by Jankó Judit 2024. Jun 28.

A Nyugat felé vezető út első kapuja – Bécs művészeti vására 

– Idén szeptemberben újra a Messe Wien ad otthont a viennacontemporarynak

Amióta létezik Magyarországon kortárspiac, azóta Bécs az első állomás Nyugat felé a magyar galériák számára, szóval, a viennacontemporary fontos nekünk is.  Végigkísértük az átalakulásait, hiszen az elmúlt években változott a neve, a tulajdonosi köre, és a piaci viszonyok is egyre hektikusabbak lettek, de kortárs művészetért rendületlenül járunk Bécsbe.

Bécs vitathatatlanul művészeti központ, ráadásul ez a vásár nyitja az őszi kortárs művészeti események sorát, ami ott történik, az mindig fontos jelzést ad arról, mi várható a műtárgypiacon az őszi-téli szezonban. A regionális, közép- és kelet-európai régiót középpontba állító, korábban ViennaFair névre hallható, 2016 óta pedig viennacontemporary (VCT) néven futó vásár háza táján pedig amúgy is mindig történik valami.

viennacontemporary 2023 (fotó: Tim Dornaus)viennacontemporary 2023 (fotó: Tim Dornaus)

Az idők során többször változott a tulajdonosi kör, a vásár helyszíne, vezetőinek személye, és egy párhuzamos osztrák vásár is létrejött. A pandémia után jelentkező, két kiadást megért SPARK Art Fair nem volt hosszú ideig vetélytárs, hiszen 2023-ban, nem sokkal a korábban meghirdetett dátum előtt lefújták. Állítólag idén újra lesz, s a kiállítók listáján a magyar acb galéria is szerepel, Erményi Mátyás solo show-jával készülnek.

viennacontemporary 2023 (fotó: Matthias Jaidl)viennacontemporary 2023 (fotó: Matthias Jaidl)

2022-ben az Erste Foundation által támogatott VCT Statement programra ukrán galériákat hívtak meg, pódiumbeszélgetéseket szerveztek az EU és Ukrajna kapcsolatáról, és ukrán vendégkurátor közreműködésével szerveztek kiállítást a kulturális örökség tárgyi emlékeiről. 2023-ban folytatódott a program, kurátori kiállítással és panelbeszélgetésekkel a menekültek, hontalanok, kisebbségek kérdéseiről. A központi kiállítás is fontos társadalmi kérdésekről szólt.

VCT Sculpture Project: Carola Dertnig munkája Lucia Westerguard előtt tiszteleg (fotó: Maria Belova)VCT Sculpture Project: Carola Dertnig munkája Lucia Westerguard előtt tiszteleg (fotó: Maria Belova)

Szintén tavalya Kursalon Vienna mellett, a VCT Sculpture Project kezdeményezés keretében, a JP Immobilien és a Kursalon Betriebs GmbH-val együttműködve kortárs szobrot állítottak a Stadtparkban. A Sculpture szervezői felkérik a galériákat, hogy ajánljanak szobrászt, illetve művet. A zsűri 2023-ban Carola Dertnig szobra mellett döntött. Az alkotás Lucia Westerguard táncos, cirkusz- és szaxofonművész előtt tiszteleg, aki rendszeresen szaxofonozott azon a helyen. Az elbírálók az indoklásban kiemelték: feminista gesztusnak szánják, hogy a Stadpak férfiaknak emléket állító művei közé beemelik egy nő művész nő alkotóról készített szobrát.

Az innsbrucki születésű Carola Dertnig a Bécsi Képzőművészeti Akadémia Performative Arts Tanszékének vezetője.  Művészeti portfóliója igen változatos, performanszokat készít, valamint otthonosan mozog a vizuális műfajok széles tartományában a fotográfiától a videoművészetig.  Számos állami elismerés birtokosa, ilyen az Osztrák Művészeti Díj, amit 2013-ban ítéltek oda neki, és az Alsó-Ausztria Tartomány Kulturális Díja, amit 2022-ben kapott meg.

viennacontemporary 2023 (fotó: Matthias Jaidl)viennacontemporary 2023 (fotó: Matthias Jaidl)

Visszatérve a viennacontemporary történetére: az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében 2022-ben az addigi tulajdonos, Dmitrij Akszjonov kiszállt a vásárt működtető cégből, és lemondott elnöki funkciójáról. Helyébe egy osztrák nonprofit kft., a VC Artfairs állt be. A kelet-európai fókuszt megtartották, de beköltöztek a város szívébe, Bécs híres múzeumainak közelébe,  a patinás Kursalonba. 2024. szeptember 12-e és 15-e között viszont újra a Messe Wien D épülete ad majd otthont a vásárnak.

A Messe Wien épülete (fotó: Maria Belova)A Messe Wien épülete (fotó: Maria Belova)

Három év közös munka után tavaly lemondott a karizmatikus művészeti igazgató, a nemzetközi színtéren is remek kapcsolatokkal bíró pozsonyi művészeti szakember, Boris Ondreička, aki punkzenész múltjához hűen nagy szabadsággal vezette a vásárt. Helyét a tavalyi rendezvényen már a csapat tagjaként tevékenykedő brit Francesca Gavin vette át, aki egy fontos művészeti lap főszerkesztője, művészeti rádióműsora van, továbbá a Soho House háromezer műből álló gyűjteményének alapító kurátora. A művészeti újságíróból kurátorrá lett Gavin kreatív, művészetekkel foglalkozó családban nőtt fel, egyszerre mindig több projektet visz. A bécsi közeg nem ismeretlen számára, a Manifestán egy osztrák kurátortárssal tevékenykedett, tanított Linzben, és a pandémia idején Bécsbe költözött, két és fél évre. 

Francesca Gavin (fotó: Kane Hulse)Francesca Gavin (fotó: Kane Hulse)

2023-ban ő szervezte a fiatal, feltörekvő művészek bemutatkozását, a Zone1-et, idén pedig a teljes vásárért felel. A feladat elvállalása után úgy nyilatkozott: olyan vásárt szeretne látni 2024-ben, amely rávilágít arra, milyen izgalmas az Ausztriából, Kelet-Európából és a környező régiókból, például Németországból és Olaszországból érkező művészet. A művészettörténet kánonjának újradefiniálására törekszik majd, olyan művészek bemutatásával, akiket a múltban gyakran figyelmen kívül hagytak, ilyenek például nő művészek. Gavin kimondott célja Bécset a kortárs művészet új európai központjává tenni.

Tárlatvezetés a tavalyi viennacontemporaryn (fotó: Tim Dornaus)Tárlatvezetés a tavalyi viennacontemporaryn (fotó: Tim Dornaus)

A 2024-es viennacontemporary új vezetése épít a múlt eredményeire, megtartják a vásár sikeres speciális programjait. Marad a Zone1, a negyven év alatti osztrák művészek platformja. Újra megrendezik a VCT Statementet, amely társadalmi kérdésekkel foglalkozó, a kortárs művészetet és a politikai fejlődést összekapcsoló program, és általában sürgető globális kérdésekkel foglalkozik. Idei témája a fenntarthatóság lesz. Folytatódik a VCT Activation beszélgetéssorozat, amely a digitális művészet fejlesztésére összpontosít, és bevonja a közös gondolkodásba a bécsi Iparművészeti Múzeum, a MAK – Museum Moderner Kunst és a Meta Platforms technológiai csoport szakembereit.

Nyitókép: viennacontemporary 2023 (fotó: Tim Dornaus)

Lásd még:

A bécsi műalkotás-kölcsönző, ahonnan Hermann Nitsch munkáit is hazavihetjük – Akárcsak egy nyilvános könyvtár, csak éppen műtárgyakkal: így működik a musa

Kulturális örökségünket gazdagítja a külföldi megjelenés – Határtalan lehetőség az EXIM művészeti ösztöndíjpályázataival

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!