by artisbusiness.hu/MTI 2023. Feb 13.

Balázs Béla-pályázat

Rövidfilmes forgatókönyveket várnak

Íróknak és a forgatókönyvíróknak szól a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál új pályázata, amelyre március 3-áig lehet jelentkezni. A Balázs Béláról elnevezett rövidfilmírói pályázatra négy témában várják a munkákat: kortárs magyar novellák adaptációi, sportfilmek, hív a természet és a négyeshatos villamos tárgykörben.

A kiválasztott filmtervek tavasszal fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, majd zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az írók a június 1. és 7. között megvalósuló Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt filmrendezők és producerek előtt prezentálhatják terveiket.

Deák Kristóf: A legjobb játék (fotó: Meteor Filmstúdió)

A Friss Hús Budapest tíz éve dolgozik azért, hogy a hazai filmes tehetségek minél nagyobb szakmai figyelemben részesüljenek. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a szervezők tapasztalatai szerint a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma.

A Friss Hús szervezői ezen szeretnének változtatni legújabb pályázatukkal, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek.

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél nem hosszabb alkotást ígérnek. A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv a fejlesztési folyamat végén 150-150 ezer forint díjazásban is részesül.

A pályázatot Balázs Béláról (1884–1949), a magyar irodalom-, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett emléket állítva a Balázs Béla Stúdiónak is, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Friss Hús hagyományos pitchfórumát is megtartja a fesztivál ideje alatt; erre a szokásos módon rendezők pályázhatnak filmterveikkel. A korábbi nyertesek között olyan alkotások voltak, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje, valamint Turai Balázs Amok című műve, amely fődíjat nyert az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A Balázs Béla-pályázat beadásához szükséges részletes információk a Friss Hús honlapján érhetők el. A pályázatokat a nevezési felületen lehet beadni.

A nyitókép forrása: images.ctfassets.net

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!