by artisbusiness.hu 2022. nov 20.

Az első nő a London Library élén: Helena Bonham Carter

– A színésznő Sir Tim Rice utódja, aki öt évig töltötte be a pozíciót

Helena Bonham Carter a könyvtár XIV. elnöke, nőként azonban az első. Elődei – írók, költők, politikusok – mind férfiak voltak. Az új elnököt a tagok Évi Rendes Közgyűlése (Annual General Meeting) november 15-én erősítette meg pozíciójában – olvasható a szervezet honlapján.

Forrás: londonlibrary.co.uk

„Örülök, hogy a Londoni Könyvtár első nő elnöke lehetek és ezáltal egy mindenki számára nyitott intézményt képviselhetek. A Könyvtár valóban különleges hely, több mint száznyolcvan éve inspirál és támogat írókat, akik közül sokan valamilyen módon befolyásolták a színészek karrierjét – beleértve az enyémet is. Az intézmény egyedülálló forrásai, története és tagsága összekapcsolja a múlt irodalmi hírességeit a jövő nagyjaival. Büszke vagyok arra, hogy támogathatom ezt a hihetetlen és létfontosságú intézményt” – mondta a kinevezése után Helena Bonnham Carter.

A intézmény közel két évszázada, 1841-ben nyitotta meg kapuit, megelőzve az ország állami támogatással működő könyvtárait. Thomas Carlyle írót frusztrálta, hogy nem tudott Londonban könyveket kölcsönözni, ezért elindított egy bizottságot a könyvtár létrehozásának céljával. Az új intézmény ideája egy év alatt háromszáznyolcvankét alapító tagot vonzott, közöttük olyan személyeket, mint Charles Dickens és John Stuart Mill. Az alapító tagok támogatása lehetővé tette kétezer könyv beszerzését, ez alapozta meg a könyvtár gyűjteményét.

Az létesítmény száznyolcvanegy éves fennállása alatt számos nő művészt, írót, gondolkodót tudhatott látogatói között. A korai tagok közt olyan úttörők voltak, mint Harriet Martineau irodalmár, újságíró, korának kiemelkedő intellektusú gondolkodója; Christabel Pankhurst szüfrazsett; az első nő, aki orvosi, illetve sebészi képesítést szerzett Nagy-Britanniában: Elizabeth Garret Anderson. Számos kiemelkedő író – Virginia Woolf, Angela Carter, Daphne du Maurier, Muriel Spark, Beryl Bainbridge – szintén az intézmény tagja volt.

Helena Bonham Carter 1986 óta tagja a könyvtárnak, rajong a könyvekért, és elismeri az írók jelentőségét a színészszakmában. Karrierje számos szálon kötődik a könyvtár tagjainak munkásságához. E.M. Forster – a könyvtár korábbi alelnöke – Szoba kilátással (A Room with a View) című novellájának 1985-ös filmadaptációjában Lucy Honeychurch szerepe hozta meg neki az ismertséget. Charles Dickens: Szép remények (Great Expectations) című regényének 2012-es adaptációjában Havisham kisasszony szerepét öltötte magára. Legújabban pedig az Enola Holmes-filmekben játszotta Eudoria Holmes karakterét, melyet szintén a könyvtár korábbi tagja, Arthur Conan Doyle munkássága ihletett.

A könyvtár igazgatói posztja elsősorban tiszteletbeli pozíció, betöltője képviseli a szervezetet és felel az adománygyűjtő eseményekért. A London Library jótékonysági intézmény, nem kap rendszeres állami támogatást, a tagsági díjakból tartja fenn magát. Helena Bonham Carter első feladata a könyvtár karácsonyi partijának levezénylése lesz, de a Feltörekvő Írók Programjában (Emerging Writers Programme) való részvételét várja a legjobban. A program a pályafutásuk elején járó írókat támogatja egy év ingyenes tagsággal, írásfejlesztési kurzusokkal és irodalmi hálózatépítési lehetőségekkel.

A London Library a kreativitás és az inspiráció világszínvonalú központja. A könyvtár tagjai évente körülbelül hétszáz könyvet és több mint négyszázhatvan film-, TV- és színházi forgatókönyvet készítenek. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak az Egyesült Királyság gazdaságához és kultúrájához.

Nyitókép: Helena Bonham Carter (fotó: Sane Seven/londonlibrary.co.uk)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!