by artisbusiness.hu 2023. Jun 30.

„A Zsinagóga kulturális tér és emlékhely is egyben”

– Konrád Györgyöt ábrázoló fénykép került a berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtérbe

A felvételt Féner Tamás fotóművész készítette és L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke adta át Muraközi István polgármesternek. A fénykép mostantól az állandó kiállítás része.

Nemrégiben láthatta a közönség a Konrád 90 című kiállítást, amelyet Konrád György Kossuth-díjas író születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából szerveztek. A budapesti Kahan Art-Space Galéria tárlatán tizennégy művész tisztelgett az író emléke előtt, mások mellett Féner Tamás, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós.

„A kiállításon én is szerepelhettem egy grafikámmal, erről posztoltam korábban. Ám a kiállítás végén egy másik alkotással is kapcsolatba kerülhettünk. Ez pedig Féner Tamás fotóművész Konrád-portréja volt, ami egyébként a kiállítás meghívóján is szerepelt. A dedikált, nagyméretű fotót a kiállítás után Féner Tamás felajánlotta egy civil szervezet támogatására, és Fényi Tiborral, a galéria kurátorával ezzel kapcsolatban alapítványunkat keresték meg. Mi boldogan igent mondtunk, de nem szerettük volna árverésre bocsátani, mert úgy véltük, méltó helye lenne a csodálatosan felújított berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtérben, ahol Konrád György személyes tárgyaiból is van egy kis kiállítás. (...) A Zsinagóga kulturális tér, és emlékhely is egyben. Ez bővülhetett tovább a művészi portréfotóval, a mának és az utókornak” – írta egy nemrég közzétett Facebook-bejegyzésben L. Ritók Nóra.

Muraközi István polgármester és L. Ritók Nóra (forrás: L. Ritók Nóra Facebook-oldala)Muraközi István polgármester és L. Ritók Nóra (forrás: L. Ritók Nóra Facebook-oldala)

A fényképet június 28-án helyezték el a Zsinagóga Kultúrtérben. Konrád György 1933. április 2-án született Berettyóújfaluban:

„Tizenegy éves koromig voltam Berettyóújfaluban lakos. Apám jómódú vaskereskedő, a falu közepén állt a háza. Akkoriban merész dolog volt, hogy épített egy emeletes házat, mert az alföldi községek vízszintesen terülnek el. A földszinten volt a bolt, az emeleten a lakás. Egy kicsit megrökönyödtek ettől. Anyám nagyváradi jómódú zsidó polgár családból jött, Berettyóújfaluban nem volt annyira elragadtatva a falutól meg a társaságtól, de azért volt társasága” – mondta egy 2018-ban a Literának adott interjújában az akkor nyolcvanöt éves Konrád György.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: a Konrád Györgyről készült portré a Zsinagóga Kultúrtér állandó kiállításán (forrás:  L. Ritók Nóra Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!