by artisbusiness.hu / MTI 2023. Aug 11.

A Kassai Nemzeti Színház vendégjátéka nyitja az Operaház évadát

A szlovák társulat előadása lesz a Magyar Állami Operaház 140. évadának nyitánya.

Először lesz látható Magyarországon Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operája a Kassai Nemzeti Színház vendégjátékában augusztus 22-én az Opera Eiffel Műhelyházában. 

A Kassai Nemzeti Színház a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház mellett az ország egyetlen háromtagozatú – dráma, opera, balett – teátruma. A mintegy másfél órás előadás rendezője Anton Korenci, a drámatagozat igazgatója.

Forrás: A Kassai Nemzeti Színház honlapjaForrás: A Kassai Nemzeti Színház honlapja

Roger királyt Michal Partyka lengyel bariton, a Brémai Színház társulatának tagja alakítja, a pásztor szerepében Juraj Holly szlovák tenor lép színpadra, Roxanát Gabriela Hrzenjak horvát koloratúrszoprán formálja meg. A Kassai Nemzeti Színház együtteseit Peter Valentovic, a teátrum zene- és karigazgatója vezényli.

Karol Szymanowski (1882-1937) a XX. század eleji lengyel modernizmus kiemelkedő alakja. Főműve, az 1918 és 1924 között komponált Roger király rendszeresen tűnik fel a világ vezető operaházainak repertoárján, a közelmúltban többek közt a londoni Királyi Opera, a Párizsi Opera, a barcelonai Liceu, az Opera Australia, a Bostoni Szimfonikus Zenekar és a brazil Amazonasi Operafesztivál is műsorára tűzte. 

Gabriela Hrzenjak (forrás: a Kassai Nemzeti Színház honlapja)Gabriela Hrzenjak (forrás: a Kassai Nemzeti Színház honlapja)

A szerzőt, aki több alkalommal is bejárta a Földközi-tenger vidékét, lenyűgözte a mediterrán kultúrák sokszínűsége: a Roger király megkomponálásakor ugyanakkor Euripidész Bakkhánsnők című drámája, Platón Phaidrosz és A lakoma című művei mellett Nietzsche és Oscar Wilde írásai is hatással voltak rá. Operájához Szymanowski különböző zenei stílusokból táplálkozó, egyedei nyelvet hozott lére. A szerző által „misztériumnak” nevezett, az önismeret, a szexualitás és a spiritualitás témáit is fejtegető műben Richard Strauss, Debussy, Stravinsky, de Bartók hatása is felfedezhető. A szövegkönyvet Szymanowski közösen hozta létre a többek közt a Nyírfaliget és a Máter Johanna című kisregényeiről híres, lengyel Jarosław Iwaszkiewicz íróval.

Michal Partyka (forrás: a Kassai Nemzeti Színház honlapja)Michal Partyka (forrás: a Kassai Nemzeti Színház honlapja)

A történet szerint Roger királynak, Szicília uralkodójának udvarába nyugtalanító hírek érkeznek egy magát pásztornak nevező rejtélyes idegenről, aki különös vallásról prédikál. Az egyházi vezetők és a nép a halálát követeli, a hatása alá kerülő Roxána királyné azonban kegyelemért könyörög. A király végül szabadon engedi a pásztort azzal a feltétellel, hogy este jelenjen meg ismét a palotában. Az újbóli kihallgatáson a pásztor egyre inkább megbabonázza a királynét, ám a király parancsot ad az idegen elfogására. A nép megvédi a pásztort, aki távozik, követői közt a királynéval. A magára maradt Roger király zarándokútra indul, és maga is az idegen nyomába szegődik.

Lásd még:

„Olyan koncertet vezényelek szívesen, ami kikívánkozik belőlem”

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: jelenet a Roger királyból (forrás: a Kassai Nemzeti Színház honlapja)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!