by artisbusiness.hu 2022. Nov 22.

„Az a jó a DECODE-ban, hogy nincs egyértelmű receptje a jó alkotásnak...”

– Kiosztották a 2022-es DECODE Díjakat

A 2,1 millió forint összdíjazású DECODE Díjat ötödik alkalommal, új helyszínen, az Irányi Palotában adták át. A pályaművekből rendezett kiállítás egy éven át virtuálisan is megtekinthető a DECODE Alapítvány honlapján. A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre az építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészetek területén. A szakmai zsűri hatvannégy pályamunkából választotta ki a kiállítókat és a díjazottakat. A kategóriánként átadott Fődíjak (750.000 forint) mellett az Ígéretes projekt díjakat (150.000 forint) is kiosztottak, a Spotlight díj pedig egy, a társadalmi szerepvállalásra külön hangsúlyt fektető munkát ismert el. A Fődíj mellé Zalavári Fruzsina egyedi tervezésű díjtárgya is társul. Az eseményt élő közvetítésben követhette minden érdeklődő. A díj alapítója és támogatója a BORD Építész Stúdió, kiemelt támogatója, egyben a helyszín biztosítója az Optinvest Zrt., exkluzív támogatói a PERI, és a BE LIGHT!, médiapartnere az Octogon Magazin, további támogatói pedig az Alukönigstahl, a Jaguár és Land Rover Magyarország, valamint a Sauska Borászat.

„A díj létrehozásakor, 2018-ban még csak titkos vágyunk volt, hogy az oktatási intézmények feladatként tekintsenek a DECODE-ra, hogy ösztönözzük a csapatmunkát, az építészet és a kortárs képzőművészet közötti együttműködést, hogy már végzett, kezdő építészeket is elérjünk és természetesen nem utolsó sorban az volt a célunk, hogy a figyelmet a kreativitás és koncepcionális tervezés jelentőségére irányítsuk. Ezért külön öröm, hogy öt év alatt eljutottunk oda, hogy sok intézményben már féléves feladat a pályázatok elkészítése, hogy pályakezdő pályázatunk is egyre több van, hogy jelentősen megnőtt az induló csapatok száma is, sőt vannak olyan pályázók is, akik többször pályáztak már a díjra.” – nyilatkozta a díj alapítója, a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bordás Péter.

Pém Ildikó és Bordás Péter

A beérkező munkákat Bordás Péter építész, a BORD Építész Stúdió és a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója és a zsűri elnöke, Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura és Príma-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar egyetemi tanára és dékánja, Golda János, Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész, Kálmán Borbála, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator Magazin alapítója, Dr. Kukla Krisztián, az Art Quarter Budapest (aqb) művészeti vezetője bírálták.

Olyan, főként belvárosi ingatlanbefektetésekkel foglalkozunk, amelyek megvásárlásával majd átalakításával újra régi pompájában ragyoghatnak a belváros utcáin az épületek miközben, funkcionalitásában és kivitelezésében mindig előremutató konstrukciókkal rendelkeznek. Kifejezetten szándékunk, hogy a kortárs művészetek támogatásával összekapcsolódva, betekintést engedjünk az épületeinkbe is, az arra érdeklődök számára. A Decode pályázat olyan történetmesélésre invitál, melyben a művek készítőinek gondolatvilágát szeretné megismerni, ezzel bemutatni az alkotót és az alkotást, és kiemelni azok egyediségét. Mindezek a mi munkánkban is elengedhetetlenek, ezért csatlakoztunk támogatóként az Irányi Palota helyszínként való biztosításával a díjátadóhoz.” – mondta Szöllősy Gergely, az Optinvest Zrt. vezérigazgatója, a díj kiemelt támogatója.

A zsűri tizenegy pályaművet választott be a kiállításba. Az elbírálásnál nem egyszerűen építészeti terveket vagy művészeti alkotásokat pontoztak, hanem a mögöttük álló koncepció, gondolat vagy történet kreatív prezentálását is.

Építészet kategóriában

  • Egy egyetemi projekt (meg nem) születése – Csata Péter, Papp László Róbert
  • Lehetőségek tere – Horváth-Farkas Zsófia, Árva Judit
  • Pre/Manír – Bors Luca Éva, Szaszák Lili
  • Microhome – Kapui Kevin
  • Pakli – Baranyai Kata, Varga Boglárka, Veres Zsuzsa
  • Strandkönyvtár – Csanády Anna Dorottya, Varga Liza (a 2021-es DECODE fő díjasai)

Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában pedig

  • Afterlife – Pataki Luca
  • Feed the drones – Kovács Máté Bence, Takács Ádám
  • Live love laugh – Puskás Marcell
  • Postamúzeum – Poste Musée Loudéac– Juhász Nóra

A kiállítás nagy méretű képernyőkön futó videókban mutatja be a DECODE pályázat két kategóriájának győzteseit, különdíjasát, valamint a „shortlist” projekteket.

„A tervezők víziója az épületek kivitelezése során manifesztálódik, ekkor válik az alkotói gondolat környezetünk részévé. A kivitelezés terén forradalmi kort élünk, ahol a múltban elképzelhetetlen formák, felületek új technológiával és adatközpontú digitális eszközökkel megvalósíthatóvá válnak - a PERI ennek a forradalomnak az aktív résztvevője. Munkatársaink a szerkezetépítést XXI. századi mérnöki szolgáltatásokkal, zsaluzatokkal, állványzatokkal és digitális eszközökkel segítik. Olyan újításokat vezetünk be a piacra, mint a 3D betonnyomtatás, mely a hagyományos zsaluzással szemben újfajta tervezési szabadságot ad az építészeknek. A PERI számára azért fontos a DECODE esemény támogatása, mert hidat szeretnénk építeni ahhoz az alkotói közösséghez, akik terveik megvalósításában a jövőben partnerként fordulhatnak hozzánk.” fogalmazta meg Ézsiás Miklós a PERI Magyarország ügyvezető igazgatója, a díj exkluzív támogatója, a DECODE támogatásának fontosságát.

A kiállítás egy éven át virtuálisan is megtekinthető a DECODE Alapítvány honlapján keresztül. A díjátadó ünnepséget és a kiállítás megnyitóját ITT tekinthetik meg.

A képek forrása: decode-foundation.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!