by artisbusiness.hu 2021. aug 07.

„A férjem művészetére tettem föl az életemet”

Pege Ágnes, a világhírű magyar jazz-zenész, Pege Aladár özvegye vehette át a Krisztina-díjat.

A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

A Krisztina-díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész feleségének emlékére 2011-ben Kárpáti Tamás, a Premier magazin főszerkesztője, a család barátja alapította. A kuratórium tagjai: Ámon Betti, Borsos Mihály, Fehér László, Gyémánt László, Hernádi Judit, Kárpáti Tamás, Kiss Ilona, valamint életük végéig Székhelyi József és Ungvári Tamás.

Gyémánt Krisztina

Gyémánt Krisztina emlékére

A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített. Gyémánt Krisztina, Gyémánt László festőművész felesége 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el.


Gyémánt László festménye

Krisztina húszéves korában ismerkedett meg a művésszel. Diákként modellt ült néhány alkalommal, és mintha egy romantikus drámát írnánk, elkezdődött huszonkét éven át tartó közös életük, melynek minden napját együtt töltötték. Teljes harmóniában, szeretetben éltek. Nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek.

Gyémánt László (fotó: Antal István)

Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de továbbképezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy ő gond nélkül festhessen.

A díj, Benedek György alkotása

Gyémánt Krisztina különleges asszony volt. Szolidan háttérbe vonult, ha arra volt szükség, és remek társaság volt, ha a helyzet úgy kívánta. Tájékozott volt a művészetekben, a hétköznapi életben, kellő humorral és kritikával szemlélte a világot. Aki vendége volt a házaspárnak, azt is tudja, hogy remekül főzött, káprázatos ízeket, különleges finomságokat tett az asztalra, mellyel mindig elbűvölte a barátokat.

A 2015-ös díjazott, Gálvölgyi Judit:

Az első Krisztina-díjat a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége, 2012-ben Haraszty István Édeske kinetikus szobrászművész felesége, Haraszty Éva, 2013-ban Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, 2014-ben Juhász Ferenc költő felesége, Dr. Kilián Katalin, 2015-ben Gálvölgyi János színművész felesége, Gálvölgyi Judit, 2016-ban Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége, 2017-ben Esterházy Péter özvegye, Esterházy Gitta, 2018-ban Polgár Klára tanár, Polgár László pedagógus, sakkedző felesége, a Polgár lányok édesanyja, 2019-ben Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár özvegye, Dr. Szekrényesy Katalin, 2020-ban Gerendás Nóra, Gerendás Péter dalszerző, előadóművész felesége kapta.

Az idén Pege Ágnes vehette át a Krisztina-díjat Gyémánt László festőművésztől.

Pege Ágnes (fotó: Ámon Betti)

„A férjem művészetére tettem föl az életemet.”

– Pege Ánes, a világhírű magyar jazz-zenész, a „nagybőgő Paganinije”, Pege Aladár, „PEGENINI”
özvegye

Pege Aladár (1939–2006) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egykori docensének özvegye, leánykori nevén Rejtő Ágnes, 1966-ban egy társaságban ismerte meg leendő férjét, aki akkor még a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt. Az esküvőre három évvel később, a diplomaosztó ünnepség másnapján került sor.

Esküvői képük

Szerelem volt mindkettőnk részéről első látásra” – emlékszik vissza a találkozásukra Ágnes, aki közös életük első percétől kezdve fontosnak tartotta, hogy férjének nyugodt és kiegyensúlyozott életteret biztosítson. Nem azért, mert ezt várta volna el tőle a művész, hanem azért, mert imádta a játékát, és már az esküvő előtti időszakban felismerte, hogy a tehetség és a szorgalom mellett egy biztos háttérre van szüksége a férjének ahhoz, hogy a zenére összpontosíthasson.

Pege Ágnes (fotó: Antal István)

Ágnes fogtechnikusnak készült, de a házasságkötés után keveset dolgozott a szakmájában, hiszen férje számos külföldi meghívást kapott. Közös életük negyven éve alatt bejárták a világot, volt, hogy éveket töltöttek külföldön, és számukra evidens volt, hogy mindig együtt legyenek.

Egyetlen percig, soha nem sajnáltam, hogy a férjem művészetére tettem föl az életem. Az együtt töltött évtizedek is úgy tűnnek, mintha egyetlen perc alatt repültek volna el. Utólag csak egyetlen dolgot bántunk meg, mégpedig azt, hogy amikor Ali külföldön dolgozott, nem maradtunk kint. De mindig siettünk haza.

2003-ban, a Hobo (Földes László) és Pege Aladár világa című műsorában Pege Ágnest is megszólaltatta Vámos Miklós:

Pege Aladár 2006-ban bekövetkezett halála óta tizenöt év telt el. Ágnes azóta is úgy őrzi férje dolgozószobáját, ahogy életében volt, és amelyben naponta sok-sok órán át gyakorolt. Ott születtek a szerzeményei, ott vannak a csodálatos hangszerei, a kották, a kottaállvány, rengeteg külföldi magazin, amelyek kritikákat, koncertjeinek ajánlóit tartalmazzák, a pianino, amelyen komponált, az általa készített főiskolai tananyagok, valamint a falakon néhány közös fotó olyan világsztárokkal, mint például Al Jarreau és Herbie Hancock.

A díjalapító Kárpáti Tamás beszéde az ünnepségen:

Nyitókép: Pege Ágnes és Gyémánt László (fotó: Ámon Betti)