by artisbusiness.hu 2023. Sep 06.

A Tűzvörös égbolt című díjnyertes filmmel indul a 12. Szemrevaló Filmfesztivál

Október 5. és 15. között tizenegy német nyelvű filmet mutatnak be a budapesti Művész moziban.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. 

A fesztivál nyitófilmje Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt. Érkezik többek között a Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma, az idei Bajor Filmdíjon értékelt A róka, valamint a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar filmje, a Svájcban közönségkedvenc Aranyéveink. Emellett Németország idei Oscar-nevezettjét, A tanári szobát is vetítik, amely a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat nyert és tarolt a Német Filmdíjon is. Budapest után Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is játsszák majd a fesztivál legjobb filmjeit.

Jelenet a Sissi és én című filmből. A képen Markus Schleinzer és Sandra Hüller látható. (fotó: Bernd Spauke)Jelenet a Sissi és én című filmből. A képen Markus Schleinzer és Sandra Hüller látható. (fotó: Bernd Spauke)

A Tűzvörös égbolt című film egy Balti-tenger melletti nyaralóban játszódik, ahol szerelmi sokszög alakul ki egy baráti társaság tagjai között, az érzelmek pedig elszabadulnak, amikor a körülöttük lévő kiszáradt erdő lángra kap. A nyitóest vendége lesz a film egyik főszereplője, Langston Uibel.

A Sisi és én című német-svájci-osztrák drámában Sztáray Irma grófnő a negyvenéves Sisi új társalkodónője. A korfui villában, távol az udvar szigorú etikettjétől, saját törvényeik szerint élnek. Irmát minden megpróbáltatás ellenére rabul ejti a karizmatikus, modern Sisi, ám a külvilág nem nézi jó szemmel az öntörvényű, független szellemet. A film a sokszor elmesélt Sisi-mítosz vad változata, melyben két színészi őserő, Susanne Wolff és Sandra Hüller csap össze, Tanja Hausner lenyűgöző jelmezeiben, Nico, a Portishead és a Le Tigre zenéjével.

A róka (forrás: Geissendoerfer Pictures GmbH / Lotus Film GmbH / Yoshi Heimrath és Paul Sprinz)A róka (forrás: Geissendoerfer Pictures GmbH / Lotus Film GmbH / Yoshi Heimrath és Paul Sprinz)

A róka című alkotás Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, akit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba.

Németország idei Oscar-nevezettje, A tanári szoba, izgalmas és sokrétű alkotás. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás díját is elvitte. Az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke, matematikát és testnevelést tanít. Az óráin jó hangulatban, aktívan vesznek részt a gyerekek, amíg sorozatos lopások nem zavarják meg az iskola nyugalmát. A tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, és a gyerekek között is egyre nő a feszültség. Carla lassan úgy érzi, felőrlődik a megmerevedett frontok között.

Leonie_Benesch A tanári szoba című filmben (fotó: Judith Kaufmann / Alamode Film)Leonie_Benesch A tanári szoba című filmben (fotó: Judith Kaufmann / Alamode Film)

Az Aranyéveink című svájci vígjáték egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének történetét dolgozza fel, bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedsége ellenére is fontos, mindannyiunkat érintő kérdésekkel. A magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar filmje Svájcban közönségkedvenc volt, de a német nézők szívét is meghódította.

AranyéveinkAranyéveink

További információ: ITT.

Lásd még:

Wim Wenders új alkotása is látható lesz a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: jelenet a Tűzvörös égbolt című filmből (fotó: Christian Schulz / Schramm Film)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!