by Gyémánt Balázs 2023. Jan 03.

A város, amely nyitott a kultúrára

– Pécsi körkép

2022-ben Pécs nyerte az Art is Business Díjat Kulturális turizmus kategóriában. Ennek kapcsán néztünk körbe a városban, hogy mi mindent talál az, aki kultúrában szeretne utazni. 

Fotó: Horpáczi Dávid

A kulturális főváros

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, ami teljesen megváltoztatta a város kulturális életét. A cím hatalmas lendületet adott Pécsnek: megnyílt a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ hangversenyterem. Azóta a város számos fontos kulturális, világörökségi és turisztikai helyszínét egy intézmény, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZsÖK) kezeli, hogy azonos szemlélettel és összehangoltan biztosítsák Pécs kulturális és turisztikai erősítését. Az önkormányzat integrátori szerepre törekszik a helyi és térségi kisvállalkozók, civil szervezetek és kulcsintézmények között. 

Idén publikálták a Pécs-Villány térségi desztinációfejlesztési stratégiát, amely szerint a térség legfőbb márkapillérei: a minőségi kulturális turisztikai kínálat és a bor-gasztronómia. Elsősorban a kultúra iránt fogékony utazókat célozzák meg. Ezt erősíti harmadik éve a Pécs Nyitva turizmusélénkítő kampány, amely jelentősen hozzájárul a város kulturális értékeinek kommunikációjához. 

„Pécsett nagyon jól működő kulturális ökoszisztéma van. A legfontosabb az, hogy a város nyitott a kultúrára. Támogatjuk a helyi kulturális és civil életet, amelyért elsősorban a kultúráért is felelős alpolgármester felel” – mondta Rechnitzer Szilvia a pécsi városmarketing-osztály vezetője. 

A Zsolnay-negyed gyalogos hídja

Művészeti Tanács

A kilencfős Művészeti Tanács célja, hogy a pécsi kulturális élet szereplőivel egyeztetve kidolgozza és a gyakorlatba átültesse Pécs hosszú távú kulturális stratégiáját. A Tanács a kulturális szférát érintő helyi jogszabályok, döntések előkészítésében segít, és javaslatot tehet az önkormányzatnak. 

A kötelező látnivalók

A Cella Septichora és az idén teljesen felújított Ókeresztény Mauzóleum egy római kori, 1600 éves, festett, ókeresztény temetkezési hely, amely az UNESCO világörökség része. Mellette találhatók a Pécsi Püspökség lenyűgözően renovált épületei. A Középkori Egyetem maradványát is érdemes megtekinteni. A város főtere a dzsámival, városházával, Zsolnay-kúttal és a közeli zsinagógával a legtöbb látogató kiindulópontja. 

A Zsolnay Negyed

A Zsolnay Negyed 

A város régi-új kulturális központjában számos kulturális ínyencség található. A régi porcelángyár épületeiben modern kiállítások, üzletek és kávézók kaptak helyet. A látványmanufaktúrás kerámiákon túl van történelmi, művészeti, természettudományi kiállítás és még egy planetárium is. Egész évben tartanak itt eseményeket. Érdemes a Zsolnay család nyughelyét, a díszes mauzóleumot is megtekinteni. 

Kodály Központ 

A hangversenyterem az ország egyik legjobb akusztikájú és legszebb koncertterme. Maxim Vengerov hegedűművész szerint „az építészet a megkövült zene, és itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit”. A hangversenyterem minden részéből ugyanolyan tisztán hallunk minden hangszert. Itt van a kétszáz éves múltú pécsi szimfonikus zenekar, a Pannon Filharmonikusok otthona. 

Múzeum utca Plusz fesztivál – a Káptalan utca fényfestésben (fotó: Gyémánt Balázs)

Múzeum utca

A Művészetek és Irodalom Házát, a Pécsi Galériákat szintén a ZsÖK  NKft. kezeli. A Janus Pannonius Múzeum tizenegy különféle helyszínen művészeti és várostörténeti múzeumhálózatot működtet. Ha mindenre nem is jut idő, a Csontváry és Vasarely Múzeumokba érdemes ellátogatni. 

A pécsi születésű Victor Vasarely halálának huszonötödik évfordulójára összművészeti fesztivált rendeztek, ahol az op-art jegyében táncelőadás, divatbemutató, könyvbemutató és kézműves-foglalkozások voltak. A Vasarely ihletésű üvegtárgyak kiállítása kapcsolódik az ENSZ által meghatározott 2022. az üveg éve programsorozathoz, melyet a MOME üvegtervező tanszék hallgatóival közösen alkottak meg. 

Fotó: Horpáczi Dávid

A Múzeum Utca Plusz rendezvényen a múzeumok utcáját töltik meg színes programokkal. Különleges tárlatvezetések mellett Design liget néven van kreatív alkotótér és művészpiac, valamint gyerekprogramokat, irodalmi délutánokat és koncerteket szerveznek. A kultúrát gasztronómiával is keverik. A programsorozat része a Pécsi Szelet Baranyai Gourmet piknik, ahol a térség éttermei, borospincéi mutatják be kínálatukat. Kiemelt turisztikai lehetősége a városnak, hogy a helyi ízeken keresztül mutasson meg kulturális értékeket is. 

Tiltott tangó

A Pécsi Nemzeti Színház díszes épülete a Király utcában minden évben számos új premierrel invitálja a pécsieket és az oda látogatókat. A nyári fesztiválok során az épületen kívül is vannak előadások, koncertek, és DJ. A Pécsi Balett hazánk egyik legismertebb, vezető táncegyüttese. Magyarország első modern balettegyüttesének köszönhetően alakult ki a modern balett itthon. A nagy színházon kívül a városban működik további öt kisebb színház, amelyekben a klasszikus repertoár mellett kísérleti előadásokat is bemutatnak. Rendkívüli eseménynek számított, hogy 2021-ben száz év hatósági tiltás után Pécs önkormányzata újra engedélyezte a tangót a városban. A szimbolikus döntés köré megszervezték a Tangóünnepet.  [A korabeli, hivatalos indoklás szerint a rendőrség azért tiltotta be az eredeti tangót, mert az néhány másik tánccal együtt „sérti az ízlést, a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálja és nem a szórakozást”. – A szerk.] 

A belvárosi Széchenyi István tér a Zsolnay Fényfesztiválkor (fotó: Kincses Márk)

Fesztiválváros 

Pécs kiemelt kulturális programja, a Zsolnay Fényfesztivál idén százezer látogatót vonzott. A helyi, térségi és belföldi  érdeklődőkön túl számos külföldi vendég érkezett a többnapos eseményre. A fényalkotások mellett százhúsz önálló program valósult meg. A Fény Útja húsz állomásán hazai és nemzetközi fényművészek mutatkoztak be, de volt fénnyel való teniszezés, fénygraffiti és pénzdíjas 3D épület-mapping is. A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny során a pécsi székesegyház monumentális homlokzatát keltették életre a világ legjobb fényművészei, köztük lengyel és horvát fénynagykövetek is. 

A Zsolnay Piknik, a Sétatér Fesztivál, a Pécsi Napok, a Zsolnay Negyed Éjszakája és a gyereknek szóló Szamárfül Fesztivál is a város kiemelkedő kulturális eseményei. 

A Pécsi Irodalmi Fesztivál (PécsLIT) izgalmas beszélgetéseinek és programjainak célja az irodalom népszerűsítése. A fesztivál idén a Goethe Intézettel működött együtt, de jelen volt a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidense is Szlovéniából. 

A város kulturális programajánlója a pecs.hu oldalon hamarosan angolul is elérhető lesz, amivel a város a külföldi vendégek felé szeretne jobban nyitni.   

A Quimby zenekar az E78 színpadán

A magyar Liverpool

A város kulturális életét évtizedek óta színesíti a rendkívül aktív könnyűzenei paletta, számos országos ismertségnek örvendő zenekarnak Pécs volt a bölcsője, ezért hívják a várost „a magyar Liverpoolnak”. Nagy sikerű és meghatározó eleme a kulturális életnek a civil kezdeményezésű kortárs zenei fesztivál, a Made in Pécs, ahol több mint száz amatőr és profi zenekar lép fel a város számos pontján. A Pécs on stage minden hónapban izgalmas, feltörekvő zenei produkciókról készít online videókat a megszokottól eltérő pécsi helyszíneken. Céljuk, hogy a városi kultúrkörképet szabadabb és szélesebb spektrumban lássuk. 

Kortárs művészet

A városban ma mintegy százötven képzőművész él és alkot, munkáikat többek között a LOKART kortárs művészeti fesztiválon mutatják be.  A művészeti piacon megfizethető áron meg is vásárolhatók a műalkotások. A programhoz helyi vállalkozók is csatlakoztak, így a környék boltjainak kirakataiban is lehet műalkotásokkal találkozni. Az AHOL CSAK LEHET – KÖZART projektnek köszönhetően így kerültek képzőművészeti alkotások egy pécsi patikába és húsboltba. Érdemes a helyi kávézókat, bárokat és éttermeket is felkeresni, hiszen a falakon hazai grafikusok munkái tekinthetők meg.  A GraphicPécs egy nemzetközi grafikai fesztivál, amit idén szerveztek meg először: ötven  ország ismert tervezőgrafikusainak és egyetemistáinak munkáit mutatták be.  

Külföldi kapcsolatok

A kulturális turisztikai kínálattal leginkább a belföldi vendégeket és a városban tanuló külföldi diákokat invitálják, de a város kulturális PR-ja külföldön is észlelhető. Idén Pécs testvér- és partnervárosaiban, Eszéken, Zágrábban, Aradon és Aix-en-Provence-ben rendeztek a város kulturális értékeit bemutató fotókiállítást. Valódi áttörést jelent a magyar zenei életben, hogy a Pécsi Filharmonikusok 2023 júniusáig hat alkalommal adnak koncertet a bécsi Musikverein nagytermében, a Musik der Meister sorozat keretében. 

A régi és az új kulturális kínálat, a rendezvények sokszínűsége jól tükrözik Pécs szellemiségét, miszerint a város mindig meg tud újulni. Újabb és újabb művészeti és kulturális színfoltok jelennek meg, ami turisztikai szempontból is meghatározó vonzerő. Többek között ezért nyerte el 2022-ben Pécs az Art is Business Kulturális turizmus díját. 

Nyitókép: a felújított Székesegyház (fotó: Kiss 'Gadget' Zoltán)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!