by artisbusiness.hu/operett.hu 2024. Apr 19.

Együtt az Autistákért – jótékonysági gálaest a Budapesti Operettszínházban

A program támogatója a W Budapest Hotel.

A Budapesti Operettszínház kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa autista embertársainkat a minél teljesebb élet megteremtésében és megélésében, ezért idén is gálakoncertet rendez az Együtt az Autistákért Alapítvány javára. A gálára 2024. április 23-án (kedden) 19 órától Együtt az Autistákért címmel kerül sor.

A műsorban felcsendülnek a legnépszerűbb és leghíresebb operett- és musicalrészletek az Operettszínház sztárjai, Bojtos Luca, Fischl Mónika, Füredi Nikolett, Kiss Diána, Nádasi Veronika, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Földes Tamás, György-Rózsa Sándor, Homonnay Zsolt, Kocsis Dénes, Laki Péter és Ninh Duc Hoang Long előadásában. Színpadra lép Simon István balettművész és a Budapesti Operettszínház balettkara (Szabó Barbara, Sík Milán, Német Alexandra, Gallai Zsolt, Sautek Dóra, Szanyi Tamás, Feicht Richárd, Kelemen Krisztián, Molnár Máté, Schlégl András, Széphalmi Pál), az est sztárvendége pedig Maia Makhateli, a Holland Nemzeti Balett prímabalerinája, az európai táncélet fényes csillaga lesz. 

Fotók: Juhász Éva, Art&Lens Fotók: Juhász Éva, Art&Lens

Az esten többek között Kálmán Imre, Huszka Jenő, Lehár Ferenc, Kacsóh Pongrác, Lévay Szilveszter, Kocsák Tibor, Miklós Tibor, Frank Wildhorn, valamint Alan Menken legszebb művei, így a Csárdáskirálynő, a Mária főhadnagyA mosoly országa, a János vitéz, a Jekyll és Hyde, a Mozart!, a Légy jó, mindhalálig, a Carmen és az Aladdin örökbecsű dalai is elhangzanak. Mindemellett – igazi kuriózumként – Goldmark Károly–Seregi László Makrancos Kata, Aram Iljics Hacsaturján–Seregi László Spartacus, valamint Pjotr Iljics Csajkovszkij–Lev Ivanov Hattyúk tava című balettjeinek legendás táncai is a közönség elé tárulnak.

További információk: ITT.

Forrás: egyuttazautistakert.huForrás: egyuttazautistakert.hu

Néhány gondolat az autizmusról:

Ellen Notbohm, a nemzetközileg elismert írónő így fogalmaz Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál című kötetében: „Először is és mindenekelőtt – gyerek vagyok. Autizmussal élek. Elsősorban nem ’autista’ vagyok. Az autizmusom a teljes személyiségemnek pusztán egy része. Nem határozza meg, milyen ember vagyok. Gondolkodó, érző, sokféle tehetséggel megáldott lény. Próbáld az autizmusomat nem egy képesség hiányaként, hanem egy másfajta képességként felfogni.

Az autizmussal élő ember a szociális interakciókban gyakran eltér a tipikus idegrendszerrel élőtől, mint például a szemkontaktus használatában, a szociális kapcsolatok szabályozásában, a kortársi kapcsolatokban, vagy éppen az élmények kölcsönös megosztásában. Nagyon gyakori, hogy érzékszervei az átlagosnál finomabban hangoltak, a zajok, a fények, az erős illatok könnyebben túlterhelhetik őket. Egyes autizmus-spektrumon élő embereknek nehezebb megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak a gesztusokból, a mimikából, és gyakran nehezen értik a hasonlatokat, vagy a szófordulatokat. Ugyanakkor igazságérzetük, kreativitásuk, struktúralátásuk hatalmas előny lehet, amely által közösségeink gazdagodhatnak. Az autizmussal élők érzelmei ugyanolyan mélyek és őszinték, mint a neurotipikusoké, csak ezeket másként fejezik ki. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy minden autizmus spektrumzavarral élő ember rendelkezik egyfajta „szuperképességgel” és a Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével készült Esőember című film főszereplőjével azonosítják őket. Ez a kép azonban nem felel meg a valóságnak. Az autizmus bizonyos vonatkozásai lehetnek enyhék, de igen súlyosak is, amikor az érintett autista személyek egész életen át teljes ellátásra szorulnak. Az állapot leírása viszonylag későn történt meg, éppen ezért az ellátás megszervezése is lemaradásban van, bár óriási fejlődésen ment át az utóbbi két évtizedben. Megfelelő, speciális módszerekkel igen jó eredmények érhetők el a nehézségek kompenzálásában és a szociális beilleszkedésben, ehhez azonban befogadó közösségekre is szükség van. Autizmussal élő embertársaink megértése és támogatása nem csak számukra fontos: velük együtt erősebb, jobban funkcionáló közösségeket építhetünk.

Találkozzunk április 23-án kedden este az értük rendezett gálakoncerten!

Az est támogatója a W Budapest Hotel.

Nyitókép: Minden autista Esőember (forrás: egyuttazautistakert.hu)

Lásd még: 

Különleges Audira is lehet licitálni az Autistic Art Alapítvány árverésén

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!