by Vándor Ágnes 2022. May 24.

Wedd kezedbe a világot!

– A Werk Akadémia tizenhat éve

Merre van az arra? Mennyit ér manapság a tudás és a kreativitás? Hogyan lehet, ki lehet-e bármit is számítani 2022 társadalmi, gazdasági és ökológiai viszonyai között? Mi a feladata a felnőttoktatásnak, amikor ennyire gyors ütemben változnak azok a szakmák és színterek, amelyekben a diákok el szeretnének helyezkedni? Milyen változásokra számíthatunk a kulturális élet különböző területein, és hogyan készülhetünk fel rájuk? Többek között ezekre a kérésekre keresik a választ a Werk Akadémia nyílt napján, 2022. május 27-én 17:30 órától.

Euforikus indulás

Világmegváltó eufória övezte 2007-ben a Werk Akadémia születését. Tucatnyi filmes, stylist, művész állt össze, hogy új hangulatot, szemléletet, stílust vigyen a magyar felnőttoktatás szürke rutinjába. Tették mindezt mindenféle politikai, intézményi megrendelés és háttér nélkül. A magyar viszonyok ismeretében kisebbfajta csodának tekinthető tehát, hogy a magyar felnőttoktatásnak ez a kicsiny szabad szigete megvalósult, azóta is él és virágzik. Nem véletlenül. Már akkoriban is látszott, ami ma már pontosan tudható: a szabad szellemű oktatás, az egyéni ambíciók és képességek előhívása, felélesztése roppant sokat ad a legszélesebben értelmezett magyar nemzeti kultúra felemelkedéséhez.

A Werk tizenhatodik éve szolgálja ezt az ügyet, miközben hatalmas tapasztalatokra tett szert, és kezdeti hamvas báját levetve szakmailag beérett intézménnyé nőtte ki magát. Közel kétezer végzett hallgatója közül sokan találták meg az útjukat, álltak a Werknek köszönhetően vadiúj életpályára, találtak rá a bank, a jogi iroda, a multi helyett a szabadságukra. Mert a Werk nem fentről és kívülről várja a megváltást, hanem maga tesz érte.

Tizenhat év alatt persze a magyar társadalom oktatáshoz való viszonya is megváltozott. Kezdjük megszokni, hogy létezik oktatás az államin kívül is. A másik berögzült minta – miszerint az oktatás ingyen jár – szintén jócskán veszített azóta az erejéből. Az is egyre erősödő tapasztalat, hogy nem a papír, a tudás számít. A Werk életképességét idővel tehát csak erősítette, hogy a piacról él, a piacra képez, és a piac igényeinek megfelelően folyamatosan megújul.

A trendcsináló

Már csak indulásának szellemisége is állandó megújulásra ösztönzi a Werket. Hogy ne kövesse, hanem teremtse a trendeket. Az intézmény további sajátossága, hogy nem része az államilag támogatott oktatási struktúrának, a hallgatói által befizetett tandíjakból tartja fenn magát. Szóval, nagyon jónak kell lennie. S nem annyira drágának. Miközben mondhatni, személyre szabott képzés folytat. Innen a Werknek az a sokak által emlegetett családias légköre, ahol a takarítótól az igazgatóig mindenki a család elismert, megbecsült tagja. A tanítás is az együttműködés és együtt gondolkodás barátságos légkörében zajlik, nem előadások, hanem kölcsönös eszmecserék vannak. Az oktatók többségéhez is gyakorlatilag bármivel lehet fordulni, akár az órán túl is. A Werk értéke az is, hogy itt az adott szakmák legjobbjai tanítanak. Kezdetben még fontos volt a tanár széles körű ismertsége, aztán kiderült: a tanítás és a hivatás iránti alázat fontosabb minden ismertségnél. És mára kialakult egy, a Werket ismerő, érző és a hallgatói igényeket kielégítő tanári kör. A Werk munkatársai is azt a werkes öntudatot képviselik, ami soha nem az egyénről, mindig a közösségről szól.

A közösség és az önmegvalósító munka ereje

Az idők során a Werkből hatalmas network lett, amelyben a werkesek felismerik egymást, összetartanak, ahogy egyik tanára fogalmazott: az éjszakában, a fesztiválokon is mindenhol régi werkeseket látni együtt bandázni. A közösségi szellem, a csapatmunka a Werkben alapelvárás, erre minden képzés kezdetén szakavatott coachok tréningezik a csoportokat. Aztán jön a legkülönbözőbb korcsoportok közötti együttes, intellektuális és intuitív, önmegvalósító munka. A Werkbe sokan jönnek érettségi után, még többen egyetemi diplomákkal a zsebükben, olykor negyven-ötven-hatvan évesen, hogy végre a maguk útját járják. A Werk tizenhat éves tapasztalata, hogy ebbe a teremtő kreativitást és inspirációt felszabadító közegbe soha nem szűrődött be a magyar társadalom politikai, ideológiai megosztottsága. Mert a Werk Akadémia befogadó műhely és közösség, nyitott a másra, a másikra, soha nem kizárólagos, soha nem megosztó. Talán ezért is tudott a Werk népszerű branddé válni az iskolarendszeren kívüli képzések piacán.

Árral szemben, folyamatos megújulásban

Mivel Magyarországon a rendszereken kívüli létezés igencsak nehéz ügy, az idők során a Werknek meg kellett tanulnia az árral szemben úszni. Rengeteget változott az akadémia kínálata, új szakok indulnak, míg mások elhalnak. A változások egyre gyorsulnak, a Werknek pedig követnie kell őket, alkalmazkodnia kell a szakmai átrendeződésekhez, a hallgatók igényeihez, törekvéseihez. 2007-es indulása óta a Werk évente új irányokkal bővült. 2008-ban megalakult a Werk Film Akadémia, aztán a Werk Írás Akadémia, majd a hazai gasztroforradalom behozta a GasztroWerket.

Légy a művészet menedzsere!

2010 különösen nagy jelentőségű szakmai területtel gazdagította a Werk képzéseit, megszületett a Werk Menedzser Akadémia. Idővel öt (!) művészeti irány menedzserképzése jött létre: a színházi, a könnyűzenei, a képzőművészeti, a komolyzenei és végül a táncművészeti menedzseri képzés. Ezek mind hiányszakmák, így a végzettek nagy részét rögtön fel is szippantotta a piac, kevés olyan intézménye van ma a hazai kultúrának, ahol ne találkoznánk Werkben végzett munkatárssal.

Minden napra egy gyakorlat

Az egész képzés alapvetően a gyakorlatról szól. A Werkben a vizsgák nem szimuláltak, hanem éles helyzetekben, nyilvánosság előtt zajlanak. A színházi menedzserek színi előadást hoznak létre trendi szakmai helyszíneken, a komolyzenei menedzserek igazi zenei csemegékkel, magas színvonalú koncertekkel ajándékozzák meg az értő közönséget, a képzőművészeti menedzserek vernisszázsai a magyar kortárs művészet friss, bátor eseményei. A werkes filmek évente megrendeződő premierjére a Toldi moziban napok alatt elfogy minden jegy. A Werk minden év májusában, júniusában mutatja meg a legszebb arcát, ekkor zajlanak a művészeti menedzser szakok vizsgái, s nincs szebb látvány annál, mint amikor a hallgatók tapsokban mérhetően is learatják közös, természetesen korántsem zavartalan munkájuk sikereit. Sokan közülük életükben először tapasztalják a művészet teremtésében való közreműködés minden mást felülmúló szépségét.

Tudd és tedd!

Hogy mit lehet a Werkben szerzett tudással kezdeni? Ez a tudás annyit ér, amennyire az általa oktatott szakterületek elismerik. Tapasztalatok alapján a stylist, a filmes és a menedzser szakterületeken a Werk elismert oktatóhelynek, jó ajánlólevélnek számít. Akik ezeken a képzéseken jók, már a Werkben, „lábon” elkelnek. Általában is elmondható, hogy a Werket végzettek körében, például a végzett művészeti menedzserek tekintetében is átlagosan negyven-ötven százalékos a választott szakmában elhelyezkedők száma. A filmes képzés esetében hetven-nyolcvan százalék az arány, ami persze nem független a magyar filmipar szárnyalásától sem.

A Werk filmes képzéséről azt is érdemes tudni, hogy az európai kultúrkörnek megfelelően az intézmény még ad arra, hogy a nála végzetteknek legyen mozgóképes alapműveltsége, ismerjék a filmkészítés összefüggéseit, viszonyait, ne csak a saját szűk szakterületüket. S miután a filmes oktatási palettán egyedülálló módon a Werkben évente tz-tizenöt (!) film készül, ma már nincs olyan kisfilmfesztivál, ahol a diákjai ne nyertek volna nem ritkán első díjat.

Szóval, aki a Werk után dolgozni akar, az dolgozni is fog. Nem annyira fogaskerékként a gépezetben, mint inkább önálló vállalkozóként, a Werk ehhez tudatosan ad ismereteket. Számtalan hazai filmes, stylist, szervező, menedzselő, gasztronómiai vállalkozás kiinduló forrása a Werk.

Tíz ösztöndíj a tehetségnek

A Werk Akadémiának a kezdetektől tudatos törekvése, hogy képzései minél több ember számára maradjanak elérhetőek, hogy a tehetség ne vesszen el. Ezért hirdeti meg idén is ösztöndíjprogramját. Olyan pályázókat keres, akiket eddig is vonzottak a Werk által kínált képzési területek, és akik vállalni tudják, hogy lelkiismeretesen, legjobb tudásuk szerint vesznek részt az Akadémia munkájában.

Viharon innen, szélcsenden túl

És akkor elérkeztünk 2022 májusába. Hosszú pályája során a Werkben volt már szó a világvégéről. Nagyjából ez az az érzés, amivel itt és most jelenleg a jövőnk elé nézünk. Merre van az arra? Mennyit ér manapság a tudás és a kreativitás? Hogyan lehet, ki lehet-e bármit is számítani 2022 társadalmi, gazdasági és ökológiai viszonyai között? Mi a feladata a felnőttoktatásnak, amikor ennyire gyors ütemben változnak azok a szakmák és színterek, amelyekben a diákok el szeretnének helyezkedni? Milyen változásokra számíthatunk a kulturális élet különböző területein, és hogyan készülhetünk fel rájuk?

Minden képzelőerőnkre szükségünk van, lesz, hogy kitaláljuk és megvalósítsuk a jövőnket. És a Werknek valódi igényekre valódi megoldásokat kell találnia. 2022. május 27-én (pénteken) 17:30 órától ezekre a kérdésekre keresi nyilvánosan a választ. Helyszín: 1132 Budapest, Csanády utca 11. A beszélgetés résztvevői: Czutor Zoltán, a könnyűzenei menedzser szak mentora, Lakner Zoltán politológus, a művészeti menedzser képzés tanára, Miklya Anna író, forgatókönyvíró, a filmíró képzés tanára és Réz Anna filozófus, a Werk Akadémia ügyvezetője.

A Werk ezúttal is csak azt fogja tenni, amit eddig mindig: keresi a kiutat a káoszból.

Vándor Ágnes, a Werk Akadémia alapítója

További információk a Werk Akadémia honlapján.

Fotók: Werk Akadémia

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!