by Csabai Máté 2022. márc 10.

A kultúra támogatása mindkét fél érdeke

– Beszélgetés Szabó Zoltánnal

Több mint huszonöt éve alapította a szállítmányozással és fuvarozással foglalkozó Ghibli Kft.-t Szabó Zoltán ügyvezető, aki úgy véli, a kultúrát támogató forintok akkor érnek jó helyre, ha nem adományként, még kevésbé alamizsnaként tekintünk rájuk. Mecénás tevékenységükön túl a környezetvédelem is szóba került.

Kérem, avasson be a Ghibli Kft. történetébe! Hogyan indult a cég, és hova jutott mostanra?

Huszonöt évvel ezelőtt alapítottam magyar-olasz cégként egyetlen íróasztallal és egy raktárral. Jelenleg – már más tulajdonosi szerkezettel, de – ötvenötezer négyzetméternyi raktárral rendelkezünk, több mint kétszáz embert foglalkoztatunk Budapesten és környékén, valamint nagyjából tízmilliárd forintnyi bevételt termelünk évente. A Ghibli Kft. szállítmányozással és fuvarozással foglalkozik (az előbbi szervezést, logisztikát jelent, az utóbbi pedig árutovábbítást), a ferihegyi repülőtér mellett is van egy ötezer négyzetméteres raktárunk. Vámkezelést, tengeri és légi szállítmányozást is végzünk.

Folyamatos növekedés. Frissen megnyílt raktár Vecsésen (forrás: ghibli.hu)

Pár éve így nyilatkozott egy interjúban: „Ha valaki szereti a krimit, könnyebben elvállalja, hogy ügyvezető legyen. Aki romantikus könyveket olvasgat, nem valószínű, hogy ügyvezető lesz”. Mire gondolt?

Ügyvezetőként bele kell állni a dolgokba, naponta ellenőrizni, irányítani a cég munkáját, innovációt alkotni, figyelni, merre megy a világ. Úgy látom, Magyarországon sokan abbahagyják a tanulást, amikor kikerülnek az iskolából, mert azt mondják, tanultak már eleget. Még az egyetemistát is a „hallgató” szóval illetjük, mintha más dolga nem lenne, mint hallgatni. De az az ügyvezető, aki romantikusan álmodozik, nem biztos, hogy helyt fog állni.

Korábban is beszélt már a logisztika szerepéről a környezetvédelemben. Azt mondta, hogy a cégeket üzletileg kell érdekeltté tenni a zöldítésben. Mondana erre példát?

Az általam létrehozott Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja a Levegő Munkacsoporttal közösen alapította meg a Radó Dezső-díjat, hogy elismerjék az olyan zöld kezdeményezéseket, amelyek nem számításból vagy parancsra, hanem saját ötletből születtek. A díjban részesült a BorsodChem és az Oszkár is. A „zöldre festés” jelenségét – amikor egy cég azt állítja, hogy környezetvédő módon tevékenykedik, de ez csak látszat – nagyon sok helyen tapasztaljuk. De hogy egy példát mondjak a logisztika szerepére: korábban a Műegyetem egyik diákjával készítettünk egy felmérést, hogy hány szállítóautó megy egy nap ugyanazokhoz a szállodákhoz, és kiderült, hogy okos szervezéssel évente több tízezer járművet ki lehetne szűrni az utcákról. A szállodavezetőket azonban nem érdekelte a megoldás, miszerint közös raktárakra van szükség a város szélén, mert ez zöldebbé tette volna a működésüket, de olcsóbbá nem. Engem dühít ez a hozzáállás, vagy ha nem is dühít, hát zavar, hiszen a „zöldre festés” nem segít a környezeten, de azt a látszatot kelti, hogy minden rendben van. Engem az ilyen hamis megoldások nem érdekelnek. Nem véletlen, hogy 2015-ben, a logisztikai cégek közül egyedül, Üzleti Etikai Díjat kaptunk.

Karikatúra-pályázat, 2017 (forrás: Facebook)

Változatos módokon támogatnak kulturális projekteket. Kiemelne néhányat, amit a legfontosabbaknak tart?

A vállalatok kultúratámogató tevékenysége akkor lehet hosszú távú és gyümölcsöző, ha mindkét fél számára kölcsönösen előnyös. Ez nem az az eset, amikor a koldusnak adunk pár forintot, hiszen az mindkét félnek megalázó lenne. A Ghibli Kft. telephelyén van egy százötven-kétszáz méter hosszú kerítésünk, amit művészek díszítettek a grafikáikkal. Én azért szeretem ezt a kerítést, mert jó benyomást kelt rólunk, és jelzi, hogy ez nem egy újabb szürke munkahely. Rendeztünk már fotó- és karikatúrapályázatot logisztika témában, és remek pályaművek érkeztek. A 2016-ban meghirdetett Logisztikai Karikatúra Pályázatra küldött számtalan hazai és nemzetközi pályamunka ma is irodánk falait díszítik. 2017 óta támogatjuk a DLRM rockzenekar turnéit, cserébe a munkatársaink jegyeket kapnak a koncertjeikre. 2019-ben és 2021-ben egy-egy millió forinttal támogattuk az Ördögkatlan Fesztivált. Tavaly pedig elköltöztettük Gácsi Barna szobrászműhelyét Párizsból a bikali Puchner Kastélyba – ingyen, amivel a művész több száz ezer forintos költséget spórolt meg.

A főhadiszállás előtérben a művészek által díszített kerítés (forrás: facebook.com/ghibli.hu/)

Milyen lehetőségek vannak még a kultúra támogatásában?

Logisztikai cégként bejárásunk van rengeteg piaci szereplőhöz, és az anyagi támogatáson túl a szervezésben, a kapcsolati hálón keresztül is segíteni tudunk. Úgy tapasztalom, hogy a kulturális szektorban sokan ódzkodnak a cégek jelenlététől, pedig lehet ezt ízlésesen csinálni.

Az ideális eset mindkét fél számára előnyös.

Valóban, de ne higgye, hogy minden esetben elvárunk valamit cserébe! Szívesen segítettünk az Operaháznak, amikor a gördülő turnéjuk előtt – a színház felújítása miatt – nem volt próbahelyük. Nemcsak az egyik raktárhelyiségünket ajánlottuk fel nekik, hanem a munkatársaink segítségét is. Azt ígérték, hogy amint megnyit a felújított Andrássy úti épület, a munkatársaink jegyeket kapnak, amit örömmel fogadtunk. Hiszen arra az élményre, amit a kultúra ad, szüksége van a dolgozóinknak, és annak a cégnek van tartós értéke, amelyik erről is gondoskodni tud.

--------------------------------------------------------

A Líbiai-sivatag forró szeléről elnevezett Ghibli Kft. kezdetben olasz fókusszal, 2013-tól pedig kínai tulajdonostárssal működik. Ügyfelei között kulturális intézmények is szerepelnek. 2021-ben a Ludwig Múzeum a Ghibli Kft.-t bízta meg, hogy az Othernity című kiállítás darabjait elszállítsák a 17. Velencei Építészeti Biennáléra, a Magyar Pavilonba. „A speciális árukat Budapestről Velence kikötőig szállítottuk, amit ott daruval és targoncával rakodtak át hajóra, majd jutott el az áru a Biennálé helyszínére” – írták honlapjukon.

A Ghibli Kft. saját, a dolgozók számára ingyenesen igénybe vehető könyvtárral is büszkélkedik, amely elsősorban szakkönyvekből áll. Ezentúl ingyenes idegen nyelvű tanfolyamokat is tartanak a munkavállalók számára anyanyelvi tanárokkal. A cég a kultúrára fordított támogatásai éves értékét – a bartermegállapodásokkal – ötmillió forintra becsüli.

2019 májusában a Budapesti Műszaki Egyetemen részt vettek a Knorr-Bremse okoskamionokat bemutató rendezvényén, ahol kamionjuk raktere a Cloud9+ színpadát biztosította.

A Cloud9+ a Ghibli teherautójában lép fel (forrás: facebook.com/ghibli.hu)

Szabó Zoltán alapította a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubját, amely konferenciáira rendszeresen hív meg vendégelőadóként olyan kulturális szereplőket, mint Krizsó Szilvia televíziós műsorvezető, Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Tari Annamária pszichológus és Széll Tamás Michelin-csillagos séf. A klub immár kilencedik alkalommal hirdetett logisztikai csapatbajnokságot felsőoktatási intézmények hallgatóinak 1,2 millió forint összdíjazással. Azon tagokat pedig, akik az adott évben kiemelkedő munkát végeznek a klubban, színházjegyekkel jutalmazzák.

„A Ghibli székhelye alapítása óta, azaz több mint huszonöt éve Csepelen van, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a XXI. kerületi intézmények támogatását. Ennek jegyében, a koronavírus elleni hatékony védekezést segítve több mint tizenötmillió forint értékben adományoztunk kéz- és felületfertőtlenítésre egyaránt alkalmas fertőtlenítő kendőket kerületi intézményeknek” – írták tavaly december végén Facebook-oldalukon.

Ez év januárjában pedig – többek között – erről számoltak be: „Ismét egy nagy adag használt mobiltelefont adtunk le a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó!” – avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért kampányának jegyében. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltánércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk közösen megfékezni, ezért a használaton kívüli mobilokat újrahasznosítás céljából az intézet kihelyezett gyűjtők segítségével összegyűjti. Mi, a Ghiblinél már több mint két éve örömmel vagyunk részei a programnak, és ezáltal az állatok élőhelyei a megóvásának.”

--------------------------------------------------------

A képek forrása: facebook.com/ghibli.hu/, ghibli.hu

Nyitókép: Szabó Zoltán