by HJ 2022. jan 19.

„A kihívások visznek előre”

Interjú Salfer Viktorral, a HG Event Technics ügyvezetőjével

Már az első Art is Business-díjátadó technikai lebonyolításáról is ők gondoskodtak, és  két évvel később sem készültek kisebb lelkesedéssel a decemberi eseményre. A HG Event Technics ügyvezetőjével, Salfer Viktorral beszélgettünk munkáról, mecénás gondolkodásról, kortárs képzőművészetről.

Legyen szó plakettavatásról, vállalati konferenciáról, koncertről, nagy művészeti eseményről vagy díjátadóról, minden alkalommal ugyanakkora erőbedobással dolgoznak. „Nem az számít, hogy mekkora az esemény, hanem az, hogy a minőség kifogástalan legyen.” – mondja Salfer Viktor.

A HG Event Technics több mint húsz éve van jelen a magyar piacon, Salfer Viktor 2009 óta a csapat tagja, 2017 óta ügyvezetőként. „Amikor felvettek, két évre terveztem, aztán itt ragadtam. Időnként az ember el-elgondolkodik, mit is szeret igazán csinálni, mi az, ami miatt érdemes felkelni, szükséges-e a szakmai váltás… De mindig ide lyukadok ki: ez az én világom. Egészen egyszerűen szeretem a rendezvényeket, az állandó pörgést, az eseményeket megelőző közös gondolkodást, a csapatmunkát. Családias hangulatban telnek a napjaink az irodában. Remek szakemberekkel dolgozom együtt, akik lelkesek és nagyon kreatívak. Nálunk nincs is klasszikus értelemben vett hierarchia – demokratikus rendszerben gondolkodunk és dolgozunk együtt tizenöt munkatársunkkal.”

Viktort már gyerekkorában is az érdekelte a leginkább, mi zajlik a kulisszák mögött. Most, felnőttként is itt érzi magát a legkomfortosabban, a szereplés nem az ő kenyere. Nem a személye a lényeg, szögezi le már beszélgetésünk elején, sokkal inkább az események, ami sikeressége pedig a csapatmunkában rejlik. „Kifejezetten élvezem a nehezebb, macerásabb munkákat – a kihívásokat keresem. Sokszor megkapom, hogy amit kitalálok, az őrültség, az megvalósíthatatlan. Nos, pont ezeket szeretem a legjobban! Lehet, hogy valami elsőre lehetetlennek tűnik, de attól még meg kell próbálni. Ha sikerül, szuper, ha nem, tanulunk belőle.”

Balogh Mátéval, az Art is Business vezetőjével 2019-ben hozta össze az élet, és amikor felkérte őket az első díjátadó lebonyolítására, azonnal igent mondtak. „Nem is volt kérdés, hogy az ügy mellé állunk. Személy szerint nagyon fontos számomra a segítségnyújtás, legyen szó magánemberi, vagy céges mecenatúráról. Ezt láttam már otthon is: a szüleim munkájukkal, idejükkel segítették például azt a sportklubot, ahol edzettem. Magánemberként és ügyvezetőként is fontosnak tartom, hogy támogassuk a művészetet. Nem feltétlenül nagyobb összegű készpénzzel, hanem a munkánkkal, szakértelmünkkel. Ott vagyunk a művészek mellett, ha rendezvényszervezésben vagy annak technikai lebonyolításában kell segíteni. Szeretnénk szorosan együttműködni színházakkal is, és kifejezetten örülünk, ha zenészek keresnek meg elsőre lehetetlennek tűnő koncertötlettel.”

Ilyen volt az Elefánt zenekar Közönséges koncertje is. A csapat év elején kereste fel a HG Event Techincs-et: interaktív koncertet szerettek volna adni a rajongóknak. Az élőben, a cég által felépített stúdióból közvetített koncert során látható volt a közönség a zenészek körül, az együttes tagjai két szám között hallhatták is rajongóikat. „2021 elejére már mi is nagyon ki voltunk éhezve egy jó koncertre! Mert ugyan a fő profilunk a céges rendezvény, de szívünk csücske a zene, örömmel dolgozunk koncerteken.”

És ha valakinek alap, hogy cégvezetőként támogassa a művészetet, úgy alap ez magánemberként is. „Néhány éve érdeklődöm komolyabban a kortárs képzőművészet iránt. Balogh Máté javaslatára 2019-ben életemben először ellátogattam az Art Marketre, ahol a figyelmembe ajánlották Orr Mátét. Nem sokkal később megnéztem még a Várfok Galériában szervezett kiállítását is, ahol lenyűgözött az egyik alkotása. Ez volt az egyetlen festmény, amit még nem adtak el a tárlat darabjai közül. Nagyon tetszenek Krüzsely Gábor képei is, tőle is szívesen vásárolok. A gyűjtéstől egyelőre még messze állok – ennek leginkább az otthonom falfelületeinek végessége szab határt” – nevet.

Kép: Salfer Viktor