by artisbusiness.hu 2024. Apr 12.

A román kulturális minisztérium megakadályozta két orosz propagandafilm bukaresti vetítését

Raluca Turcan miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy az Oroszország által kirobbantott ukrajnai háború idején ilyen filmek nyilvános teret kapjanak.

A román kulturális minisztérium letiltotta A kihívás és Az elsők ideje vetítését – írja a Hotnews és az Eurpoa Liberă România portálokra hivatkozva a filmtett.ro. Miután a Szabad Európa Rádió (SZER) román adása felhívta a figyelmet arra, hogy orosz propagandafilmeket vetítenek a román kulturális minisztérium által működtetett mozikban, a világűr meghódításában elért szovjet sikerekről szóló orosz játékfilmek bukaresti nyilvános vetítését megakadályozták a román hatóságok.

A két filmet a Román Nemzeti Filmarchívummal együttműködve vetítette volna ingyenesen az orosz kultúrközpont az űrhajózás világnapja apropóján, április 19-én, illetve 24-én az Eforie, valamint az Union moziban. Raluca Turcan kulturálisés vallásügyi miniszter azonban április 10-én bejelentette, hogy mindkét vetítést törölték, és felbontották a filmarchívum szervezőkkel kötött szerződését. „Elfogadhatatlan, hogy az Oroszország által kirobbantott ukrajnai háború közepette ilyen nyilvánvalóan propagandacélú, orosz állami finanszírozású filmek vetítésére román közpénzekből működtetett mozik biztosítsanak helyszínt" – fogalmazott Facebook-bejegyzésében.

Raluca Turcan (forrás:Facebook)Raluca Turcan (forrás:Facebook)

A filmarchívum igazgatónője, Roxana Garet azzal védekezett, hogy intézménye nem tett mást, mint hogy a kultúrközpont rendelkezésére bocsátotta a két, általa működtetett mozit: „Semleges álláspontból bocsátottuk rendelkezésükre, mi nem bonyolódunk politikai vitákba, a mi szerepünk azonos bánásmódot és esélyegyenlőséget, a kultúrához való egyenlő hozzáférést biztosítani anélkül, hogy bárkit is diszkriminálnánk valamilyen jelenlegi vagy jövőbeli politikai kontextusra hivatkozva.”

A kihívás (The Challenge / Vyzov / Provocarea, 2023) az első fikciós film, amelyet a nemzetközi űrállomáson forgattak: Klim Shipenko rendezőnek sikerült megelőznie Tom Cruise-t, aki a NASA-val és a SpaceX-szel együttműködve 2020 óta dolgozott egy hasonló projekten. Az orosz állami televízió és a Rocosmos 2021 őszén Shipenkót, a főszereplő Julia Pereszildet és három profi űrhajóst küldött az űrbe, ahol 12 nap alatt leforgott a film, amelyben egy sebész érkezik az űrállomásra, hogy egy sérült asztronaután segítsen. A forgatás befejezése után néhány hónappal Oroszország lerohanta Ukrajnát, majd 2022 júliusában bejelentette, hogy 2024-ben kilép a NASA-val közösen működtetett nemzetközi űrállomás fenntartásából.

Forrás: romania.europalibera.orgForrás: romania.europalibera.org

A film bemutatóját 2023. április 20-án, a kozmonautika világnapján tartották Oroszországban (és Szerbiában), és a The Times szerint amióta az orosz–ukrán háború elkezdődött, kevés olyen alkalom volt, amikor az orosz nézők nemzeti büszkeséget érezhettek. A film üzenete ugyanis az, hogy „az oroszok minden nehézséget le tudnak győzni, az orosz űrkutatás is robusztus és sikeres, de ez állítás sem valós – foglalta össze a Szabad Európa újságírója. – Tekintettel arra, hogy a filmet az orosz állam finanszírozta, és a bemutató körül masszív marketingkampányt folytatott, a film a soft propaganda kategóriájába tartozik. Az űrkutatásban elért szovjet és orosz vívmányok dicsőítése az orosz állami propaganda részévé vált.” 

A Kihívást egyébként a merészebb orosz kritikusok unalmasnak, propagandafilmként pedig erőtlennek nevezték, mindazonáltal hatalmas kasszasiker volt hazájában: az eddigi legnagyobb oroszországi bevételt hozta. 

Az elsők ideje (The Age of Pioneers / Vremya pervykh / Vremea celor dintâi) 2017 áprilisában bemutatott orosz sikerfilm: 400 millió rubelből készült, és 561 millió rubel bevétellel zárta moziforgalmazását. Életrajzi film Alekszej Leonov szovjet űrhajóstól, aki az első űrsétát végrehajtotta. Leonov szakmai konzulensként maga is részt vett a film munkálataiban. A sztori a hidegháború idején játszódik, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok kimondatlanul is versenyez egymással a világűr meghódításáért. A filmet Dimitrij Kiszelijov rendezte, producere Timur Bekmambetov és Jevgenyij Mironov volt. Az orosz média többnyire lelkesen fogadta, a színészi és a rendezői teljesítményt, valamint a speciális effektusokat és a hazafias hangnemet dicsérték, néhány kritikus azonban középszerűnek minősítette.

A nyitókép forrása: ferl.org

Lásd még: A kultúra apokalipszise – A világ egyik, hatalmas hagyományokkal bíró kultúrája villámgyors végromlásnak indul. Egyetlen gonosz politikai döntés következményeként.

Gluhovszkij, Annuska és az olaj – Szele Tamás jegyzete

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!