by artisbusimess.hu 2024. Apr 02.

A legkeresettebb művészek

2023-ban is Picasso volt a legnépszerűbb. Az aukciókon összesen 14 milliárd dollárt költöttek képzőművészetre.

A műtárgy.com közzétette, hogyan változott a legkeresettebb alkotók rangsora 2005-höz képest, valamint ismertette az Artnet 2024-es Artnet Intelligence Report című jelentésének legfontosabb megállapításait.

Az új kiadás a tavalyi év piaci teljesítményének mélyreható elemzésén keresztül átfogó képet nyújt a jelenlegi művészeti színtérről. Többek között felvázolja a legfrissebb aukciós eredményeket, ismerteti a vezető szerepet betöltő művészeket és műalkotásokat. 

Az Artnet Price Database 2005-ben kezdte el nyomon követni a leginkább keresett művészeket – irja a mutargy.com. A lista szereplői között évről évre egyezések mutatkoznak, ám nyilvánvaló, hogy a piac egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a kortárs művészek felé. Yayoi Kusama, Gerhard Richter és George Condo munkái például igazán népszerűek. Elmondható viszont, hogy csökken a kereslet az Impresszionista és modern kategória olyan meghatározó alakjai iránt, mint Pierre-Auguste Renoir és Edgar Degas. (Az impresszionista és modern kategóriát az alkotók születési dátumai szerint határozzák meg  – az 1821 és 1910 között született művészeket foglalja magában.)

Pablo Picasso Homme a la pipe című képe (forrás: Sothebys.com)Pablo Picasso Homme a la pipe című képe (forrás: Sothebys.com)

  • A 2023-as aukciókon a 100 legjobban értékesítő képzőművész között 11 nő volt – ez a valaha volt legnagyobb arány, holtversenyben a 2022-es évvel.
  • A tavaly aukción eladott műalkotások átlagára 35 864 dollár volt, ami közel 16 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
  • A három nagy aukciósház – Sotheby's, Christie's és Phillips – által generált összes művészeti értékesítés értéke a múlt évhez képest  23%-kal csökkent.
  • Kínában a tavalyi aukciókból származó bevétel 3 milliárd dollár volt, ami 13 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Ez az összeg azonban az elmúlt tíz év második legalacsonyabb bevétele a kínai piacon.
  • A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukciósházaknál tavaly 1666 művész debütált. Közülük mindössze 2,2 százaléknak nem sikerült vevőt találnia a bemutatkozáskor.
  • A 2023-as aukciókon összesen 14 milliárd dollárt költöttek képzőművészetre, ami 12,7 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
  • A 2023-as aukciókon eladott műtárgyak 71%-a képzőművészeti alkotás volt – ez az arány az elmúlt 10 év legmagasabb értéke a 2021-es és 2022-es év kivételével.
  • A legmagasabb áron elárverezett műalkotások 40%-kal csökkentették a forgalmat a tavalyi évben. A 10 millió dollárnál drágább művek eladásából származó bevétel közel 2 milliárd dollárral esett vissza.
  • Az ultrakortárs művészek (1974 után születettek) alkotásainak aukciós összbevétele 2022 és 2023 között 26%-kal csökkent.
  • A Sotheby’s, a Christie’s, a Phillips, a Bonhams és az Artnet Auctions online aukcióin tavaly elért bevétel 440,3 millió dollár volt, ami 12%-os csökkenést jelent 2022-höz képest.

A mutargy.com cikkét teljes terjedelmében ITT, az Artnet tanulmányát pedig ITT olvashatják.

Nyitókép: Pablo Picasso: Homme a la pipe (részlet), forrás: Sotheby's Aukciósház 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!