ArtMan Egyesület

Az ARTMAN EGYESÜLET művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a közös tánc, önismeret és művészi alkotómunka lehetőségét. Magyarországon egyedülálló módon tudjuk az alkotó munkába bevonni a legsúlyosabban érintett sérült csoportokat is. Dolgozunk látássérült, autizmussal élő, értelmi szempontból akadályozott személyekkel is vegyes csoportban. 2018-ban az egyesület művészeti munkáját Lábán Rudolf-különdíjjal értékelte a színházi szakma, 2019-ben a Fidelio Klut50 válogatásába kerültünk be az Ügy kategóriában. MISSZIÓNK: „Közös ALKOTÓI TÉR létrehozása – a TÁNC és a terápia eszközeivel – ÉRTÉKEINK és sérüléseink mentén – az ELFOGADÓBB társadalomért.”

Az ArtMan Egyesület szakemberei több mint húsz éve teszik hozzáférhetővé az alkotás, a kreativitás megélésének lehetőségét fogyatékkal élők és épek számára is, ezzel akadálymentesítve az előadói részvételt. A vegyes képességű előadókkal létrehozott produkciók bemutatásával az a célunk, hogy az akadálymentesítés a lelkekben is megtörténjen. 

Vállalati tréningjeink elsődleges célja a megrendelő cég munkatársainak fejlesztése adott témában. Az elsődleges hatás tehát a résztvevők egyéni és csoportos fejlődése, ezáltal életminőségük javulása és hatékonyságuk növekedése. Másodlagos, de nem kevésbé fontos hatás – ha vegyes képességű vezetőkkel kéri a cég az adott tréninget –  a munkatársak nyitottá válása a társadalom sérült tagjaival történő együttélésre, interakcióra, közös munkára – az általunk mutatott minta tanulságai alapján. 

Minden mozgásban van – ajánlataink a forprofit szféra szereplőinek

       1. Érzékenyítő, inkluzív programjaink

 • látHATÓ tánc  – kreatív mozgás a látás és annak hiánya mentén 2 órában

A workshopot az Artman Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület vak és látó szakemberei vezetik.

A tréning célja

A tréning során azzal kísérletezünk, hogyan mozdít minket a látvány és annak hiánya. Tapasztaljuk, hogy a mozgás, a tánc nyitott és csukott szemmel hogyan visz át minket különböző tudatállapotokon. Figyelmünk külső és belső tájakon vándorol, melyek formát öltenek a mozdulatainkban. Az egyéni testtudati munkán, páros gyakorlatokon és csoportos alkotáson keresztül éljük meg saját testünket, a teret, a kapcsolódásokat a többiekkel. 

1. 2 IN 1 Érzékenyítő-stresszkezelő, inkluzív vezetésű tréning 2x3 órában

A tréning célja

Teret kínálni a résztvevők számára, hogy egy elfogadó közegben ránézzenek:

 • mik a fő stresszforrások az életükben,
 • ezek hogyan hatnak rájuk és környezetükre,
 • milyen stresszkezelő stratégiáik vannak,
 • hogyan tudják azokat fejleszteni, eszköztárukat gazdagítani?

Megközelítésünk sajátossága, hogy különös figyelmet fordítunk a nonverbalitásra, amely kommunikációnk jelentős, ám kevésbé tudatos részét alkotja. Mozgásos önismereti csoportjaink és testtudati metódusok tapasztalatait emeljük át ebbe a tréningbe. A változtatáshoz, fejlődéshez vezető első lépések a megélés, a felismerés, a tudatosítás.

 2. Mozgásban a kultúra – inkluzív táncszínházi előadás és feldolgozó foglalkozás egyben 2-3 óra időtartamban

A tréning célja

Megmutatni azt a különleges erőt, ami a vegyes képességű művészeti alkotásokat jellemzi, és tabuk nélkül dolgozni fel az élményt, védett környezetben.Előadásaink hatását könnyed, természetes folyamat során emésztjük meg, az alkotókkal közösen. Segítünk értelmezni, továbbvinni az élményt, bízva abban, hogy mindannyian többé válunk a találkozástól.

3. Vezetőknek ajánljuk

 • Vezetői kompetencia tréning – a vezetői kompetenciák megismertetése nonverbális eszközökkel, a mozgáson keresztül 1x3 órában

A tréning célja

Tréningünk elsősorban a csoportdinamikákkal és a csoportos interakciókkal foglalkozik, és olyan kompetenciákra világít rá, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres vezető eszköztárában:

 • innovatív, proaktív szemlélet,
 • a belső energia használata megjelenik mind a döntésekben, mind a kommunikációban, ez a tenni akarás megnyilvánulása,
 • felelősségvállalás, „ownership”,
 • az érzelmek pontosabb érzékelése, megértése, kezelésük, llletve a gondolkodás érzelmek segítségével történő előmozdítása.

4. Mozgás az irodában

 • Mozgasd át az agyad! – irodai átmozgató tréning a hatékonyság jegyében 30 percben

A tréning célja

Főleg ülőmunkát végző kollégák munkavégzésének hatékonyságához tud nagyban hozzájárulni ez a program. A munka ritmusához illeszthető, célzott hatékonyságnövelő tréning ugyanis a mozgáson/testen keresztül az intellektuális teljesítményre/szellemi kapacitásra hat. A tréning olyan jóga-, relaxációs, önmasszázs-, reflexpontos szemtorna, gerincnyújtó, vállövlazító gyakorlatokból áll, amelyek könnyedén elvégezhetők munkahelyi környezetben is. 

Eddigi együttműködések

 • Microsoft: játékosstresszkezelő program mozgással 50 percben, 30-40 fős csoportokban. Résztvevők száma: 150 fő.
 • British Petrol: Családi Nap – Léleksimogató (stresszkezelő) program 10 percben, 4-6 fős csoportokban. Résztvevők száma: 300 fő.
 • Budaörsi Önkormányzat: vezetői kompetencia tréning  – ismerd meg vezetői kompetenciáidat nonverbális eszközökkel a mozgáson keresztül, 2 csoporttal. Résztvevők száma 20 fő.
 • Szerencsejáték Zrt.: 5 alkalmas stresszkezelő tréning értékesítőknek 5 x 1,5  órában. Résztvevők száma 12 fő. 
 • ING: 5 alkalmas irodai jóga. Résztvevők száma 4-8 fő/ alkalom.
 • Morgan Stanley: inkluzív vezetéssel stresszkezelő-érzékenyítőtréning 2x3 órában. Résztvevők száma 9 fő.

www.artman.hu