by Barcza Réka 2023. Sep 25.

„Boldoggá tenni a hétköznapi embert”

– Beszélgetés a Soul Stage vezető-alapítójával, Szakács Barbara pszichodráma-vezetővel, playback-színésszel, mentálhigiénés szakemberrel

Új kulturális tér nyílt szeptember 18-án a belváros szívében: a Soul Stage 1 lakásszínházzal és kiállításokkal várja a közönséget, ám otthont ad önismerettel és kultúrával kapcsolatos programoknak is. 

A Soul Stage tulajdonképpen már működő hely, csak bővítik szolgáltatásaikat: a járványidőszak alatt nyitottak meg, akkor, amikor sokan bezártak. Terápiás szobákat kínálnak pszichológusoknak, coachoknak, pszichiátereknek, más, segítő szakmában dolgozóknak, nagyobb termeiket pedig leginkább pszichodrámacsoportok használják. „Úgy döntöttünk a társaimmal, hogy az elmúlt két évben termelt profitot nem kivesszük, hanem visszaforgatjuk a kultúrába és »művelődési térré« alakulunk át” – mondja Szakács Barbara a kezdetekről. Ő maga is gyakran járt lakásszínházakba, de túl kicsinek érezte azok terét, így jött az ötlet, hogy szeretne egy nagyobb, akár száz fő befogadására is alkalmas lakásszínházat nyitni.

Lakásszínház (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)Lakásszínház (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)

A Terézvárosban található Soul Stage 1-et hatan alapították, de mára négyen maradtak: Szakács Barbarán kívül Czifranics László, Belovai Katalin és dr. Gyulai Márton alkotja a csapatot. Szakács Barbara nyolc éven át dolgozott az Erzsébetligeti Színháznál, így a színház és a művészetek iránti szenvedélyt onnan is hozza, valamint tinédzserkorából. „Már kiskoromban is fura gyerek voltam: imádtam nézni a parlamenti közvetítést, érdekelt a politika, de főleg a kulturális műsorok. Akkoriban egy tévécsatorna létezett, és ahogy elkezdtem nézni az ott futó kulturális műsorokat, kinyílt a világ. Faltam a filmeket is, tinédzserkoromban pedig elkezdtem kiállításokra és színházba járni. Kőbányán nőttem föl egy nagyon nehéz családban, így számomra csoda volt tizenévesen, hogy ilyesmi is létezik a világon. Egy életre magába szippantott a művészetek világa” – meséli. 

Az egyik egyéni terápiás szoba (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)Az egyik egyéni terápiás szoba (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)

Nem is volt kérdés számára, hogy az érettségi után továbbtanul és kulturális területen helyezkedik el. Művelődésszervező-szociológia szakon diplomázott, majd egy alapítványnál helyezkedett el, ahol elkezdett művészeti eseményeket szervezni. Amikor kipattant a fejéből az azóta is működő ArtFeszt ötlete, amely amatőr művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, még nem tudta, hogyan is kell megszervezni egy ilyen eseményt. A helyi önkormányzatnál egy kisebb összeget is nyert pályázat útján a szervezésre, a rendezvény pedig olyan jól sikerült, hogy kígyózó sorok álltak az épület előtt, és még a helyi tévé is kilátogatott. „Már akkor rájöttem, és ez a mai napig nem változott, hogy egy dolog érdekel: a lehető legboldogabbá tenni a hétköznapi embert. Nagyon sok energiát raktam bele az első rendezvénybe is. Aztán váltanom kellett, mert ugyan imádtam a munkámat, de kizárólag kulturális szakemberként nem tudtam megélni, el kellett tartani a családomat.”

Forrás: a Soul Stage Facebook-oldalaForrás: a Soul Stage Facebook-oldala

Közben tovább képezte magát: a Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiénés képzésén szerzett diplomát, majd HR-területen és a pénzügyi szektorban is dolgozott. Tavaly gazdaságpszichológia szakon diplomázott. Utóbbi ismertek például a Soul Stage működtetéséhez is hasznosak, üzleti tervet is ezen tanulmányai alapján tudott összerakni. Ahogy ő fogalmaz, nem volt könnyű dolog átállítani az agyát egy másfajta, racionálisabb gondolkodásra, de megérte. Jelenleg egyéni vállalkozóként vezeti a helyet, sem az önkormányzattól, sem más cégtől nem kapnak anyagi támogatást, „saját zsebből” finanszírozzák a működést. A Lakásszínház megnyitásával azonban mérföldkőhöz érkezett a csapat: most kell eldönteniük, milyen formában működnek tovább, egyesületként vagy esetleg alapítványként. A Soul Stage 1 olyannyira bejáratott hely lett a segítő szakemberek között, hogy hamarosan megnyitják a Soul Stage 2-t, ahol szintén terápiás szobákat és nagyobb helyiségeket is lehet majd bérelni. A bővítés azért is szükséges, mert már most „telt házas” a Soul Stage 1, és lenne még igény további helyiségekre. A másik helyszín kiválasztásánál figyelembe vették azt is, hogy elegendő tér legyen egy másik, akár nagyobb lakásszínház számára is.

Terápiás szoba, nagyterem (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)Terápiás szoba, nagyterem (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)

Az intézmény másik fontos célja, hogy befogadással támogassa azokat a független előadókat, társulatokat, akik nehéz helyzetbe kerültek, mert játszóhely nélkül maradtak. Mentorprogramjukat korábban segítő szakemberek számára hirdették meg: akiknek nem volt anyagi lehetősége helyiséget bérelni és / vagy kezdők voltak a szakmában, ingyen igénybe vehették a terápiás szobákat néhány hónapra. A programot most kiterjesztik olyan színházi szakemberek és társulatok számára, akik nem tudnak hol próbálni. A jelentkezéseket folyamatosan várják. „Szeretném megmutatni az embereknek, hogy így is lehet. Inkább segítsük, ne eltapossuk egymást! Azt erősítsük, ami jó bennünk, és ne a hibát keressük mindenhol, ami a magyar mentalitás sajátossága!” – mondja Szakács Barbara. 

A G-monodráma (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)A G-monodráma (forrás: a Soul Stage Facebook-oldala)

Kiállításokat elsősorban olyan amatőr művészeknek szerveznek, akiknek nincs lehetőségük megmutatni produktumaikat. Elsőként Budai-Sánta Balázs munkáit mutatják be októberben. A Soul Stage 1 a G-monodráma című előadással nyitott szeptember 18-án, Györgyi Anna előadásában. A Lakásszínházban továbbá műsorra tűzik A védőbeszéd című darabot Makranczi Zalán főszereplésével, a Nem, nem köszönöm című előadást Gubik Ági előadásában, valamint egy premierrel is várják a közönséget: szeptember 29-én A Törpét adják elő a Nézőművészeti Kft. művészei, Katona László és Kovács Lehel. 

Lásd még:

Új kulturális tér nyílik a Teréz körúton, ahol a színházé a főszerep

Nyitókép: Szakács Barbara (forrás: Szakács Barbara)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!