by artisbusiness.hu 2022. jún 16.

A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjpályázat győztesei

A fizetéstechnológiai cég irodalmi programjának második évében Vonnák Diána és Vajna Ádám kapta az elismerést és a két-két millió forintot.

A Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjra idén a vártnál több, negyvennyolc pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségével megvalósult ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a negyvenedik évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

Fotó: Valuska Gábor

Vonnák Diána első prózakötete tavaly jelent meg Látlak címmel. Az elmúlt hét évben hónapokat dolgozott Ukrajnában, a háború hátországában. A tervezett dokumentumregény ezeket a tapasztalatokat dolgozza fel: a forradalomtól az orosz invázióig, a reménytől a rettegésig.

Vonnák Diána (forrás: jelenkor.hu)

„Vonnák Diána első kötete, a Látlak sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent” – emelte ki laudációjában Tompa Andrea író, a zsűri tagja.

Vajna Ádám (fotó: Herr Martin)

Vajna Ádám verses regényében egy XIX. századi új-zélandi ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútja találkozik.
„Vajna Ádám az a költő, akihez valamilyen módon mindnyájan tudunk kapcsolódni. Miközben nem kínál tálcán, nem rág szájba semmilyen megoldást. Szórakoztat, és megdolgoztat” – hangsúlyozta laudációjában Závada Péter költő, a zsűri tagja.

A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj második évére felkért zsűri, Dragomán György, Erdős Virág, Máté Gábor, Tompa Andrea és Závada Péter döntése nyomán a díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a Margó Irodalmi Fesztiválon.

Eölyüs elmondta: „A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram sikerét jelzi, hogy az első év nyertesei közül Czakó Zsófia Szívhang című regényét már a kezünkben is tarthatjuk. Idén többen pályáztak újra a projektjük fejlesztése után, amit a tavaly nyáron megrendezett Alkotótábor is segített. Egy program igazi sikerét nem az elindítása, hanem a fenntartása jelenti, mert felelős vállalatként sem az üzletben, sem a kultúra támogatásában nem rövid távon tervezünk. A kortárs magyar irodalom mecénásaiként hiszünk abban, hogy a Mastercard innovációi nem csak a fizetéstechnológia jövőjét határozzák meg, hanem az elkészülő könyvek segítségével az olvasókét is.”

Nyitókép: Vajna Ádám és Vonnák Diána (fotó: Valuska Gábor)