by artisbusiness.hu 2022. okt 22.

Adományokat gyűjt a Miskolci Nemzeti Színház, hogy ne kelljen bezárnia

„Nyitva maradni és játszani, ameddig ez közös áldozataink árán lehetséges. A színház egy városban a reményt jelenti.”

Az elszabadult távhő- és energiaárak, az egész Európát sújtó gazdasági válság okozta rendkívüli nehézségek miatt a Miskolci Nemzeti Színház is rendkívül nehéz helyzetbe került.

1823-ban a miskolci polgárok létrehozták az ország első kőszínházát. Ők is tudták, hogy „A művészet azért van, hogy ne pusztuljunk bele az igazságba”. Ez a mondat ma különösen aktuális. A jelenlegi nehéz időkben nagy igény van a művészetre: a színházra, ahol kikapcsolhatunk, ahová menekülhetünk. Kell a lelki táplálék! Szükség van a Miskolci Nemzeti Színházra! Fogjunk össze, és segítsük a Teátrumot, hogy a 200. születésnapjának évét ne zárt ajtók mögött kezdje. Minden segítségnek örülünk! És találkozzunk egyszer egy miskolci színházi előadáson. Mert itt a helyünk jövőre is! – írják felhívásukban.

Százkilencvenkilenc évvel ezelőtt a miskolci polgárok saját akaratukból, forintot forint mellé téve felépítették az ország első kőszínházát, amelyre az egész magyar nemzet büszke volt, de ott és akkor a miskolciak önmagukra lehettek a legbüszkébbek. Széchenyi István, a legnagyobb magyar, akkor így írt erről: „…ámbár nagyon szomorú, hogy olly nagy Hazánkba csak Miskolcon áll egy olly intézet, amely a nagy célnak megfelelend... mégis örül a szívem, hogy valahol már a kezdet megvolt.”
A kezdet Miskolc volt. Az első Miskolc volt. A legbüszkébb város Miskolc volt. És mindez azért, mert kétszáz éve elődeink önzetlen adományaiból megépült városunk büszkesége a Miskolci Nemzeti Színház.

„A csaknem kétszáz év alatt a magyar színjátszás legnagyobbjai öregbítették színházunk, városunk hírnevét: Déryné Széppataky Róza, Latabár Endre, Latabár Árpád, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Sulyok Mária, Őze Lajos, Bilicsi Tivadar, Mezey Mária, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Komlós Juci, Galambos Erzsi, Margitai Ági, Nagy Attila, Sztankay István, Lázár Kati, Blaskó Péter, Tímár Éva, Igó Éva, Gáspár Tibor, Görög László, Máhr Ági, Simon Zoltán, Mészöly Anna, Bodoky Márk, Harsányi Attila, Fandl Ferenc… és még nagyon nagyon sokan…
Kétszáz év: Mennyi taps, nevetés, könny, mennyi vitákat gerjesztő kérdés, gondolat, mennyi lélek, mennyi szépség, mennyi mennyi fájdalom, mennyi katarzis. Bezárni mindezt a legkönnyebb.
De a színház nyitva akar maradni.
Nyitva maradni és játszani, akkor is, ha nem lesz fűtés, vagy ha munkafényben kell játszanunk az előadásokat.
Nyitva maradni és játszani, ameddig ez közös áldozataink árán lehetséges.
Nyitva maradni és játszani, mert ez a hivatásunk, ez a küldetésünk, erre esküdtünk fel!
Nyitva maradni és játszani, mert tartozunk ezzel elődeinknek, akik felépítették ezt a színházat és akik kétszáz éve a legbüszkébb várossá tették Miskolcot.

Fotó: Vajda János/MTI

A színház egy városban a reményt jelenti. A színház megszűnésével a városban a remény szűnik meg. Az nem lehet, hogy a 200. évfordulóját bezárva kezdje az ország első kőszínháza. Ha az első bezár, annak súlya lesz az egész magyar kultúrára nézve. Az elsőnek nyitva kell maradnia. Ebben kérjük a segítségüket. Az ország első kőszínháza nem ünnepelheti 200. évfordulóját zárt ajtók mögött, közönség nélkül.
Ilyen időkben a legcsekélyebb mértékű anyagi támogatás is sorsdöntő lehet. Éppen ezért arra kérjük Önöket, hogy ne hagyják, hogy a válság hullámai átcsapjanak színházunk óratornya felett!
Fogjunk össze, akárcsak elődeink kétszáz éve és segítsük a Miskolci Nemzeti Színházat, a megmaradásért folytatott küzdelmében!

Két módon segíthetik a színházat:
1. közvetlenül a „Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítványon keresztül
Minden (nem anonim) adományozónak egy névre szóló réztáblát teszünk ki a színház épületében.
A felajánlásokat az alábbi számlára várja a Miskolci Nemzeti Színház:
„Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítvány
Bankszámlaszám: OTP Bank 11734004-20349802-00000000
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy milyen névre állítsuk ki köszönetképp a réztáblát.
2. a Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Nemzeti Színház által a Jóügyekért portálon indított kampányon és a kampány követein keresztül. Az összeg itt szintén a „Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítvány számlájára kerül.

Bárki lehet követ: az oldalra való regisztráció után kattintsanak a „Szervezz gyűjtést” gombra, amelyen keresztül ismerőseik, barátaik körében gyűjthetnek adományt a színház részére.
A Jó Ügy adatlapja ITT található.

Első követünk már meg is kezdte a gyűjtést! Kelemen Judit, a Miskolci Színházbarátok Egyesületének elnökhelyettese is Követe a Jó Ügyünknek. A profilján keresztül már Önök is tudnak minket – bármilyen – összeggel támogatni. Kattintsanak a Támogass gombra!” – olvasható a színház Facebook-oldalán.

A nyitókép forrása: Miskolci Nemzeti Színház

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!