by artisbusiness.hu 2022. okt 24.

Az orvos a testet, a zene a lelket gyógyítja

– Orvosmuzsikusok koncertje Ráckevén

2022. október 29-én, szombaton 19 órától tartják soron következő koncertjüket az orvosmuzsikusok Ráckevén, a Keresztelő Szent János-templomban. Az előadáson J. S. Bach, W. A. Mozart, P. Gaubert, I. Clarke, W. Popp, D. Foster és J. Groban műveiből hallhatnak összeállítást.

Az orvosdoktorok és a művészetek

Mi hajtja az orvosokat a művészet felé? A nyomasztó gondok, a halál árnyéka, a realitás kegyetlensége csak úgy viselhető el elfásulás, közömbössé válás nélkül, ha az orvos valamiféle lelki megnyugvást, felüdülést, pihenést talál a művészet egyik-másik ágának művelésében. Talán a zene az, ami leginkább szolgálja a napi élmények után a lélek békéjét, és visszaadja az orvos lelki nyugalmát a betegség és a halál igazságtalan és sokszor aljas és gonosz aratásában, és megerősíti sokszor megrendült hitét az élet szépségében.

Az orvos a testet, a zene a lelket gyógyítja. Esetenként az orvos is zenélhet, vagy gyógyíthat zenével. A zeneterápiának évezredes hagyománya van. A görög orvosok zenével igyekeztek lelki megtisztulást, katarzist, örömöt kiváltó érzelmi reakciót kelteni betegeikben. Albert Schweitzer orvos-orgonaművész (1875–1965) Afrikában figyelt fel arra, hogy zenehallgatás közben a betegek fájdalmai, panaszai enyhülnek. De az orvos nemcsak a pácienseinek gyógyítása céljából, hanem saját lelkének épülésére is zenélhet. Van, aki műkedvelőként, van, aki csupán csodálóként, de mindenképpen a hivatástudat és felelősségérzet okozta feszültségek, a napi stressz feloldásaként mélyül el a muzsikában.

E gondolatok jegyében alakult meg 1992-ben Szombathelyen a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesületének elődje, olyan orvosok, egészségügyi dolgozók közreműködésével, akik játszanak valamilyen hangszeren vagy énekelnek. Az Egyesület neve 2000 óta Ars Medica Pro Humanitate Hungarica, melynek elnöke a mozgalom elindítója, Prof. Dr. Tarján Jenő szombathelyi kardiológus főorvos volt. Az elnöki teendőket 2002. decemberében Kósáné Kertai Daysi Sonja vette át.

Nagy megnyugvás a hozzátartozóknak, ha látják, hogy a beteget kezelő orvos más területen is kitűnik. Az egyesület célja az, hogy megmutassa az embereknek: az egészségügyben dolgozó emberek más területen is kimagasló teljesítményre képesek. Ilyen például a zene.

Az egyesület elnökének előadása az orvosművészekről ITT olvasható. További információk az orvosmuzsikusokról ITT találhatók.

A képek forrása: orvoszene.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!