by artisbusiness.hu 2023. Jan 07.

A Marquez Art Projects alapítvány új kiállítóhelyet nyit

– John Marquez ingatlanfejlesztő saját kollekciója bemutatásának céljával nyit galériát

A gyűjtő kollekciója nagyjából öt évvel ezelőtt kezdte kinőni az otthonát. Innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis kellene egy külön raktár, akkor miért ne lehetne ez egyben egy szabadon látogatható kiállítás. A Marquez Art Projects (MAP) közel ezer négyzetméteres létesítménye három galériának ad otthont. Ezekben a névadó gyűjteménye mellett egyéni kiállításokat is lehet majd látni, elsőként Cristina De Miguel absztrakt festőművész állíthatja ki alkotásait – adta hírül az artnet.com

John Marquez (fotó: Nick Garcia/theartnewspaper.com)

John Marquez ingatlanfejlesztő, műgyűjtő és a Manhattanben található Sushi Noz étterem tulajdonosa 2010-ben kezdett műtárgyakat vásárolni. Kifejezetten nagy rajongója a figuratív, színes művészetnek, és egyre nyitottabb az absztrakt művészetek iránt is. De Miguel lehet az első, aki a főként vibráló, színes alakokat ábrázoló festményeit kiállíthatja a MAP egyik galériájában.

Marquez eleinte szinte kizárólag Banksy és KAWS munkáit gyűjtötte. Később bekerült olyan feltörekvő művészek gyűjtőinek körébe, mint Jordy Kerwick és Vaughn Spann, ami fellobbantotta a feltörekvő művészet iránti szenvedélyét. A növekvő gyűjtemény tárolásának kérdése vezetett oda, hogy Marquez úgy döntött, privát raktár helyett a nyilvánosság számára elérhető galériákban helyezi el gyűjteményét.

A MAP tavasszal nyílik meg Miamiban a Rubell Museum közelében, ezzel Marquez azokhoz a gyűjtőkhöz csatlakozik, akik szintén úgy döntöttek, hogy kollekciójukat megnyitják a nagyközönség előtt.

Például Lonti Ebers 2019-ben hasonló céllal indította el Amant elnevezésű alapítványát New Yorkban. A műgyűjtő számos múzeum igazgatótanácsában megfordult az évek során, jelenleg a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vagyonkezelője és a londoni Tate Gallery Európai Bizottságának tagja. A francia-amerikai házaspár, Dominique és John de Menil gyűjteménye 1987 óta szabadon látogatható Houstonban. A Rubell-család 1964-ben heti huszonöt dolláros költségvetéssel kezdett a műgyűjtésbe, az azóta  több ezer műalkotást számláló gyűjtemény 2019 óta a Rubell Múzeumban tekinthető meg.

John Marquez, Coady Brown Sour Cherries (balra) és George Rouy A dream (jobbra) című alkotásával (fotó: Kevin Beltran/culturedmag.com)

Utóbbihoz a MAP nem csak földrajzilag, de felfogásban is közel áll, a Rubell család intézményéhez hasonlóan John Marquez projektje is lehetőséget ad majd az alkotásra, művészi rezidenciákon keresztül. A műgyűjtő azt nyilatkozta, hogy alapítványának célja a város és a fiatal művészek támogatása, ami egyben személyes szenvedélye is.

Nyitókép: John Marquez John Floridai otthonában (fotó: Kevin Beltran)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!