by artisbusiness.hu 2023. Mar 07.

1,9 milliárd dollár adomány az amerikai Glenstone múzeumnak

Ez az egyik legnagyobb, amelyet valaha egy művészeti alapítvány kapott.

A milliárdos műgyűjtő, Mitchell Rales 1,9 milliárd dollárt adományozott a Glenstone Alapítványnak, amely a marylandi Potomacben található Glenstone Múzeumot támogatja. A múzeumot Rales  közösen alapította a feleségével 2006-ban. A Glenstone 2021-es adóbevallásában közzétett adomány révén az alapítvány nettó vagyona 4,6 milliárd dollárra nőtt, ami majdnem megegyezik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeuméval – írja a Bloomberg.

A Washingtontól mintegy 24 kilométerre fekvő Glenstone a kortárs művészetet bemutató kiterjedt gyűjteményének – benne Cy Twombly, Robert Gober, Charles Ray és Brice Marden műveinek – köszönhetően fontos kulturális intézménnyé vált. Egy ilyen alapítvány azt jelenti, hogy ez a múzeum örökké létezhet majd" – mondja Evan Beard, aki korábban a Bank of America művészeti szolgáltatásait irányította, jelenleg pedig a Masterworks ügyvezető alelnöke. A Masterworks egy olyan platform, amelyen befektetők képzőművészeti részvényeket vásárolhatnak és adhatnak el.

Fotó: glenstone.orgFotó: glenstone.org

A Glenstone egyike volt annak a 11 intézménynek, amelyeket egy 2015-ös szenátusi bizottság a nonprofit státusza miatt vizsgált, mivel néhányuknak korlátozott volt a nyitvatartási ideje, nem hirdették, hogy nyitva állnak a nagyközönség előtt, vagy az alapítók jelentős szerepet játszottak a működésükben.

A Glenstone múzeumnak működése első hét évében mindössze 10,000 látogatója volt, de tavaly már több, mint 100 000 embert fogadott, mondta a Bloombergnek az alapítvány szóvivője. Összehasonlításképpen a New York-i Metropolitan a világjárvány előtt évente mintegy 6 millió látogatót vonzott.

A Glenstone-ba a belépés ingyenes, bár többnyire előre kell helyet foglalni. A múzeum területe az eredeti méretéhez képest megháromszorozódott, és ma már csaknem 300 hektár, ahol az alapítók rezidenciája is áll.


Forrás: Glenstone Museum, YouTube

A 66 éves Rales, a Danaher vállalatbirodalom egyik alapítója, a Bloomberg Billionaires Index szerint 6,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A Glenstone adóbevallása szerint Rales adománya a 379 millió dollár készpénz mellett 6,1 millió Danaher-részvényből állt, 1,5 milliárd dollár értékben.

Az adományból finanszírozzák a különböző kiadásokat, beleértve a működési költségeket, a létesítmények karbantartását és a felvásárlásokat. Tavaly nyáron egy új, 372 négyzetméter alapterületű épületet nyitottak meg, amelyben Richard Serra 2017-ben készült Four Rounds (Négy kör) című szobra kapott helyet. A pénzből az alapítvány más intézményeknek is több millió dollárt adományozott, köztük a Studio Museum in Harlemnek és a Triple Aught Foundation-nek.

Arthur Jafa: Big Wheel VI, 2018 (Fotó: glenstone.org)Arthur Jafa: Big Wheel VI, 2018 (Fotó: glenstone.org)

Az Egyesült Államokban régóta léteznek magánmúzeumok, amelyek közül a legnagyobbak forrásai a legtöbb közintézményét is túlszárnyalják. Számuk az utóbbi években nőtt, mivel a műgyűjtés egyre elterjedtebbé vált a világ szupergazdagjai körében. Számukra a gyűjtemények elhelyezésére létrehozott alapítványok adókedvezményei is egyre vonzóbbak, ráadásul egy intézmény működtetése hozzáférést biztosít a csúcsművészethez. A legjobb módja annak, hogy ízlésformálóvá válj, és elérd azokat a galériákat, amelyek kiválasztják, hogy kinek adják el a műveket, az az, ha a gyűjteményedet intézményi gyűjteményként definiálod” – mondja Beard. Minden jelentős kereskedő, aki a legmenőbb művészeket értékesíti, azt akarja, hogy ezek a művek intézményi gyűjteményekben landoljanak. Mitchell és Emily Rales látta, hogy a Glenstone növekedésével együtt nőtt a profiljuk is, és most a házaspár a washingtoni művészeti élet egyik pillére.” 

A leggazdagabb múzeum az Egyesült Államokban a Los Angeles-i Getty, a maga 8,6 milliárd dolláros alapítványi vagyonával, amelyet J. Paul Getty olajmilliárdos hagyatékából alapítottak.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A Glenstone (fotó: Iwan Baan / Glenstone)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!