Ha az emelné a státuszodat, hogy sok könyvet olvastál, százával néztél a világ csodálatos tájain készült természetfilmeket odahaza, a foteledből, aztán kikerékpároztál a legközelebbi erdőbe túrázni; sok nyelvet beszélsz, sokoldalú a műveltséged, ráadásul szépen énekelsz, gyönyörűen mesélsz a gyerekeknek, akkor ebbe az irányba fordulna az igyekezet.” 

A kényszerű elszigeteltség nemcsak azt mutatta meg, hogy könnyű szívvel lemondhatunk az újabb és újabb, eleve rövid életűnek, kidobandónak tervezett tárgyakról, hanem azt is, mekkora erőt ad a túléléshez a kultúra. Világszerte alkotók sokasága dolgozott és dolgozik ma is azon, hogy szellemi-lelki táplálékot nyújtson a karanténban lévőknek –  miközben az előadóművészek egzisztenciális szempontból a járvány legnagyobb vesztesei közé tartoznak. 

Május 19-én, a Klímaváltozás Nemzetközi Akciónapján a magyar kulturális élet prominens szereplői is csatlakoztak a párizsi felhíváshoz, elsőként Gryllus Dorka, Pokorny Lia, Réti Adrienn, Szinetár Dóra, Udvaros Dorottya színészek és Bojár Iván András művészettörténész. Üdvözölnek minden olyan törekvést, amely tudatosan környezetkímélő országgá teszi hazánkat. Közel kétszázan  követték őket, többek között Ascher Tamás rendező, Balsai Móni, Básti Juli színészek, Beck Zoli zenész, Beleznay Éva építész, Bodor Johanna koreográfus, Borbély Alexandra, Csuja Imre színészek, Enyedi Ildikó rendező, Fabényi Júlia művészettörténész, Für Anikó, Hegyi Barbara, Hernádi Judit színészek, Herendi Gábor, Horgas Ádám rendezők, Hruttka Róbert zenész, Hámori Gabriella, Hámori Ildikó színészek, Lackfi János költő, író, Makranczi Zalán színész, Máté Gábor színész, rendező, színházigazgató, Péreli Zsuzsa képzőművész, Péterfy Bori színész, zenész, Puskás Tamás rendező, színházigazgató, Ruttka Andrea képzőművész, Szinetár Miklós rendező, Sztevanovity Zorán zenész, Ullmann Mónika, Wunderlich József színészek.

A vészhelyzetben a művészek istápoltak bennünket, most mi támogassuk őket! Indítsuk újra az éltető kultúrát, tegyünk közösen egy élhetőbb világért! Vigyázó szemünket – a maszk fölött –  vessük Párizsra és egymásra!

A Le Monde-ban közzétett felhívás és az alárók névsora itt olvasható.

Kép: Juliette Binoche/Le Monde