by artisbusiness.hu / MTI 2023. Apr 24.

Átszervezték a múzeumi intézményrendszert Zalaegerszegen

Közös igazgatóság és önálló intézmények alá szervezték a megyeszékhely múzeumait.

A megnövekedett múzeumi struktúra miatt a zalaegerszegi múzeumi intézményrendszer átalakításáról döntött a város közgyűlése.

Az elmúlt években mintegy 10,5 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat zajlott le a zalaegerszegi múzeumokat érintően, és továbbiakat terveznek. A Modern városok program keretében megújult a Göcseji Múzeum épülete, ahol új várostörténeti kiállítás és három állandó tárlat is várja a látogatókat. 2017-ben jött létre a kommunizmus áldozatainak emlékhelye az egykori ÁVH-székház földszintjén és alagsorában, továbbá új múzeumi szárnyként megépült a Mindszentyneum további kiállítóterekkel és állandó kiállításokkal. A Göcseji Falumúzeumban megújult a Hencz-malom, megépült a rámi kápolna és a temetődomb, elkészült a pákászkunyhó, de más látnivalókat is érintett az átalakítás.

A jelentős fejlesztésekkel hatalmasra nőtt a múzeumi struktúra, ezért az érintettekkel és más szakemberekkel egyeztetve átalakították az intézményrendszert, létrehozva ezzel a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát. Három azonos jogállású, önálló tagintézményként működik a jövőben a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum. A főigazgatói posztra pályázatot írnak ki, a nyertes nevezi majd ki az egyes tagintézmények igazgatóit. 

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Göcseji Falumúzeum (forrás: Göcseji Falumúzeum)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!